Wszystkie książki/artykuły o EC jakie widziałam się zgadzają, że dzieci zachowują świadomość przez parę miesięcy. Więc można zacząć i w 2. i 3. czy 5. miesiacu. =)
Kupiliśmy dwa wiaderka do piaskownicy na początku sezonu letniego. Mają 15cm średnicy. Zdjęliśmy z nich rączki tylko. Na dno wrzucam dwa listki/kawałki papieru toaletowego - tłumią dźwięk + jakby się wiaderko przewróciło przypadkiem to zwykle można uratować sytuację, zanim zawartość się wydostanie.
Natomiast jeżeli chodzi o pozycję to wygląda mniej więcej tak (nie moje zdjęcie / pochodzi ze strony BornReady.co.uk )
Choć ja zwykle siedzę na brzegu łóżka lub kanapy, wiaderko między nogami trzymam i podtrzymuje córkę za uda lub jedną ręką dół pleców i drugą nogi pod kolanami. W obu przypadkach, jak na zdjęciu tułów i głowa oparte jest o mój brzuch.
Popołudniami, kiedy czasem Nadia nałapie się powietrza i ma więcej problemów to wysadzam nad umywalką, gdzie jest wtedy trochę bardziej pionowo + wygląda że szum wentylatora ją uspokaja. =)