Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 27 z 27

Wątek: bondolino, tula - ktore wybrac

Chustofanka Awatar cathleen
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    chyba chodzi o osłonkę na głowę, którą można podpiąć rzepami wyżej i ona jakby „wydłuża” panel. tak to przynajmniej zrozumiałam

dokładnie. z tym, że ja zamiast tuli wybrałabym manducę. ale tu zawsze będą 2 obozy, każdemu jest w czym innym wygodnie: jednym pasuje bardziej tula, innym manduca. oba nosidła są świetne i cokolwiek wybierzesz - będzie ok.
    Hmmm próbowałam osłonkę złożyć i zrobić podpórkę, przypięłam rzepami, ale jak wkładam młodą na plecy to mi te rzepy się odpinają... Dlatego teraz tak myślę co to za troczki, bo może jest coś o czym nie wiem

Mierzyłam Manducę. Raz chciałam włożyć młoda, odmówiła współpracy. Nie ponawiałam próby, więc nie wiem czy wygodna czy nie, ale materiał manduci jest zdecydowania inny. Jak dla mnie sztywniejszy.
    Ale masz rację, każdy woli co innego, dlatego jestem za tym, żeby mierzyć. Bo są różne szczególiki, na które ktoś nie zwróci uwagi, a komuś może przeszkadzać.

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

Też uważam że manduca jest sztywniejsza od bondolino. Natomiast prawda, że z bondolino dość szybko się wyrasta, tzn. panel robi się za krótki i za wąski. Czyli nie będzie sięgał wysoko na plecki i od kolanka do kolanka. To nosidło ma jeden rozmiar. Nie wiem jak jest z tulą, czy mają różne rozmiary. Rzep w bondolino jest bardzo szeroki i mocny więc się nie odpina ani nie przesuwa. Ja mając manducę i bondolino wolałam bondolino, bo bardziej miękkie, przytulne. I rzep wygodniejszy iniż klamra.
    "Wychwala człowiek właśnie to, co może go ucieszyć
    a polska pieśń uczyni tak, że każdy skakać spieszy.
    Bez trudu tedy przyjdzie mi konkluzja całkiem pewna:
    muzyka polska, wierzcie mi, bynajmniej nie jest z drewna”

Festiwal Muzyki Dawnej Pieśń Naszych Korzeni w Jarosławiu

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Dlatego ja bym brała najpierw Bondolino a potem Tule/manduce. Bo bondolino ślicznie dziecko opatula, a Tula.manduca są nosidłami - nie opatulają tak dokładnie, małe dzieci się w nich topią.
    A plusem Bondolino jest poszerzany panel - chociaż na moją 15mcy jest już za wąski. Dla małego dziecka (<1 rok) Tula może być za szeroka, a w bondolino można jednak mieć panel węższy i będzie super dla dziecka 6mcy, a potem ok. roku poszerzyć.

Chustoholiczka Awatar kustafa
    Miejscowość
    WAW

Domyślnie

u dziecka siedzącego bardziej niż szerokość panela interesuje mnie jego wysokość. bo dla malucha powyżej roku panel nie musi sięgać od kolanka do kolanka, nie trzeba już tak zafiksowywać się na pozycji „żabki”. natomiast za niski panel to brak komfortu noszenia dla noszącego (ból pleców) i noszonego (szczególnie, gdy zaśnie w takim ergonomiku)

Są dwie grupy matek: te, które mają kryzysy i te, które się do nich nie przyznają

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Zgadam się - ja mam za krótki panel i czuję to niestety. Dlatego szukam sposobu, żeby go wydłużyć

A co do szerokości, to pisałam z myślą o dzieciach poniżej 1 roku - dla powiedzmy 5mcy szkraba tula na szerokość będzie za szeroka i dziecku będzie niewygodnie, a w bondolino będzie ok, bo ma regulowaną szerokość.
    Dlatego ja wybrałabym dla dzieci poniżej roku bondolino, albo np. nosidło storchenwiege, bo chyba tez ma poszerzany panel.

Chustomanka Awatar gouomb
    Miejscowość
    Grodzisk Maz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kustafa Zobacz posta
    chyba chodzi o osłonkę na głowę, którą można podpiąć rzepami wyżej i ona jakby „wydłuża” panel. tak to przynajmniej zrozumiałam
    Tak, właśnie o to mi chodziło
    Cytat Zamieszczone przez cathleen Zobacz posta
    Hmmm próbowałam osłonkę złożyć i zrobić podpórkę, przypięłam rzepami, ale jak wkładam młodą na plecy to mi te rzepy się odpinają... Dlatego teraz tak myślę co to za troczki, bo może jest coś o czym nie wiem
    No i dlatego ściągam też troczkami, bo sam rzep przy kapturze jest na tyle mały, że przy cięższym dziecku, przy zakładaniu na plecy się odpina. Ale jak go przypnę i dokładnie na tę długość ściągnę troczkiem, to się trzyma (a nawet jak puści podczas samego zakładania, to jest już w odpowiednim miejscu i można go samemu ręką poprawić dociskając i się trzyma. Jak dziecko już siedzi, to on się nie rozpina- nie pytaj czemu, bo nie wiem). Nigdzie nie znalazłam grafiki, która by dobrze oddała to, co ja robię z nosidłem, ale na małą skalę wygląda to tak:
    http://www.google.pl/imgres?imgurl=h...art=46&ndsp=31
    straszny ten link... ale nie obfocę swojego, bo mokre obecnie
    "Ludzie żyjący w określonym systemie społecznym prawdopodobnie nie potrafią sobie wyobrazić punktu widzenia tych, którzy niczego od systemu nie oczekując, planują jego zniszczenie" M. Houellebecq

Moje Wuzetki: Zo VI.2011 i Zu VIII.2013

Forumowe Paczki Mikołajowe!

Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

A, dzięki już rozumiem Zastanawiałam się jakie troczki, a to te od kaptura do tyłu poszły, nie wpadłam na to Popróbuję potem

Uprawnienia umieszczania postów