Pokaż wyniki od 1 do 15 z 15

Wątek: co kupić na początek

Chustomanka Awatar Tymonka

Domyślnie co kupić na początek

Pewnie gdybym poszukała to bym znalazła , ale czasu mam jak na lekarstwo , więc zakładam nowy temat .

Dziecko moje od urodzenia nosi pampersy , jakoś za dużo nowości było ,żeby jeszcze w wielorazówki się bawić , przynajmniej tak mi się wydawało , ale teraz jak idzie lato wydaje mi się ,że pieluchy wielorazowe będą lepsze dla skóry (może się mylę ?) , chciała bym się na dzień przerzucić na wielorazówki i pojęcia nie mam co kupić , jak i gdzie ?

może jest gdzieś jakaś lista dla początkujących ?

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

jak dla mnie najfajniejsze są formowanki + otulacz bo najbardziej chłonne więc mało przecieków i nie trzeba co chwilę zmieniać, ale wygodniejsze w używaniu są kieszonki te potrafią być bardziej awaryjne jak się nie przypilnuje może zdarzyć się przeciek

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Chustomanka Awatar Agis
    Miejscowość
    Malbork

Domyślnie

Tylko kieszonki z mikropolarem na lato raczej niebardzo, bo mikropolar jednak grzeje. Myślę, że na pieluchowanie w dzień gdy jest ciepło fajna byłaby opcja otulacza wełnianego niezbyt grubego (ekodidi, puppi) i wkłady bambusowe lub tetra.
    http://agisowo.blogspot.com/

Jaś 12.2010 Matylda 01.2014

Chustoholiczka Awatar kornflejka
    Miejscowość
    Portugalia

Domyślnie

Gdybym chciała używać wielo przez jeden dzień, na początek kupilabym kilka formowanek i kilka otulaczy. Pewnie na początek pulowe, bo na jeden dzień lanolinować to nie ma co

Edit, A tak w ogóle to każda z nas Ci powie inaczej

Chustofanka Awatar Megi
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cokolwiek kupisz (formowanki, kieszonki.. ) powinno być z bardzo chłonnym wkładem - 9 miesięczniak strasznie dużo sika Jeśli pójdziesz w formowanki to wybierz te chłonniejsze i do tego dobry otulacz, jeśli zdecydujesz się na kieszonki to tylko z dobrym, mega chłonnym (np. bambusowym, kilkuwarstwowym) wkładem, jeśli wybierzesz tetrę to przygotuj się na bardzo częste zmiany + wybierz dobry otulacz. U nas w domu panuje tetra (w zestawie z otulaczem flip, czasem dodaję extra wkład z mikrofibry), na spacery itp. ubieramy kieszonki z grubym wkładem bambusowym np. close parent lub zakładamy formowankę z otulaczem. Najlepiej wybrać coś z bazarku i dopasować rozmiarowo/ wagowo (np formowanki, niektóre otulacze) albo wybrać one size (kieszonki, otulacze np. flip).
    Zosia (08.2011), Tadzio (04.2013) i Stefcia (07.2014)

Domyślnie

A czym się różni kieszonka od otulacza i formowanki ? Z tego co czytam to wkłady bambusowa najlepsze (najbardziej chłonne ) tak ?

Chustomanka Awatar Agis
    Miejscowość
    Malbork

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tymonka Zobacz posta
    A czym się różni kieszonka od otulacza i formowanki ? Z tego co czytam to wkłady bambusowa najlepsze (najbardziej chłonne ) tak ?
    Pisząc kieszonka mamy na myśli pieluszkę pulową (materiał nieprzemakalny), w której kieszonkę wkłada się wkład chłonny (tetra, wkład bambusowy itp.) Zazwyczaj po zasikaniu do prania. Otulacz moze być pulowy lub wełniany, tu też wkładasz chłonący wkład ale zazwyczaj można go użyć kilkakrotnie i wymieniać tylko wkłady. Formowanka to pieluszka, która nie posiada warstwy nieprzemakalnej, czyli trzeba na nią założyć otulacz zeby ubranko pozostało suche. Tak bambusowe najbardziej chłonne i konopne jeszcze
    http://agisowo.blogspot.com/

Jaś 12.2010 Matylda 01.2014

Chustomanka Awatar Judyta

Domyślnie

Ja zaczynajac kupilam wszystkiego po 1 sztuce, zeby sprawdzic co najbardziej nam odpowiada kazdemu co innego, bo kazde dziecko jest inne i mama tez Mialam pieluchowac tetrą plus otulaczami, a okazało się, że zwykła tetra maluszka obciera, a bambus odpaza, czyli tetra bambusowa, delikatniejsza tez odpadala.. Wiec u nas kieszonki i aio.

demona
    Guest

Domyślnie

Ja zaczynaam pieluchowac w lecie i bardzo sprawdziły mi się kieszonki. Nawet w upały. Jak młody skończył rok przeszłam na tetre i formowanki. Dla nowego dziecka kupiłam formowanki wiec i szybko wróciłam do kieszonek.

