Pokaż wyniki od 1 do 3 z 3

Wątek: cudowne właściwości wełny

Mieszany widok

guesy cudowne właściwości wełny 06-02-2014, 22:02
Pat To zasługa budowy włókien... 06-02-2014, 22:18
guesy Dzięki :) 06-02-2014, 22:24
    Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie cudowne właściwości wełny

Szukałam wątku jak w temacie ale nie znalazłam zatem zakładam nowy i niech mnie ktoś oświeci.
    Otóż zastanawia mnie to skąd wiecie, że wełna ma właściwości antybakteryjne? Czy to zasługa lanoliny? A jeśli otulacz jest niezalanolinowany to co? Nie wystarczy wietrzenie? No i czy filcowanie nie odbiera włóknom wełny ich fizycznych właściwości-chodzi mi o sprężanie bądź rozprężanie w celach termoregulacyjnych?

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

To zasługa budowy włókien wełnianych. Włókna wełniane nie są gładkie. Pokryte są łuskami, które ułatwiają samooczyszczanie się wełny. Nie mam teraz warunków, by pisać, ale wkleję na szybko:

Wool also has natural anti-microbial properties because bacteria tend to be attracted to smooth positively charged surfaces like those of synthetic fibres rather than the scaly, neutrally charged surface of the Merino fibre. Hospital studies have shown that bacterial colonies are common in cotton sheets while not present on Merino blankets subjected to the same environmental conditions.

Co do pytania o termoregulację - sfilcowana wełna również posiada właściwości termoregulacyjne. Łuski są wtedy nieco bardziej poskładane, położone na włóknach, ale wciąż występują tam wolne przestrzenie, w których gromadzi się powietrze i wilgoć.

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

Dzięki

Uprawnienia umieszczania postów