Pokaż wyniki od 1 do 18 z 18

Wątek: Proszę o pomoc chciałabym zacząć używać pieluszek wielorazowych

Mieszany widok

Chusteryczka
    Miejscowość
    Irlandia/Galway

Domyślnie

1. Posiadam pieluszkę z kieszonką, dwa wkłady z mikrofibry. Położyłam wkład na pieluszkę i tylko jeden? Czy prawidłowo? Czy powinnam dwa wkłady położyć?
    Wklady wklada sie do srodka kieszonki. Jeden lub dwa, w zaleznosci od tego czy dziecko duzo siusia.

2. Jakie wkłady są najlepsze? Przeczytałam, że bambusowe takie składane firmy puppi? Czy może ten 5 warstwowy bambusowy?
    Nie wiem czy sa jakies "najlepsze" wklady. Kazde maja plusy i minusy. Bambus dlugo schnie (nawet 24h) i twardnieje, ale jak masz suszarke to powinno byc ok.

3. Powinnam wymieniać same wkłady, czy pieluszkę i wkład? Jak jest lepiej? Z tego co przeczytałam to ta kieszonka w pieluszcze daje uczucie suchości, więc lepiej chyba wkładać wkład w tą kieszonkę i po zasikaniu zmieniać cały zestaw.
    Tak, nalezy zmienic calosc.

4. Jak jest z praniem? Pierzecie codziennie? A jak przechowujecie te wkłady i pieluszki? Bo ja właśnie nie mogę sobie tego wyobrazić... mycie od razu po zasikaniu czy zbieranie? i czy to nie śmierdzi?
    Mam w domu suszarkę więc z szuszeniem problemu by nie było, ale jednak włączanie prania i suszenia na 5-6 pieluszek to chyba bez sensu?
    Ja mam worki do przechowywania pieluch.http://anniepooh.ie/shop/cloth-nappi...ronze-poppies/ Nie wroce juz do wiaderka. Worek wrzucam do prania razem z pieluchami i nie musze plukac ani myc wiadra. Z olejkami eterycznymi bym uwazala, bo moga zatluscic z czasem pieluchy. Jesli pieluszka tylko zasikana to wrzucam od razu do worka. Jesli jest kupa, to kupe strzepuje/spieram wstepnie w kibelku i potem wrzucam do worka.

Ja bym chyba na twoim miejscu kupila wiecej kieszonek. Mozesz sprobowac na noc zalozyc wlasnie kieszonke z dwoma wkladami i zobaczyc czy sie sprawdzi, zamiast od razu wydawac kase na formowanki i otulacze.

Inna opcja to kupno kilku otulaczy i do nich wklady. Milovia ma taki system i Flip tez np. Wtedy mozna uzyc otulacza kilka razy wymieniajac tylko wklad. Tylko wtedy na noc musialabys dokupic formowanki.

Jeszcze inna opcja to pieluszki Snap In One, czyli masz tak jakby otulacz a wklady sie dopina i tak jak powyzej jesli jest tylko siku mozna wymienic tylko wklad. Sprawdz np. pieluszki Gro-via.
    A. 02.2010, T. 06.2012

Chustomanka Awatar Elayla
    Miejscowość
    Sulejówek (wcześniej Wrocław i Warszawa)

Domyślnie

5-6 pieluszek do prania to rzeczywiście bez sensu, ale kto ma takie małe pranie? Pieluszkę powinno zmieniać się co ok. 1,5h-2h, chyba że jesteście na spacerze to wtedy może być dłużej, ale trzeba wtedy więcej wkładów użyć, aby wytrzymało. Podobnie na noc. Tak więc nie ma siły, abyś na dobę wykorzystała tylko kilka wkładów. Wygodne jest pranie co 2 dni. Wtedy nazbiera Ci się już więcej. Poza tym nie ma żadnych przeciwwskazań, żeby prać pieluszki wraz z ubrankami dziecięcymi. Do prania warto wtedy dodać dodatek antybakteryjny nappy fresh lub mio fresh. Nie zgadzam się z teorią prania w połowie ilości proszku. Spotkałam się zresztą kiedyś w internecie z artykułem mocno krytykującym ten sposób prania pieluch. Od półtora roku piorę w pełnej ilości i pieluchy nie są od tego zatłuszczone, nie straciły na chłonności. (Używam tylko bambusowych i z weluru bambusowego, nie wiem jak zachowałaby się mikrofibra, bo po krótkim czasie użytkowania zrezygnowałam z niej z racji tego, że nie chcę, aby ze skóra dziecka miała kontakt ze sztucznym materiałem) Nie powinno się natomiast używać płynu do płukania, ani płatków mydlanych. Sama zawartość mydła w proszku nie powinna zaszkodzić pieluchom. W ogóle uważam, ze zalecenia producentów odnośnie pielęgnacji pieluch są często przesadzone. Również przez wiele miesięcy, choć podobno to zabronione , suszyłam wszystkie nasze wkąłdy na kaloryferach, bo suszarki nie posiadam. Plus taki, że długi czas schnięcia to dla mnie temat, który nie istnieje (jako posiadaczka suszarki jesteś w jeszcze lepszej sytuacji), natomiast również nie zauważyłam, aby cokolwiek działo się w wkładami. Co innego PUL - od suszenia na kaloryferach będzie się rozwarstwiał.

Wiele mam na początku chce, aby dziecko w pieluszce miało uczucie suchości, bo reklamy pampersów przyzwyczajają nas do tego, że tylko wtedy dziecko będzie miało komfort. Wkładki sucha pupa są jednak wykonane ze sztucznego materiału i ja bym się bardziej zastanowiła nad tym po co chcemy pieluchować wielorazowo. Jeśli dla zdrowia dziecka i jego skóry to bądźmy konsekwentni. Sztuczne tkaniny powodują większe pocenie się skóry, utrudniają jej oddychanie. Natomiast większość dzieci nie odczuwa dyskomfortu z powodu uczucia mokra. Wiem, że to brzmi strasznie, ale niestety tak jest. Podobnie jak dziecko, które zrobi kupkę w pampersa zazwyczaj nie przerywa sobie zabawy i się tym nie przejmuje, choć dla nas jest niewyobrażalne, ze mielibyśmy być na jego miejscu w tym momencie...

Ekologiczne pieluszki wielorazowe z naturalnych tkanin - www.puppidiapers.com
    Pieluchowy blog ekspercki.

Uprawnienia umieszczania postów