Pokaż wyniki od 1 do 20 z 370

Wątek: Kartonowe ksiazeczki dla najmlodszych

Widok wątkowy

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

robie nowy post, zeby bylo przejrzysciej (i moderacja mnie nie pogoni )

teraz beda do liczenia/przeciwienstwa/slowa/kolory - ale tylko najprostsze i na tekturze (a o wszystkim - takze trudniejszych i papierowych kiedys bedzie w watku tematycznym...)

autorami nie tematem, bo mi latwiej...

Happy Dog Sad Dog cudne psy uczace o przeciwienstwach; b. proste typu duzy/maly, czysty/brudny

Orla Kiely - takie troche stylizowane na retro ksiazki; przez przypadek wyczailam lata temu dwie w taniej ksiegarni; inne niz 'standard' (cokolwiek to znaczy)

Tullet'a dwie ksiazki o przeciwienstwach, tekturowe z dziurami Blue&Square oraz Yellow&Round proste graficznie, jedyna wada jak dla mnie - przeciwienstwa nie sa na tej samej rozkladowce, wiec dzieciom - moim przynajmniej - bylo trudniej ogarnac na poczatku; ale i tak warto, zwlaszcza, ze to chyba jedyne dwie ksiazki, ktore sie nadaja dla maluchow zupelnych - najpierw do ogladania i wsadzania paluchow w dziury, potem do nazywania;

Sandra Boynton - nie wszystko znam, nie wszystko podchodzi pod kategorie 'naukowsza' ale fajne sa - mamy w domu o Hipciach - ta jest do liczenia - od 1 do 9 i znowu do 1. smieszne

jak juz o hipciach to hipopotamie przeciwienstwa - gruba, ciezka tekturowa kniga; bardzo prosta graficznie; hipcio tez taki, ze nawet ja bym go wyrysowala pewnie; poogladajcie - warto!

My First Gruffalo - nazwa mowi sama za siebie; mamy kolory - b. proste - jedna strona cala w kolorze plus napis i drobiazg, na drugiej rysunek czegos w tymze zabarwieniu; cala seria - jest o liczeniu, przeciwienstwach i rozne inne;

dwie Olivie dla najmlodszych liczaca oraz o przeciwienstwach - jako wielka milosniczka Olivii polecam

Muminki tez swoje maja - o kolorach, przeciwienstwach etc. (pierwsze cztery z linka, reszta to juz historyjki i na papierze)

Little Monster's Book of... - mamy numery i awanture w domu, bo sie nie liczy od 10 do 1 tylko na odwrot sa jeszcze przeciwienstwa, ale nie widzialam (jeszcze )

to jeszcze dwoch autorow, ktorzy maja i takie z kategoriami i inne, ladne i w ogole...

Alison Jay uwielbiam jej sposob ilustrowania, taki jakby to byly stare, popekane obrazy; sa ksiazeczki typu kolory czy alfabet, sa historyjki - czesc ma takze cos do dotykania; bardzo czesto jest jakis klucz do znalezienia - np. w liczeniu mamy opowiesci z bajek; w kolorach - nursery rhymes (szczerze mowiac, jeszcze ciagle nie wszystkie rozgryzlam, brakuje mi typowej angielskiej edukacji - mam nadzieje, ze dzieci wkrotce pomoga ); czesto jakis szczegol zapowiada nastepna strone etc.

jeden z moich ulubionych tworcow dzieciecych Brian Wildsmith - link do tekturowych, sa tez papierowe, dla starszych, sporo takze religijnych - o BN, Maryi, Jezusie etc. bardzo charakterystyczna kreska, duzo zwierzat wszelakich - w ksiazce o alfabecie jest np. tylko 7 niezwierzecych obrazkow (w tym jeden przedstawia gniazdo z jajami )

CDN
    Ostatnio edytowane przez natala ; 19-08-2014 o 21:53
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Uprawnienia umieszczania postów