Pokaż wyniki od 1 do 20 z 47

Wątek: Kiedy nocnik?

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mayka1981 Zobacz posta
    Co do wielo to różnie bywa (u nas akurat nie było problemu - ale musiałam wytłumaczyć w czym rzecz) - ale o nocnikowanie się nie bój - w żłobku się często wysadza hurtem, po jedzeniu, przed spaniem etc wręcz często jest tak, że właśnie to żłobek uczy dziecko obsługi nocnika a rodzice korzystają, a nie odwrotnie
    To chyba zależy od żłobka bo w naszym owszem dzieci są wysadzane ale tylko w najstarszej grupie, czyli 2-3 lata. Nie wiem też czy hurtem bo widuje panie w pojedynczymi nocnikami o różnych porach. W średniej grupie (czyli teoretycznie 1-2 lata) na 16 dzieci w grupie wysadzane jest jedno które coś tam sygnalizuje. A w najmłodszej (moja na razie w niej została mimo że skończyła rok, bo w średniej póki co nie ma miejsc) dzieci w ogóle nie widzą nocników. Na moją prośbę miały sadzac przed spaniem chociaż ale mam wątpliwości czy to robią.
    Misiulka (03.2007), Madziulka (06.2013)
    http://emenemsymamusi.blogspot.com/

Chustofanka Awatar kahulec
    Miejscowość
    Piotrków Trybunalski

Domyślnie

u nas nocnik jest od 14 lutego czyli walentynek, kiedy to babcia kupiła wnusi bardzo oryginalny prezent (Maja miała 8 miesięcy) od tamtej pory prawie wszytskie kupki tam lądują, dużo siuśków też także jest to jeden z najbardziej udanych prezentów walentynkowych (z romantycznością bym dyskutowała hehe ) Na szczęscie ona go lubi, ma tam kilka zabawek w łazience plus książeczki więc jak usiądzie to trochę się pobawi i zaraz coś tam trafia, od początku nie miałam żadnego ciśnienia na to, ładnie jej idzie więc się cieszę o całkowitym odpieluchowaniu na razie nie myślę. moim zdaniem jak dziecko samo siedzi można kupić zwykły nocniczek i oswajać

miałam "nocnik chiński" czyli miseczkę do miksowania z kauflandu ale w ogóle mi nie szło ....

Chustonówka
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mi się dużo matek dziwiło, że wysadzam młodą, zaczęłam jak miała 7 miesięcy, zawsze po spaniu i przy okazji przebierania pieluszki, mała szybko załapała, że się wtedy siusia, kupki też tam trafiały, zaczęła sygnalizować jak miała 15 miesięcy a od 17 miesięcy chodzi bez pieluszek w dzień i w nocy - opłacił się mój wysiłek, teraz to się wszyscy ze znajomych dziwią, że Lenka pieluch nie używa (ma 20 miesięcy)
    Najmłodsza 31.10.2012

Chustonówka

Domyślnie

Zaczęliśmy od 4. doby... Teraz synek ma 4 miesiące i od 2 miesięcy kupę do pieluchy robi... raz na tydzień? No a kupki są kilka razy dziennie. Siku to jest bardziej skomplikowany temat, ale często sygnalizuje, że mu się chce (świadomie lub nie, mała różnica ).

Domyślnie

Zaczęłam - nie wierząc, że to może się udać - gdy B. skończyła pół roku. I od 2 miesięcy nie przewijałam kupy Jedna pielucha dziennie to standard. Życie jest piękne
    moje miejsce wirtualne Petit bon ton

Chustofanka Awatar ismeril84
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mój Młody skończył 7 miechów i też zamierzam go wysadzać. Zobaczymy z ajkim efektem.

Chustofanka Awatar Baryczka
    Miejscowość
    Dolina Baryczy

Domyślnie

My zaczęliśmy, gdy młody miał 6.5mca. Pierw sadzanie na sucho,w pieluszce, później gdy młody robił skupioną minę. Po rozpoczęciu rozszerzania diety musiał się trochę wysilić, dla mnie to był sygnał, by szybko, ale nie wystraszywszy syna umieścić go na nocniku. Od kilku tygodni wysadzam go przy każdej zmianie pieluchy i pozwalam posiedzieć, ale maks. 15 minut. Zawsze wokół nocnika są zabawki itp.
    Także od kiedy skończył 7mcy nie zrobił ani jednej kupki w pieluszkę- wszystkie udało nam się złapać w nocnik

Uprawnienia umieszczania postów