Pokaż wyniki od 1 do 19 z 19

Wątek: Wiązanie na ciumanie

Mieszany widok

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie

Inwyt - a maluch używa smoczka?
    Na ciumkanie chusty tudzież pakowanie rąk do buzi które to uniemożliwia a w każdym razie utrudnia wiązanie smoczek może być dobrym rozwiązaniem...

2x mogłoby być niezłym rozwiązaniem bo jednak nie ma takiego "odgórnego" trzymania barków i rączek, zwłaszcza że piszesz, że ma łapki ciagle przy twarzy ale spróbowałabym też z kangurkiem - wszystkie siły ciągną chustę w górę i może być dla malucha mniejsze uczucie "spętania".

Na za wysokie motanie pomagają: zaczynanie z dzieckiem niżej (poniżej poziomu swojego pępka), zostawianie małej ilości luzów do dociagnięcia, ściąganie chusty z pleców nim zaczniesz dociągać po fragmentach (najpierw z grubsza ściągasz całe luzy z pleców odrywając chustę od tychże pleców), podtrzymywanie dziecka jedną ręką przy dociąganiu (przez to dociagamy samą chustę a nie podnosimy dziecka chustą) oraz - co może być dość ryzykowne - na zakończenie dociągania poluzowanie "po całości" - trzeba trochę czuć w czym rzecz, więc to bym zostawiła na koniec jak już nic innego nie pomoże.

A biodro? Kangurek na biodrze np?

Myślę też nad plecami i wysokością tegoż plecaka -ale to by już trzeba było zobaczyć jak się będzie prezentowało... Odważyłabyś się wrzucić małego na plecy?
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa, Stegny

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi

Muszę obejrzeć jakieś poradniki/filmiki z plecaczkami zatem, ale prawdę mówiąc boję się trochę zarzucać małego na plecy. Raz że nie widziałabym czy z sensem motam, a dwa że mam trochę uszkodzoną lewą rękę i bałabym się że nawali w złym momencie, ale to muszę zajrzeć jak takie zarzucanie wygląda właściwie i którą stroną można je wykonać. Może jeśli w weekend mąż będzie w domu to spróbujemy, albo chociaż poproszę o cyknięcie fotki jak kieszonka wychodzi, może łatwiej byłoby wymyślić na co ją wymienić niż tak po opisach.

Smoka ku mojemu utrapieniu mały sysać nie chce. Jedyny słuszny "smoczek" posiada mama, szt. 2, na klacie

A można na biodrze/bokiem jakoś motać takiego malucha? Moja kieszonka i tak nie jest najrówniejsza, ale myślałam że taki zwis bokiem już w ogóle może dziecko pokrzywić? Myślałam że na początek to tylko takie symetryczne ułożenia się nadają? Chociaż nie miałabym nic przeciwko temu żeby chusta była "pomocniczo", do przejmowania większości ciężaru z rąk, a rękami przytrzymywałabym plecki/głowkę, byle nie dźwigać całości na rękach.

Chustoholiczka Awatar AneczkaG
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

inwyt, ja sobie tak myślę, że to w sumie chyba nie o to ciumkanie chodzi, no nie? Czemu w kieszonce syn nie może łapek ciumkać? Wydaje mi się, że lapki są akurat na takiej wysokości, żeby je do buzi wlozyć... (w kwestii ciumkania - może miękką maskotkę, apaszkę pachnącą mamą, inną szmatkę czy pieluszkę tetrową, jesli smoczka nie chce)
    Jesli Ci wiązanie nie wychodzi symetrycznie, to może jednak nie jest wystarczająco mocno i dokładnie dociągnięte? Może chustę masz jakąś niewspółpracującą? Może spóbuj jakieś zdjecie wrzucić, nie musi być przecież super ekstra...
    Ja tez mam problem z ręką, konkretnie z barkiem (juz coraz mniejszy, Młody mnie rehabilituje ) i rozumiem Twój lęk z wrzucaniem na plecy... Może spróbuj najpierw z jakimś misiem, lalką? Jest kilka sposobów wrzucania na plecy, możesz albo z prawej albo z lewej strony - tak na prawdę ręka jest potrzebna przez krótką chwilę, potem to już kwesta dociągnięcia chusty z niewielką asekuracją ręką - spóbuj na poczatek bez dziecka, żeby wiedziec, na ile możesz sobie pozwolić.
    Do noszenia na biodrze świetnie nadaje sie chusta kólkowa, moim zdaniem łatwiejsza niż np kangurek na biodrze z długiej chusty. Przy noszeniu na biodrze warto zmieniać stronę, wtedy niweluje się trochę to, że dziecko nie jest symetrycznie. Nie wiem tylko, czy dasz radę dociagnąc chorą ręką...
    M. 2000- uczę się, nie przeszkadzać!!!, P. 2003 - pięknię się, nie przeszkadzać!!! i F. 2013 - czy ktoś się ze mną pobawi???

