Wyraziłam się chyba nie jasno, nie chodziło mi wbrew naturze w sensie ekologi, tylko wbrew naturze człowieka, przez okres pieluchowania dziecko jest "oszukiwane" że ma sucho jak zrobi siku do pieluchy a potem ma się uczyć że jednak tak nie jest. Jakie jest wasze zdanie na ten temat?
zgodnie z naturą też nie sika w majty, żeby poczuć mokro, tylko do kibelka. muszę zgodzić się z demoną.
a tak w temacie „mokro od pupy”: u nas takie pieluchowanie zawsze kończyło się potwornymi odparzeniami, szczególnie w okresie ząbkowania kiedy mocz jest bardziej kwaśny i żrący.
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
Staram się aby dziecko załatwiało się do nocnika ale nie zawsze się to udaje. Więc chyba lepsza opcją jest kiedy ma mokro niż sucho bo tak podobno wygląda tzw. trening nocnikowy. Chodzi mi właśnie o porady i własne doświadczenia. Póki co moja córka nie ma problemów a jest pieluchowana "mokro od pupy". Pieluszkę ma zmienianą po każdym siku.
znam wiele dzieci, którym mokro nie przeszkadza. mogą i 3h spędzić w pieluszce z bambusem od pupy, nawet jak trafi się przeciek to nie sygnalizują. na tym forum sporo takich znajdziesz, to nic niespotykanego![]()
Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają
W tym wypadku to najlepsza opcja "mokro od pupy" aby całkowicie przesadzić dziecia na nocnik. Oczywiście potrzeba czasu żeby dziecko przestawić ( to dla niego dość skomplikowane skoro do tej pory po prostu o tym nie myślał tylko siusiał i kupkał w pieluszkę) U mnie trwało to 3-4 mc-ce zanim mały pojął cały ten poces ( długie przesiadywania na nocniku i czekanie na "coś" bicie brawo za każde "coś") i też nie zawsze się udawało.. W końcu skończyły się pieluszki, zaczęły się mokre spodnie, gatki, rajstopki( kilka razy) i stało się normalne nocnikowanie. Oszukiwanie na tym etapie jest niepotrzebne.
chodzi chyba o to żeby nie zmieniać dzieciowi pieluchy po jednym siku, ( no bo wiadomo że nie lubi mieć mokro i drze japencję), ale jak się przyzwyczai to nie ma problemuchociaż ja na drzemki zakładam wkładkę sucha pupa ( dla własnej wygody.. i świętego spokoju naszego wspólnego)
![]()
Ostatnio edytowane przez strzelec171 ; 26-07-2014 o 22:15