Pokaż wyniki od 1 do 20 z 118

Wątek: EC od pierwszych dni

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar kaisa
    Miejscowość
    Gdańsk

Domyślnie

Ja też chętnie czytam i inspiruje się troszkę
    Tylko niestety ja chyba nie umiem odczytywać sygnałów, albo moje dziecko ich nie wysyła. Lub są bardzo subtelne.
    Z kupką jest tak, że widzę dopiero w trakcie lub chwilę przed, no to już nie denerwuje młodego jakąś szybką akcją typu rozbieranie, bo jeszcze mi nerwicy na tle kupy dostanie. A do momentu rozszerzania diety szło mam naprawdę dobrze. Choć sygnałów nie było, to jednak młody czekał sam z siebie aż się znajdzie na przewijaku.
    A z siusiu nie wychodziło nam od początku.. Nie wiem czy teraz u roczniaka da się jakoś temat pociągnąć, czy już za późno
    Ostatnio edytowane przez kaisa ; 28-07-2015 o 16:29
    J.2014 i E.2016

Chustonoszka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kaisa Zobacz posta
    Ja też chętnie czytam i inspiruje się troszkę
    Tylko niestety ja chyba nie umiem odczytywać sygnałów, albo moje dziecko ich nie wysyła. Lub są bardzo subtelne.
    Z kupką jest tak, że widzę dopiero w trakcie lub chwilę przed, no to już nie denerwuje młodego jakąś szybką akcją typu rozbieranie, bo jeszcze mi nerwicy na tle kupy dostanie. A do momentu rozszerzania diety szło mam naprawdę dobrze. Choć sygnałów nie było, to jednak młody czekał sam z siebie aż się znajdzie na przewijaku.
    A z siusiu nie wychodziło nam od początku.. Nie wiem czy teraz u roczniaka da się jakoś temat pociągnąć, czy już za późno
    ja nie praktykowałam EC, przyznam się bez bicia, bo mi się nie chciało , wiedziałam praktycznie od razu że po macierzyńskim będę wracać do pracy a to przy starszych dzieciach oznaczało że dziecko nie ma jeszcze 8 miesięcy... no i nie wiedziałam co opiekunka czy klub malucha czy co tam wyjdzie będzie gotowa pieluchowanie czy EC kontynuować... no i mi się nie chciało, jakby wszystko miało się potem rozwalić... ale mam pewne doświadczenia w rozpoznawaniu sygnałów... u synka naprawdę nie było widać nic... bawił się całkiem normalnie jak dłuższy czas przedtem, generalnie albo stojąc albo kucając (ale on te pozycje przyjmował bardzo często do zabawy) i jak nagle ni z tego ni z owego było czuć smrodek, to znaczyło że już jest do przewinięcia... Teściowa powiedziała mi jak mały miał rok, że to niemożliwe żeby nie było widać i że widocznie słabo się przyglądam... kilka dni później bawiła się z nim w pokoju - poświęcając mu 100% uwagi przez 2godziny i jak weszłam do pokoju to od progu poczułam unoszące się zapachy... Teściowa zapaszek poczuła, ale była przekonana na 100% że nie miał kiedy i jak zrobić kupki, a ja go przebierałam przed zostawieniem z Babcią... także naprawdę poza nieliczynymi przypadkami kiedy miał lekkie zatwardzenie, nie było widać nie tylko żeby się przygotowywał, ale również żeby robił... co więcej teraz jak ma 5 lat i usiądzie na sedesie to jak wstaje zazwyczaj sprawdza czy "mu się zrobiło" bo czasem kupa jest, ale on nie czuł że robił... dziwne w tym jest to że co prawda odpieluchował się dopiero w wieku 2,5 lat, to potem już nie zaliczył żadnej wpadki poza jedną na fotelu dentystycznym (podejrzewam że z nerwów, bo przed wyjściem był w ubikacji)... a i te kupy jak był mały to robił w różnych nieprzewidywalnych godzinach...
    z kolei starsza córka zdecydowanie wyraźniej przygotowywała się do załatwienia tej większej potrzeby i pewnie gdybym chciała praktykować EC to nie miałabym większych problemów, bo już w wieku 8 miesięcy właśnie często ją wysadzałam nawet na siku... potem przyszła opiekunka i jak zaczęła próbować małą odpieluchowywać to ją zniechęciła skutecznie na kilka miesięcy (za często wysadzała, a ja nie wpadłam na to że to w tym jest problem, bo na początku mała chętnie z opiekunką na ten nocnik latała, czytały książeczki itp), więc dopiero w wieku 2lat niecałych się udało
    teraz mam roczną maludę w domku i o ile sobie wyobrażam kupki łapać (są dość regularnie, ale jak próbowałam to z gołą pupką nie chciała robić niestety...) to siku nigdy się nie zdarzyło żeby bez pieluchy zrobiła, jak rozwinięta to nie sika i tyle... pewnie jakbym się przyłożyła, to dałoby się trochę poprawić, bo znaki na kupę widać (siada się grzecznie bawić w 1 miejscu, a nie po całym domu się rozbija), a na siku może też bym zobaczyła jakbym zaczęła jakoś lepiej wysadzać...
    podsumowując - sądzę że każde dziecko da się nauczyć, myślę że rok to nie jest zły moment, jak zresztą żaden inny (moja np. zainteresowała się ostatnio nocnikiem, więc próbujemy z tymi kupami, a co , chce to ja na pewno nie będę jej na drodze stała) ale jedne dzieci mają większe inne mniejsze problemy z wypróżnianiem i myślę że od tego też wiele zależy... środkowa córka, u której łatwo było zobaczyć oznaki, regularnie ma problemy z zatwardzeniami, że boli jak robi itp... a synek takich problemów nie ma wcale - a jedzą to samo w podobnych ilościach...

