Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 36

Wątek: czy mikropolar przegrzewa pupe?

Chustoholiczka

Domyślnie czy mikropolar przegrzewa pupe?

jak myślicie? Z PRAKTYKI> mam wrażenie, że np. welur jak w Bumgeniusach jest bardziej nieprzegrzewający...a może wymyślam?

Chustomanka Awatar mamaHani
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

W upały wszystko grzeje, ale mikropolar na pewno bardziej (ja przetestowałam mikropolar na wielorazowych wkładkach higienicznych i podpaskach na sobie i........nigdy więcej mikropolaru w upały, dziecka nie włożę, to jest nie do wytrzymania; a przed używaniem tego typu akcesoriów kobiecych wydawało mi się, że sucho przy pupie to podstawa...... ). Wolę by było mokro, wilgotna skóra chłodzi organizm.
    Najlepszy będzie coolmax, daje świetny przewiew.

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mamaHani Zobacz posta
    W upały wszystko grzeje, ale mikropolar na pewno bardziej (ja przetestowałam mikropolar na wielorazowych wkładkach higienicznych i podpaskach na sobie i........nigdy więcej mikropolaru w upały, dziecka nie włożę, to jest nie do wytrzymania; a przed używaniem tego typu akcesoriów kobiecych wydawało mi się, że sucho przy pupie to podstawa...... ). Wolę by było mokro, wilgotna skóra chłodzi organizm.
    Najlepszy będzie coolmax, daje świetny przewiew.

Bardzo, bardzo Ci dziękuję za szczerą odpowiedź.
    Z mikropolarem, to chodziło mi ogólnie, nie tylko latem.

mamru
    Guest

Domyślnie

mam dokładnie takie same przemyślenia jak mamaHani. Też przetestowałam na sobie. Od pamiętnego mojego odparzenia wyrzuciłam wszystkie moje wielorazowe wkładki w kosz. I dlatego tak kocham tetrę kieszonek używam tylko na noc, na wyjscia w upały też tetra.

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Wydaje mi sie, ze grzeje przede wszystkim połączenie mikropolar z PULem. I szczególnie ten bardziej mięsisty mikropolar, jak np. w Milovii. Polarek w Babyecie, Kokosi czy Nappime jest cieńszy. Weluru nie znoszę za jego strukturę, ktora u nas powoduje obtarcia.
    W upały, o ile nie zakładam coolmaxa, do mikropolaru wybieram wełnę zamiast PULa

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Domyślnie Dziewczyny co to ten coolmax?

Mam problem z moim dzieciem ponieważ jak nie posmaruję pupy mascią to ma odparzenia.

Stosowałam kieszonki jako otulacze a przy pupie wkładkę bambusową i też miała odparzenia. Szukam czegoś co nam pomoże. Chcę stosować pieluchy wielo ale przy ich stosowaniu jednego dnia 2 dni leczymy się maścią w jedno...

mamru
    Guest

Domyślnie

Moniko a czy Twoje dziecko ząbkuje teraz?
    bo u nas zawsze ząbkowanie = odparzenia. Wtedy dużo wietrzymy, no i kieszonki z polarem/welurem używamy tylko na nocki.

a co do coolmaxu to tu http://sklep-milovia.eu/33-coolmax

Chustodinozaur Awatar rafandynka
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Monika84 Zobacz posta
    Mam problem z moim dzieciem ponieważ jak nie posmaruję pupy mascią to ma odparzenia.

Stosowałam kieszonki jako otulacze a przy pupie wkładkę bambusową i też miała odparzenia. Szukam czegoś co nam pomoże. Chcę stosować pieluchy wielo ale przy ich stosowaniu jednego dnia 2 dni leczymy się maścią w jedno...
    Są dzieci, które nie znoszą PULu. Wtedy tylko naturalne materiały: wełna, bawełna, tetra, bambus...
    A 2008, H 2009, M 2012, I 2014, M 2021

Chustomanka

Domyślnie

Co to za pomysł, że przy wielo nie trzeba stosować kremów na odparzenia, zapytajcie się mam i babć czy przy tetrze nie smarowały? Oczywiście, że tak, jak dziecko ma wrażliwą pupę to trzeba smarować, obojętne czy pampers, czy wielo

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Kremy zatluszczają mikropolar i nie wsiąka w niego mocz. Ja w sytuacjach podbramkowych, kiedy wietrzenie nie pomaga, smaruje skore kremem, ale albo daje dodatkowa wkładkę chroniącą pieluszkę albo dokładnie odtłuszczam ją płynem do mycia naczyń przed praniem w pralce.
    Ostatnio edytowane przez kustafa ; 16-07-2014 o 07:49

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    Kremy zatluszczają mikropolar i nie wsiąka w niego mocz. Ja w sytuacjach podbramkowych, kiedy wietrzenie nie pomaga, smaruje skore kremem, ale albo daje dodatkowa wkładkę chroniącą pieluszkę albo dokładnie odtłuszczam ją płynem do mycia naczyń przed praniem w pralce.
    no właśnie, można odtłuścić. Ja po każdej grubszej sprawie smaruję kremem na doparzenia, bo jednak skóra zaczerwieniona i jak widzę, że kieszonki nie chłoną, wymaczam w płynie i po problemie. Nigdy bym nie wpadła na pomysł, żeby nie smarować doopska, bo przy "wielo nie trzeba", co trzeba to samo dziecko daje znać, a raczej jego doopka

