Cytat Zamieszczone przez Pomarańcza Zobacz posta
Wiecie, pamiętam moje pierwsze dni tu, na forum. Prosiłam o pomoc w ocenieniu wiązań i owszem, kilka osób podpowiedziało, co jest źle, ale jeszcze więcej dostałam na pw wiadomości z "reklamami" doradców. Skrzynka mi się niemal zapchała...
A u mnie bylo odwrotnie, dostalam jeden jedyny priv, ktory nie byl reklama tylko zupelnie darmowa i dobra porada A jak chcialam znalezc doradce za pieniadze i napisalam sama kilka wiadomosci, to albo nie dostalam odpowiedzi do tej pory, albo nikt nie mial czasu .

Dla mnie ten watek jest bardzo symptomatyczny, z dwoch powodow.

Po pierwsze, od dawna zauwazylam, ze 90% moich rodakow uwaza, ze wszyscy zarabiaja za duzo oprocz nich samych. Postawa: nie zaplace za cudza prace, ale mnie sie nalezy 10x wiecej ma dosc krotkie nogi - nie pomyslalyscie dziewczyny, ze szefowie wasi i waszych partnerow mysla dokladnie tak samo?
Jesli my nie doceniamy cudzej pracy, to z jakiego powodu ktos mialby docenic nasza?
Uslugi i towary kosztuja dokladnie tyle, ile ludzie sa w stanie za nie zaplacic. Nie widze sensu tlumaczenia sie jaka czesc oplaty za konsultacje trafia do kieszeni konsultantki, nie nasza to sprawa.

Po drugie, nieco zbyt wielu ludziom sie wydaje, ze wiedza i umiejetnosci przychodza same i wystarczy lizac lody przez szybke aby zostac wybitnym cukiernikiem. Zalozycielce watku kilka dni temu udzielalam podstawowych informacji na temat kilku chust, a wczoraj nagle sie dowiedzialam, ze jest ekspertem w dziedzinie chustonoszenia. I zobaczylam swojego posta ladnie sparafrazowanego na blogu

Mam totalna alergie na obie rzeczy, nie znosze cwaniactwa i celowego wprowadzania w blad. Dlatego nie jest to mily post.

Poza tym zgadzam sie z reszta postu Pomaranczy. Czytam tez inne fora chustowe i parcie na hiperpoprawnosc wiazan oraz promocja platnych konsultacji jest widoczna jedynie tutaj. Byc moze jest to spowodowane tym o czym pisalam wyzej.