Pokaż wyniki od 1 do 11 z 11

Wątek: Pieluchy OS - starczają do końca

Chustonówka

Domyślnie Pieluchy OS - starczają do końca

Drogie forumowiczki pytam bo zaczynam z przerażeniem odpinać zatrzaski w pieluchach... czy OS starczają na prawdę do końca okresu pieluszkowania?? Moja mała ma niespełna pół roku, waży 7.5 kg, nie jest ani chudzinka ani jakaś kluska wielka a ja już jedne pieluchy z ostatnich nap odpiełam na największy rozmiar no i w pasie robi się ciasno... Zgroza! Mam Charlie Banana, Tots Bots Easy Fit, Bumgenius AIO które są chyba największe i z naszych Milovia i Ecodidi. Wszystko teraz ma tylko ostatnią zatrzaskę do rozpięcia a to dopiero 6 miesiąc! Najpier używałam rozmianu NB, teraz OS i nie widzi mi się kasy wyrzucać na kolejny rozmiar....

Pytanie drugie przy okazji - ktoś ma wrażenie, że wielo są średnio wygodne dla dziecka? Czasem mi się wydaje że gniotą w brzuch nawet niezbyt mocno zapięte, mała czasem protestuje na przewijaku jak zakładamy pieluchę....

Chustoholiczka Awatar Alassea

Domyślnie

Moje dziecko z drobnych było, ale używałam otulaczy OS ponad 2,5 roku (w dzień a po dziennym odpieluchowaniu na noc tylko).
    Cypisek - [maj 2012], Żabka - [czerwiec 2015]
    Żona, matka, Certyfikowana Doula, Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi®, CDL

Chustomanka Awatar Krypto
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Mój solidnej budowy dwulatek wchodzi w OS spokojnie. We flipie mamy jeszcze jedną napkę w pasie zapasu na dużej formowance, w Babyetcie też jest zapas. Spokojnie, po pół roku dzieci rosną, ale ich pupa jakoś magicznie przestaje rosnąć. Raczej nie miałam nigdy wrażenia, że dzieciom jest niewygodnie w pieluszkach. Trzeba po prostu znaleźć swoją idealną firmę pieluszkową i sposób pieluchowania.
    Artur 2013, Aurelia 2015, Laura 2020, ​Olimpia 2022.

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

20 miesięczny chłopiec używamy os pieluszek
    pale faktem jest, że w tots bots easy fit to dolnego rzędu napek nie zapinam. To co Krypto napisała o rośnięciu dzieci to bardzo prawdziwe
    co do tego czy są wielo niewygodne... Myślę, że nie są

Chustonówka

Domyślnie

moja 8 miesieczna DUZA corka tez juz wszystkie napy w pieluchach OS ma porozpinane na maxa. ale sie nie martwie, bo syn tez byl duzy i te same pieluchy starczyly mu do konca (23 mies).

Chustomanka Awatar urkye
    Miejscowość
    Okolice Pyrlandii

Domyślnie

Mój prawie dwulatek nadal nosi OS i w pasie ma jeszcze dwie napki zapasu, na długość niektóre pieluszki (Kokosi i Nappime) ma nadal spięte do rozmiaru M Jak miał niespełna rok, to pieluszki musiałam mu rozpiąć na maksa, w brzuszku nie pamiętam, ale chyba miał jeszcze napkę-dwie zapasu. Wtedy myślałam, że OS nie starczą do końca. Generalnie dzieciom zmieniają się proporcje jak zaczynają chodzić, wyciągają się.

Co do wygody - wydaje mi się, że są wygodne. Na pewno te wąskie w kroku. Te bardzo szerokie mogą przeszkadzać dziecku, które dopiero uczy się raczkować i potem chodzić, ale z drugiej strony - też bez przesady.
    Piotras 10.2013 & Ola 01.2017
    mój blog szyciowy: szycie.blox.pl

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

nam służyły do końca pieluchowania po 3 urodzinach. Wiem że jest taki moment u niemowlaka że człowiek myśli że nie starczą do końca pieluchowania, al;e proporcje szybko się zmieniają i okazuje sie że wystarczają zwykle chyba że dziecko jest wyjątkowo duże. Zostaw to tak jak jest i pozwól zadziałać czasowi i dziecku
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chustomanka Awatar mudiwa

Domyślnie

Moj syn nosi bambooty basics i itti bitti i te pierwsze spinam na długość na jedna nape (w pasie ma jeszcze kilometr zapasu, bo zapinam na prawie najciaśniejsze napy), a w itti bitti na długość od dawna nosi rozpięte i na szerokość tez jest duzo szerzej.

Sent from my iPhone using Tapatalk
    Masimba - 03/14 Mia - 12/10

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Iskierko, ja mam wrażenie że te tłuścioszki około półroczne to największych pieluch potrzebują u nas też w tym wieku są (moja 5miesięczna też 7,5kg ma) i były mocno rozpięte a potem dwulatce już ciaśniej zapinałam (mocno budowa się jednak dziecku zmienia przez pierwsze lata życia)

co do wygody to zależy co założysz (w sensie, wkład, formowanka czy co). Starsza nigdy nie protestowala na wielo a na pampersy jej się zdarzało. Nie mam pojęcia czemu bo uczuleń na nie nie miała.

edit: ja milovię prawie wyłącznie miałam przy starszej

Chustonówka

Domyślnie

Dziękuję Wam bardzo, czuję się pocieszona i uspokojona

Chustonoszka
    Miejscowość
    Leipzig

Domyślnie

2 lata 4mies, 10kg i w mniejszych pieluszkach (ecodidi, milovia, dudsie, zufizo mniejsze os...) dalej jest jeszcze troche zapasu. a w takich wielkalach jak pupeko czy imse vimse to zapasu jest baaaaardzo duzo. kokosi tez daje jeszcze sporo przestrzeni.