Miszka bardzo lubił i nadal czasem wraca do serii o Eli i Olku.
Miszka bardzo lubił i nadal czasem wraca do serii o Eli i Olku.
Miszka 30.03.2012r.i Miko 19.02.2015r.
mialo byc malo, ale po wczorajszej wizycie w British Library i ksiegarni w tejze bedzie wiecej(choc moze nie dzis wszystko...)
autorka, ktorej przedstawiac raczej nie trzeba Julia Donaldson w parze z Exel'em Sceffler'em rzecz jasna(ale nie tylko, choc ta para imo tworzy najbardziej udane polaczenie) wiekszosc jej ksiazek jest na tekturze, poza tymi znanymi, wydawanymi na papierze warto zwrocic uwage na serie Tales from the Acorn Wood - sa klapki!
Donald Crews - zwlaszcza ksiazki o pociagu sa warte uwagi, za Freight Train autor dostal Caldecott Medal (nagrode za picture book - za Truck tez!); ta o wnetrzu pociagu ma rozciagane strony, w ktorych pokazuje sie co jest w srodku wagonu;
A Teddy Bear Sing-Along Book grajace zabawki to imo zlo wcieloneale te akuratnie najgorsze nie sa - muzyka ni etaka strasznie plaska i nie straszliwie glosna; ladnie ilustrowane - zdjeciami, glownie starych zabawek (mamy Old Macdonald had a farm), mozna sobie poswiewac z dziecieciem
teraz moze dla ociupine starszych, ale warte uwagi - Rufus Butler Seder - moze na poczatek niekoniecznie Gwiezdne Wojny czy Oz, ale te bardziej prostokatne sa naprawde fajne; kiedys myslalam, ze dla maluchow za malo czytelne, ale odkad naszlismy jedna w charity i W pokochal zmienilam zdanie... Gallop, Kick, Waddle, Santa, Swing - te najlepsze na poczatek (btw moje dzieci podpatrzyly wlasnie i musialam nabyc Star Wars)
CDN![]()
Ostatnio edytowane przez natala ; 26-08-2014 o 23:48
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster
Nie kartonowe, ale małe i dość wyrzymałeZ wyd. Alegoria: owocodziwy, czy jakoś tak
I religijne z serii "dotknij i poczuj" oraz "modlitwy małych rączek" (wyd. św. Wojciech) http://www.wydawnictwo-alegoria.pl/i...cice&Itemid=39
http://www.swietywojciech.pl/pl/shop...aczek_oto.html
edit: o to http://www.wydawnictwo-alegoria.pl/i...cice&Itemid=39
fajne te owocki, szkoda, ze moi juz chyba za duzi, moze sobie kupie do kolekcji fajnych ksiazek dla dzieci![]()
natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
Ja ostatnio trafiłam na "Dotykanki" z wyd. Olesiejuk. Na razie testujemy (synek je głównie liże i puka w nie - jeszcze za dużo z nimi nie robi).
OK, mam chwile, to beda kolejne. po wakacjach mam sporo nowosci, ksiegarnie to zlo wcielonezwlaszcza w Tate - po wizycie w muzelanej ksiegarni moja wish lista wzbogacila sie o chba dwucyfrowa liczbe pozycji - tu nie wiem czy mam dac ikonke walenia sie po glowie, worka na glowie, placzu czy tulania ze smiechu
![]()
Panorama: a foldout book Fani Marceau i Joelle Jolivet - (Jolivet maczal palce m.in. w 365 pingwinach, Zoology i Ksiazce o wszystkim). to pozycja dla dzieci z rodzicami, bo format calkiem sluszny (34x26 cm) - wiec dla malych raczek moze byc z deka ciezkawo. ksiazka, ktora mozna ogladac na dwa sposoby - albo przewracac kartki, jak w ksiazce - albo rozlozyc - jak takie ksiazki harmonijki; z jednej strony bialo - czarne ilustracje przedstawiajace kawalek swiata - Karpaty w Rumunii, kawalek parku narodowego w Senegalu, Biegun Poludniowy etc. z drugiej strony - czarno-biale ilustracje pokazujace ten sam kawalek swiata noca. wiecej sobie mozna podgladnac TU
Ostatnio edytowane przez natala ; 10-09-2014 o 15:59
teraz seria How Do Dinosaurs... - kazda ksiazka oparta na bardzo prostym schemacie - jakies pytanie - jak dinozaur cos robi - je, zdrowieje, bawi sie z przyjaciolmi, etc. potem - seria przykladow negatywnych - np. czy rzuca jedzeniem, czy wypluwa lekartwa do zlewu? nie, nie takl - bo dinozaur to i tu wyliczanka jak sie zachowuje (mozna sobie na stronie podgladnac zawartosc). momentami roche za dytaktyczne, ale tylko momentamido tego dinozaury maja ludzkich rodzicow, ludzkich przyjaciol, chodza do ludzkich lekarzy etc. - majac przy tym zwyczajne dinozaurze rozmiary - czego zdaje sie nikt nie dostrzegac. smiesznie bywa... (na tekturze jest w ogole wiecej niz na papierze, moim dzieciom chyba nabede wlasnie wypatrzona - How Do Dinosaurs Clean Their Rooms?
