Pokaż wyniki od 1 do 12 z 12

Wątek: Pierwsze motania- kieszonka i kangur

Mieszany widok

Chustofanka Awatar ciocia_wiedzma
    Miejscowość
    Karczew

Red face Pierwsze motania- kieszonka i kangur

Nasze pierwsze próby motania. W chuście siedzi 3 tyg. wtedy Leoś.
    Mam wrażenie że kieszonka idzie nam lepiej niż kangur, ale za to w kangurze wygodniej mi się nosi.
    Wiem że w obu przypadkach jestem niepodciągana, bo to czuje. Chociaż z każdym motaniem jest chyba lepiej. Problem mam ze skrzydełkami w kangurku. Przy dociąganiu podjeżdżają mi do góry. Powinnam je robić szersze, żeby miało co uciekać? Podczas chodzenia też je jakoś "gubię" i muszę poprawiać. Mam tez wrażenie ze syn jest za wysoko. Ale nawet jak próbuję zaczynać z nim niżej, to finalnie i tak wychodzi mi tak samo. nie wiem czemu
    w kieszonce młody ma chustę tak wysoko bo strasznie wiało, a my musieliśmy iść po starszą do szkoły. Ale nie jestem przekonana czy tak powinnam robić

Bardzo proszę o wszelkie sugestie i uwagi. Nie mam na razie możliwości wybrać się do klubu kangura w Warszawie, a tu u nas chyba nie ma. Na prywatne szkolenie na razie zbieramy, a nosić chcę już

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Ale ładne chusty

W kieszonce chyba Leoś mógłby być niżej. Spójrz na to zdjęcie z profilu - chusta jest bardzo wysoko na Leosiu i zjeżdża znacznie niżej do twoich pach. Moja doradczyni nazwała to "smutną buźką" chusty - trudno, żeby tak ułożona mocno przytulała dziecko do ciebie. Docelowo chusta powinna być uśmiechnięta - albo przynajmniej zbliżona do tego.

Spójrz na przykład na:

http://www.oschaslings.com/bundles/o...wcc83.jpg?v1.7

albo:

http://klubkangura.com.pl/galeriakan...icture_002.jpg

Zwróć na to uwagę, jak będziesz naciągać na małego chustę. Przejedź sobie kciukiem od swoich pach do jego karku i zobacz, jak się układa.

No i pewnie dupkowpadka większa, dopilnuj, żeby rozłożyć chustę od jego kolanka do kolanka (popraw ją przy kolankach przed dociągnięciem dolnych krawędzi).

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Piękna kruszynka więc nic dziwnego, że chcesz nosić

Ogólnie mam wrażenie ładniejszego kangurka, a jak Ci w nim wygodniej - postaw na kangurka! (zawsze to moze być pretekst do zakupu kolejnej, krótszej chusty ).

Wysokość to rzecz czasami względna - o ile biust nie blokuje kolanek (a na razie na to nie wygląda przynajmniej w kangurku) i Tobie nie przeszkadza to bym nie walczyła. Ale patentem jest zostawianie nie za dużo chusty do dociągnięcia i podtrzymywanie malucha ręką przy dociąganiu - żeby faktycznie dociągać chustę a nie podnosić dziecko razem z chustą

W kieszonce materiał zostaw zmarszczony/zrolowany na karku, jak chcesz osłonić głowę to lepiej rozłożyć jedną połę (zewnąętrzną) pionową - chociaż i tak do tego celu najlepiej by było zanabyć odpowiednią czapeczkę z "karkiem".

W kangurku jeszcze możesz więcej materiału ściągnąć z karku (tak aby chusta sięgała do pół uszka "na płasko" a nie było marszczeń), w kieszonce jak Ci tak wygodnie to bym tak zostawiła chociaż fanką jestem większej ilości materiału na karku w kieszonce, no i na pierwszych zdjęciah faktycznie kieszonka wysoko powoduje prostowanie plecków i niższe ułożenie kolanek.

Motylki powinnaś mieć mniej więcej na tej samej wysokości co pas materiału na karku - tak aby była pionowa linia między "rękawkami" - obnizenie chusty powinno pomóc + mozesz sobie wywinąć same motylki na wierzch pasa na ramieniu - tak złożyć na pół. Można też trochę odsunąć materiał od szyi - ale podejrzewam, że przy długiej chuście ogarniając poły po prostu szybciej ściągasz chustę z tyłu na plecach więc cały pas naramienny idzie bliżej szyi - ale jak Ci nie przeszkadza to bym z tym nie walczyła.

Noś noś, trening czyni mistrza
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Tak, tak, w kangurku znacznie lepsze ułożenie, ale kieszonka jest po prostu do poprawy Zacznij od niższego zamotania i się zobaczy, co dalej. Dociągaj pewnie, ale bez podskakiwania i wymachiwania ramieniem, bo wtedy chyba najbardziej dziecko podłazi do góry. Niech mnie ktoś poprawi, jeśli źle mówię.

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samasia Zobacz posta
    ale bez podskakiwania i wymachiwania ramieniem
    Z tego co wiem topodskakiwanie, rzeczywiście sprzyja podjeżdżaniu bobasa, ale już poruszanie ramieniem pomaga dokładniej dociągnąć...

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Pomaga na pewno w kangurku, ale w kieszonce?

Uprawnienia umieszczania postów