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa, Stegny

Domyślnie

Aneczko obawiam się że masz rację i może chodzić o wiązanie w ogóle, a nie o to czy udaje mi się łapki przy pysiu uchwycić czy nie W weekend udało mi się zamotać małego tak, że i łapkę mógł ciumać i nie było luźno przy główce, ale i tak długo bez protestów nie ponosiłam. Jeśli tak ciągle będzie to lipa, nici z chustowania Tym bardziej że chusty innej raczej nie dokupię, specjalnie wybierałam taką żeby i cena przyzwoita była i chusta nadawała się na cały okres noszenia.
    Niestety nie udało mi się na razie zdjęć zmniejszyć tak żeby dało się je wrzucić (limit załącznika to 19,5kb, czy w złym miejscu próbuję dodać?), bo może coś by wyszło że źle coś plączę i gdzieś uciska chusta, a prosta poprawka by zmieniła nastawienie małego do noszenia. Jeśli chodzi o ciumanie to tylko swoje rączki albo pierś mamy, tutaj walczymy już początku i nic innego nie znalazło uznania, dlatego myślałam że może chodzić o krępowanie rączek, bo nie zawsze mi się uda tak zamotać żeby maluch sięgał wygodnie do pysia. Z plecami jeszcze się nie odważyłam, próbuję kangurka na biodrze, ale jak nie szedł mi zwykły tak i ten nie wychodzi na razie. Staram się tak robić żeby lewą ręką głównie asekurować, a nie trzymać cały ciężar dopóki już nie siedzi porządnie w chuście, bo jako podtrzymywacz ręka jest ok, ale zdarza mi się się wypuszczać przedmioty mimowolnie, a ortopedę żeby to zbadać mam dopiero na lipiec. Jak do tego czasu nie wyjdzie z przekonaniem malucha do biodra to zależnie od opinii lekarza będę próbować dopiero z plecami chyba.

Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Instrukcje dodawania zdjęcia znajdziesz w dziale technicznym.
    Ja np korzystam z fotosik.pl - wgrywasz zdjęcie, pobierasz kod html na forum (tam jest taki przycisk) i dopiero ten kod wklejasz na forum.
    M. 2000- uczę się, nie przeszkadzać!!!, P. 2003 - pięknię się, nie przeszkadzać!!! i F. 2013 - czy ktoś się ze mną pobawi???

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa, Stegny

Domyślnie

Dzięki Aneczko! Wrzucam zdjęcia kieszonki z linkami dodatkowo. Jak widać przy łepku luźno dosyć i z przegięciem trochę, ale mały się odchyla przy wiązaniu i nie daje za Chiny wyprostować. Jest to jedno wiązanie, maluch najpierw przysnął tuż po zamotaniu a potem się obudził, ale wiązanie jest to samo, widać przy tym jak on się wierci w chuście, bo wygląda jak zupełnie inne motanie to gdzie nie śpi.

Śpiący:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...d5463d00a.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...8252779cf.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...795708fda.html

Nie śpiący:

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...3808b83f2.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...252bac425.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...e9ff90fd9.html

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa, Stegny

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez AneczkaG Zobacz posta
    Instrukcje dodawania zdjęcia znajdziesz w dziale technicznym.
    Ja np korzystam z fotosik.pl - wgrywasz zdjęcie, pobierasz kod html na forum (tam jest taki przycisk) i dopiero ten kod wklejasz na forum.
    Aneczko dodałam zdjęcia na fotosik a linki tutaj, ale post się nie pojawia już kolejny dzień, a w mejlu nie mam nic o odrzuceniu przez administratora ani nic takiego (chociaż myślałam że przez fotosik nie ma limitu?). W instrukcjach nic nie znalazłam o tym ile może trwać zatwierdzanie posta, spróbować jeszcze raz dodać zdjęcia wiązania?

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/...b60ce8542.html
    Ostatnio edytowane przez inwyt ; 02-06-2014 o 20:04

Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

Nie jestem aż tak obeznana, ale wydaje mi się, że nie ma oczekiwania na zatwierdzenie zdjęcia... ja po prostu wklejam ten link/kod na forum do posta, klik i juz jest...

Uprawnienia umieszczania postów