Chustofanka Awatar helva
    Miejscowość
    Dania

Domyślnie

U nas kilka nowinek.

Ostatnio N. sama znajduje nocnik i na nim siada (czasem tyłem ) lub go ciągnie/pcha w naszym kierunku. Myślę, że wkrótce zaopatrzę się w stos spodni i przestaniamy używać pieluch wielo w domu w ogóle.

Natomiast noce ostatnio mamy ciężkie i chwilowo odpuściliśmy EC totalnie w nocy. Jednak mam nadzieję, że i tu się poprawi sytuacja... =) Górki i dołki...

I ostatnia nowika - zapisaliśmy N. do żłobka, na kilka godzin parę dni w tygodniu. Na razie nie wiemy czy pani opiekunka będzie chciała się bawić w EC/wielo.
    ___.___Doradca Noszenia ClauWi®

Chustomanka

Domyślnie

hey, helva i jak w żłobku?

W moim 5 lat temu w pl pieluchy wielo zostały zaakceptowane i wysadzanie na kupę również Córa miała trochę ponad rok jak poszła do żłobka. Z EC udawało się nam wyłapać większość kup od przełomu 5-6 miesiąca. Panie w żłobku też to zaakceptowały, nawet się im ta opcja nie tracenia czasu na czyszczeniu dziecka podobała

Chustofanka Awatar helva
    Miejscowość
    Dania

Domyślnie

Wybraliśmy opcję dagpleje (eng. daycare, pol. opiekunka?). Pani ma na codzień troje dzieci pod opieką i czasem gościnnie jeszcze jedno lub dwa.
    Słysząc na rozmowie wstępnej, że Nadia kożysta z nocnika bardzo się ucieszyła. Wysadza wszystkie dzieci, jeżeli są chętne.
    Więc szybko się dogadała z N. =)

Natomiast co do pieluszek wielorazowych to, zależnie od planów dnia, miesza je z jednorazowymi. Kiedy wybierają się na zewnątrz lub na wycieczkę to jest w jedno zwykle. Natomiast po domu biega w naszych wielo "pod EC". ;]

Są dni, kiedy N. wraca w tej samej pieluszce w której wyszła z domu - 100% współpracy. A i są dni, gdzie wraca z woreczkiem mokrych wkładów. =)

W domu się przerzucamy powoli na same spodnie. Niedawno zaczęła pewnie chodzić, więc porozstawialiśmy kilka nocników po domu i zobaczymy co z tego wyjdzie.
    ___.___Doradca Noszenia ClauWi®

Chustonówka
    Miejscowość
    Warszawa, Sadyba

Domyślnie

helva - dzięki Ci za ten wątek! zainspirowałaś mnie i szybko z dnia na dzień zaczęłam wysadzać małego i jestem pod wrażeniem
    dosyć późno zaczęliśmy bo jak mały miał już 4 miesiące skończone ale i tak jest super! polecam wszystkim!
    Aleksander 06.07.2015r.

Chustofanka Awatar AnnaM
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

ja probuje wysadzac, kilka razy siku i kupa sie udalo ale tylko podczas zmiany pieluchy, jak robi kupe przez sen albo podczas kp to nie mam jak, raz podczas czuwania zrobil kupe ale zadnych znakow nie widzialam, na jakie znaki? mam patrzec?