)
Jez Alborough - tez seriami, osobno wypisze
1) ksiazki o panu Kaczce (zdaje sie, ze jakies wyszly i po polsku, ale na papierze). Kaczka bywa irytujacy do potegi, pyszalkowaty - ale tez potrafi zaryzykowac dla przyjaciol i ogolnie sie stara byc pomocny (choc jak wiadomo dobrymi checiami...) - moze dlatego dzieci go tak lubia (ja troche mniej, przyznaje bez bicia). rymowany tekst, dobrze sie czyta na glos, ciezko tlumaczy
![]()
2) seria o malpce Bobo Hug oraz Tall. jest jeszcze jedna czesc, ale neistety nie wyszla na tekturze - Yes - to prawie ksiazki obrazkowe, we wszystkich sa po dwa, trzy slowa - typu wysoki/niski; tak/nie; przytulic, mama. czasem jakies jedno, pojedyncze zdanie. jedne z bardziej ulubionych przez moje dzieci (i mnie tez zreszta).
3) jest jeszcze jedna seria - o chlopcu i niedzwiedziu, My Friend Bear, Where's my Teddy? oraz It's the Bear! zabawne, momentami nawet bardzo i tez lubimy
a teraz znaleziska...
Chris Haughton - stosunkowo nowy autor, wydal na razie trzy ksiazkeczki, z czego dwie pierwsze sa na tekturze (znamy je od poczatku, ale nie wiedzialam, ze sa tez tak wydawane, stad wpisuje do znalezisk). A Bit Lost o sowce, ktra wypadla z gniazda i z pomoca wiewiorki szuka swojej mamy - ksiazka oparta na schemacie czesto wykorzystywanym w ksiazkach dla dzieci - jak ona wyglada? jest taaaka duza - nie, to nie ona, to niedzwiedz, ona ma... etc.
Oh No, George! o pewnym psie, ktory pod nieobecnosc swojego pana bardzo stara sie byc grzeczny. ale jak juz wiemy dobrymi checiami..obie sympatyczne; rysowane bardzo, ale to bardzo charakterystyczna kreska.
kolejne znalezisko z serii 'nie wiedzialam, ze to na tekturze jest...' Duck!Rabbit! - przesmieszna ksiazka (podglad w linku) o mylacym wzroku - czy to kaczka czy krolik? krolik to czy kaczka? jedna z tych, co to naprawde warto
kolejna seria jest znaleziskiem 100 procentowycm (i tak mnie zachwycila, ze kiedys sobie kupie![]()
) klasyka dla najmlodszych z serii Baby Lit - ale jaka klasyka - Duma i uprzedzenie, Moby Dick, Holmes, Wichrowe wzgorza, Anna Karenina... pomysl sam w sobie na piatke - sa ksiazeczki do liczenia, o kolorach, o pzreciwienstwach, o slowkach... widzialam kilka na zywo, nie myslalam, ze az tyle ich wyszlo.
cdn...
Ostatnio edytowane przez natala ; 10-09-2014 o 16:24