Hej! Syna mało co nosiłam, do tego był zdecydowanie starszy. Dziś moja druga próba z noworodkiem i raczej nie jest dobrze. Pomóżcie proszę co poprawić i jak?
Strasznie krzywo mi wyszło, czy to od nierównego naciągnięcia chusty??
![]()
Hej! Syna mało co nosiłam, do tego był zdecydowanie starszy. Dziś moja druga próba z noworodkiem i raczej nie jest dobrze. Pomóżcie proszę co poprawić i jak?
Strasznie krzywo mi wyszło, czy to od nierównego naciągnięcia chusty??
![]()
Adaś - 22.IV.2012 i Ania - 08.III.2014
a probowalas wiazac kangurka?, tam idzie mniej materialu w okolicy nozek. Wiecej nic nie powiem bo jak dla mnie wiazanie jest wmiare ( troche luzno tylko), bo wiadomo ze takiego nowordka to latwo sie nie mota.
Pewnie zaraz sie ekspertki wypowiedza.
Sliczne malenstwo![]()
A. listopad 2012
Fascynujące jak przy opisach pt "moja druga/trzecia próba" często są bardzo przyzwoite wiązaniatzn jasne, do poprawy to i owo, ale na litość - miejcie kobity dla siebie trochę wyrozumiałości i patrzcie na to, co w wiązaniu jest dobre, potem na to co zrobić, żeby było jeszcze lepsze - a nie od razu krytycznym wzrokiem szukać, co jest źle - do tego zawsze inni chętni się znajdą
Pomóc powinno zawiązanie niżej - piersi nie będą blokowały ułożenia kolanek - i spokojne dociąganie pasmo po paśmie. Zniwelować zagniecenia na chuście co by było gładko i bez luzów.
Powoli, bez pośpiechu, dopieścić tego maluszka chustą, otulić, podtrzymać...
Zwróć uwagę, czy Ci się chusta nie skręca - bo to robi niepotrzebny nadmiar materiału w strategicznych miejscach.
U noworodka przy kieszonce skrzyżowanie chusty jest dość kluczowe - nawet może być chusta jeszcze bardziej płasko na pupie i udkach, żeby się nie robiły wałeczki i nierówności między pasem skrzyżowanym "nad" i "pod". Czyli zakładając, że masz pas chusty zebrany mniej więcej płasko - ta część, która jest na styku z udkami malucha powinna pójść albo "na zewnątrz" twojego brzucha albo właśnie opasać Cię w talii - dwa pasy tak samo. Skręt zawsze będzie (preferencje są różne, więc warto sprawdzić obydwa kierunki chusty po krzyżu), ale jak pasy pójdą praktycznie jak odbicie lustrzane i potem tak samo dookoła talii - to powinno się zrobić "mniej" chusty".
Nie przeszkadza Ci chusta tuz przy Twojej szyi?
Próbowałaś kangurka w ogóle? czy kieszonkę znasz jeszcze z czasów starszaka? W sensie czy wiązałaś kiedyś coś innego i czy byłaś zadowolona onegdaj z jakości wiązania starszaka ?
Ostatnio edytowane przez Mayka1981 ; 13-03-2014 o 21:28
A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci
chustomama.pl
Dziękuję za odpowiedzi. Kangurka nigdy nie próbowałam, a w kieszonkę wiązałam Adama, do tego ostatnio byłam na spotkaniu Klubu Kangura w Szczecinie i mi jedna dziewczyna pokazywała na miśku, bo wcześniej to jedynie z instrukcji korzystałam.
Czy przeszkadza mi przy szyi to w sumie nie wiem, bo wiązanie było na krótko, na próbę, z resztą Ania zaraz upominała się o dokarmienie. Czy;li lepiej poprowadzić bliżej ramion, ale czy z biegiem czasu chusta i tak nie wyląduje przy szyi??
Później spróbuję coś niecoś skorygować, zawiązać niżej i znów wrzucić zdjęcia.
Nasza kolejna próba. Maleńka zasnęła, więc musiało być jej wygodnie.
![]()
Zwróć uwagę, że maluch jest niesymetryczne - kręgosłup się wygina w C. Powinno być trochę mocniej dociągnięte, żeby nie było miejsca na takie wygibasy.
['] 07.2008
Dotka 06.2010
Agutka 07.2013
Katka 08.2017
Trochę luzy, zauważ, że na drugim zdjęciu nawet materiał przy nóżkach wisi, nie jest napięty. Bardziej gładko materiał na pleckach, ale dociągnięcie powinno to wyeliminować. Łap pasma gęsto i spróbuj pracować całym ciałem, żeby pomóc przesunąć się chuście (poruszaj ramionami itp.). Generalnie jest dobrze jak na początkiA chustę masz nową czy używaną, złamaną? Bo jak nowa to może być sporo trudniej dociągać i z czasem będzie lepiej samo-z-siebie
![]()
Chustę kupowałam do noszenia synka, ale nosiliśmy się mało. W ciąży prałam ją kilkukrotnie, ale dalej jest trochę sztywna, choć nie jak nówka.
Dzisiaj tak nam wyszło:
![]()