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

A ja zasugeruję kupienie na początek otulacza i wsadzanie w niego złożonych pieluch tetrowych. Potestujesz sobie, jak to działa, a wydatek znikomy, bo tetrowe na pewno już masz. Otulacz można kupić na chociażby na forumowym bazarku albo, jeśli chcesz nowy, w sklepie internetowym. Wygląda to tak: http://pieluszkarnia.pl/pol_m_PIELUS...lacze-104.html i jest zrobiony z nieprzepuszczającego wilgoci materiału.

Ostatnio ciągle tak robię i po prostu wymieniam tetrową, jak Zosia siknie. Dzięki temu ma cały czas sucho przy skórze, żadnych odparzeń. Taka zmiana filozofii z "ile pielucha wytrzyma?" na "zmieniam, jak tylko zauważam sik". Bez wątpienia O WIELE zdrowsze dla skóry.

Domyślnie

tak chyba zrobię , mam około 10 pieluch tetrowych , myślicie ,że wystarczy na jeden dzień ? Jak wieczorem wypiorę , to chyba do rana wyschną ?Na noc zakładam pampersa (albo i nie , dziś nie mam pojęcia jak to zrobiłam , zostawiłam dziecko w samych spodenkach , obudził mnie smrodek i mokra plama na mnie i dziecku )

Chustomanka

Domyślnie

ja zraziłabym się do wielopieluchowania na samej tetrze. Cała frajda w tym, że kieszonki traktujesz jak pampersy, mi zakładanie kieszonki idzie szybciej niż zakładanie pampersa.

Chusteryczka Awatar ema
    Miejscowość
    Bory Tucholskie

Domyślnie

Pieluchując Emilkę myślałam, że tylko kieszonki. Otulacze szły rzadko. Przy Mikołaju, który szybko przesikuje kieszonki, przekonałam się do wełniaków i formowanek. Jednak formowanka formowance nierówna Trzeba poczytać (żeby nie wydać zbyt dużo) i popróbować. Wtedy na pewno będziecie zadowoleni.
    Pawel 2006 Milia 2011 Mikolaj 2013

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tymonka Zobacz posta
    tak chyba zrobię , mam około 10 pieluch tetrowych , myślicie ,że wystarczy na jeden dzień ? Jak wieczorem wypiorę , to chyba do rana wyschną ?Na noc zakładam pampersa (albo i nie , dziś nie mam pojęcia jak to zrobiłam , zostawiłam dziecko w samych spodenkach , obudził mnie smrodek i mokra plama na mnie i dziecku )
    Wyschną spokojnie Tylko to niewielki wkład do pralki

Jak widać, co osoba, to opinia. Nie zrażaj się, jeśli pierwsza opcja ci nie podpadnie. Ja mam wszystkiego po trochu - kieszonki zanoszę do żłobka, woli też je mój partner (bo jak pampersy). Mam kilka formowanek, używam ich na spacery i na co dzień, często w ciągu dnia nawet bez otulacza. Jak widzę, że mokra, zmieniam. No i otulacz + złożona w prostokąt tetra to taki standard, jak już nic ciekawszego nie ma pod ręką

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

A jaką masz tetrę? Może spróbuj sobie na bazarku upolować po jednym zestawie z każdej opcji i pewnie wtedy wypracujecie sobie własny system. Tak jak samasia pisze-co osoba to opoinia. Ja np. zakładałam, że będę używać formowanek ale na początku kompletnie mi się nie sprawdziły i w przewadze u nas są kieszonki. Mężu je zakłada bo to przecie proste jak pampers a ja cenię to, że można je zapiąć rach, pach, ciach zanim mały zwieje. Mam dużo różnych pieluch ale na razie nie puszczam ich w świat bo nie wiem co mi się sprawdzi przy następnym dziecku. Dodam jeszcze, że często gęsto pielucha zbierająca na forum super opinie (no większość opinie była na tak) u nas nie zadziałała i odwrotnie. Dlatego chyba trzeba zbadać wszystko organoleptycznie

Uprawnienia umieszczania postów