Chustopróchno Awatar Mamamaria
    Miejscowość
    Ostrowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez NEMO Zobacz posta
    Co to za pomysł, że przy wielo nie trzeba stosować kremów na odparzenia, zapytajcie się mam i babć czy przy tetrze nie smarowały? Oczywiście, że tak, jak dziecko ma wrażliwą pupę to trzeba smarować, obojętne czy pampers, czy wielo
    ale nasze mamy używały ceratek. I stąd odparzenia,

Zanim posmaruję próbuję najpierw sypnąć mąką ziemniaczaną. I na ogół wystarcza

Chustomanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamamaria Zobacz posta
    ale nasze mamy używały ceratek. I stąd odparzenia,

Zanim posmaruję próbuję najpierw sypnąć mąką ziemniaczaną. I na ogół wystarcza
    A mąka ziemniaczana nie zapcha włókien? Ja smaruję jak potrzeba, nie zastanawiam się nad tym, jak pupa ładna to nic nie daję. Cerata bardziej przegrzewała a nie odarzała, odparzenia powstają od kontaktu z moczem przy skórze.

Chustoholiczka

Domyślnie

A mąka ziemniaczana nie zapcha włókien? Ja smaruję jak potrzeba, nie zastanawiam się nad tym, jak pupa ładna to nic nie daję. Cerata bardziej przegrzewała a nie odarzała, odparzenia powstają od kontaktu z moczem przy skórze.
    tak się zastanawiam, to skąd odparzenia w pampersach?przeciez one suchutkie są....

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez nata76 Zobacz posta
    tak się zastanawiam, to skąd odparzenia w pampersach?przeciez one suchutkie są....
    Może od tego że w nich skóra nie oddycha?

Chustomanka Awatar kura
    Miejscowość
    Pociecha :)

Domyślnie

albo od kontaktu z kupą?

mój dzieć miał w pewnym momencie takie żrące kupy, że wystarczyła chwila i było odparzenie...

ja też mam wrażenie, że mikropolar dobrze nie robi pupie, zwłaszcza w takie upały. Szczególnie moje ulubione bumgeniusy sprawiaj wrażenie wyjątkowo mało przewiewnych. Dlatego kieszonki nakładam tylko na wyjścia, a w domu prefoldy bawełniane - częściej trzeba zmieniać, ale pupsko ładniejsze

Chustoholiczka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kornflejka Zobacz posta
    Może od tego że w nich skóra nie oddycha?
    cały czas mam wątpliwości, czy w PUL skóra oddycha bardziej...
    chodziło mi, że NEMO napisała,ze odparzenia nie sa od braku przewiewności ale kontaktu moczu ze skórą.

Co do "żrących" kupek, tez miałam takie wrazenie przy dzieciach. A ja tylko jednorazówek używałam wcześniej.

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

cały czas mam wątpliwości, czy w PUL skóra oddycha bardziej...
    chodziło mi, że NEMO napisała,ze odparzenia nie sa od braku przewiewności ale kontaktu moczu ze skórą.

Co do "żrących" kupek, tez miałam takie wrazenie przy dzieciach. A ja tylko jednorazówek używałam wcześniej.
    z tego co czytałam to odparzenia na skórze tworzą się od jej przegrzania i wysuszenia. Czy pul oddycha bardziej niż jednorazówki...? Nie wiem jna pewno ale dla mnie tak
    odparzona pupa robić się może od
    - zbyt długiego kontaktu z siuśkami i kupami (oczywista oczywistość)
    ale też
    - tarcia/za ciasnej pieluchy
    - chusteczek do pupy
    - od biegunki / żrącej "zębowej kupy"

mamru
    Guest

Domyślnie

ja nie smaruję przy wielo
    i w ogóle nie podoba mi się cała ta reklama sudokremu, który nawet można dostać w paczce w szpitalu z okazji narodzin - piszę o tych niebieskich pudełkach.
    mocz też bywa żrący, zwlaszcza przy ząbkowaniu, wtedy ma inny skład. U nas pomaga wtedy wietrzenie, ewentualnie jak jest b. źle to kąpiele w wywarze z kory dębu. No i nie używam chusteczek nawilżających. Tylko na wyjścia.

Chusteryczka Awatar melodi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

1) no nie smarowały, bo niby czym? od przypadku jak się odparzenie zdarzyło, to smarowały, by podleczyć.
    2) czytając i analizując skład wielu kremów do pup jestem na Nie! I zalecam regularne wietrzenie
    3) czy to mikropolar czy welur - kremy je zatłuszczają, i pieluszki potem gorzej chłoną.

A co do odpowiedzi na wątek - ja mam wrażenie, że welur lepszy na upały.
    '12 Norbi 86 > 66 kg !!!

'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'