Pokaż wyniki od 1 do 20 z 27

Wątek: econobum

Mieszany widok

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie econobum

Ma ktoś? Bo ja się skusiłam, dwa dni temu przyszły i otulacze takie sobie. Od spodu strasznie foliowe, takie błyszczące-mam nadzieję, że to rzeczywiście oddycha, i napy do regulacji rozmiaru nie mają dodatkowego materiału od spodu więc podejrzewan, że się będzie wyrywać. Bambinex ma to podszyte a i tak mam dziury, mimo sporadycznego i ostrożnego odpinania, więc tu tym bardziej. Boki na napy to też IMO średni pomysł-brzegi się zwijają. I jakieś takie nieduże się wydają, ale to zobaczymy. Poza tym na pupie leżą zgrabnie, do używania sie nadają ale jakbym kupiła w regularnej cenie a nie 2 w cenie 1 to zadowolona bym nie była. Prefoldy się piorą jeszcze więc nie skomentuję na razie. Jakieś inne opinie?
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chustonoszka
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zochmama Zobacz posta
    Ma ktoś? Bo ja się skusiłam, dwa dni temu przyszły i otulacze takie sobie. Od spodu strasznie foliowe, takie błyszczące-mam nadzieję, że to rzeczywiście oddycha,
    No właśnie, ja też się skusiłam i teraz mam obawy czy to oddycha. Próbowałam z tetrą, bo prefoldy w praniu, to ok leżą. Więcej napiszę jak poużytkuję trochę, bo ja to niedoświadczona w wielo

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Hej ja mam Econobum - ale jestem początkująca i nie mam porównania.
    Użyłam go dwa razy na noc dla 2,5 letniej córki (ok. 98 cm. wzrostu, 14,5-15 kg wagi) kiedy pielucha Wonderoo nie zdążyła nam wyschnąć.
    Do otulacza wkładam tetrę a w nią mniejszy wkład z Wonderoo.
    Nie sprawia "za małego" przy zakładaniu na moją pannę. Nie przecieka.
    Największe obiekcje mam właśnie z tym, że ten otulacz wygląda jak "cerata" - czy skóra przez noc dostyatecznie oddycha i czy nie podrażni skóry w miejscu bezpośredniego styku (stąd tetra oprócz dodatkowego wkładu - da się ją tak jakoś rozłożyć żeby jak najmniejsza powierzchnia otulacza miała bezpośredni kontakt ze skórą).
    Ostatnio edytowane przez mirabel ; 20-02-2010 o 00:06 Powód: literówki

Chustofanka Awatar ekomummy
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Jeżeli chodzi o oddychanie to spróbujcie popatrzeć na otulacz pod światło. Zobaczycie wtedy takie małe dziurki. W ten sposób otulacz "oddycha".

Otulacz Flip i Econobum to wg. producenta "wyrwanie" warstwy z kieszonką (lub materiału AIO) z tradycyjnej pieluchy Bumgenius. Jedynie rozmiarowo są chyba większe niż kieszonki.
    Mama Adasia, 2007, Natalii 2009 i Lilianki 2014

www.ekomaluch.pl
    www.wielorazowepieluszki.pl
    www.kidstyle.pl

Chustofanka

Domyślnie

Ja mam co prawda Flip, ale otulacze są w obu podobno takie same, tylko różnią się kolorem.

Chociaż wolę otulacze np. Imse Vimse (mają falbanki przy nóżkach) to te też bardzo mi spasowały, dużo bardziej niż otulacz Bambinex. Gumeczki w nich są dużo delikatniejsze dla nóżek i plecków.

Co do rozmiaru, to ze zdziwieniem założyłam mojej córce na razie najmniesze napy (jeśli chodzi o regulację długości), we wszelkich innych pieluszkach ma już środkowe. Myślę więc, że rozmiarowo są dosyć spore, a może to dzięki małym wkładom, które zajmują mniej miejsca niż standardowe pieluszki formowane.

Domyślnie

Witam
    Dziewczyny napiszcie jak Wam się sprawują te zestawy econobum, ja mam flip z mikro, ale zastanawiam się nad econobum jeszcze....

Chodzi mi o:
    1.chłonność tej pieluszki bawełnianej i czy mokro przy pupce?
    2. czy się pieluszka nie przesuwa bez zakładek w otulaczu, takich jak ma flip
    3. jak te zapięcie -pojedynczy zatrzask (bo flip ma podwójny) na brzuszku czy nie odgina się

Chustonówka Awatar margonik
    Miejscowość
    Warszawa, Ursynów

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zochmama Zobacz posta
    mam nadzieję, że to rzeczywiście oddycha
    Niestety - to nie oddycha. Wg mnie to nie jest PUL. Nigdzie zresztą na pieluszce, ani na opakowaniu, producent nie pisze, że to PUL. Ja sama zrobiłam test i próbowałam przez to oddychać. Przez PUL się da, przez Econobum absolutnie się nie da!

Chusteryczka
    Miejscowość
    Szczecin-nie nad morzem:)

Domyślnie

Nie no, myslę ze troche oddycha, jakby to cerata była to chyba by mi się dzieć odparzył, nie? Jakoś najczęściej uzywane otulacze mi się zrobiły te Econobum, w ogóle nam nie przeciekają, tylko tak jakby się porozchodziły na tych częściach co sie spina, ale jak na razie dalej do użytku.
    edit: na str pieluszkarni jest ze to 100% laminowany poliester PUL
    Ostatnio edytowane przez zochmama ; 28-07-2010 o 14:47
    Zosia - przyniosłaś nam wiosnę 21.03.2009
    Kazik - Zimowy Okruszek 12.02.2014
    Witek - Wielka Niespodzianka 06.08.2018

Chustonówka Awatar margonik
    Miejscowość
    Warszawa, Ursynów

Domyślnie

Wiem, że stronie pieluszkarni jest napisane, że to PUL - ale juz na pieluszkach nie. Po prostu spróbuj przez to pooddychać i porównaj z PUL'em.

Chustoholiczka Awatar sheana
    Miejscowość
    Puszcza (krk)

Domyślnie

Testujemy od dwóch tygodni. I faktycznie jak przyszedł wydał się ceratowaty ale pupa się ładnie zachowuje. Miałam kłopot z krostkami, ale okazało się, że Mała źle na polar reaguje chyba. W econobun i tetrze odparzona nie jest. Poza tym ten otulacz jest cieniutki i ładnie pasuje nawet na moją drobinkę - po zapięciu na zmniejszajace napki nie ma go dużo na pupie i brzuchu. Jest zgrabnie!
    W porównaniu do tetry wkład ładnie chłonie - ale ja mam niemowlaka, więc w sumie wszystko chłonne jest W dotyku faktycznie taki sztywny, ale mam wrażenie, że im więcej prania tym bardziej miękki. Nie podwijam go, w otulacz się mieści i po prostu jest wysoko - ale podwinięty byłby strasznie gruby! Ładnie z niego wszytsko schodzi.
    Ale najczęściej używam otulacza z tetrą i prefoldami BAmbino Mio - ładnie chłoną a o niebo milsze do skóry i mniejsze
    Lauron(Smo) 12.06.2010, Bruno(Gadzinka) 12.01.2012

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Tak się zastanawiam ile siusków może pochłonąć prefold econobum. zwykła tetra wiadomo, ze wystarczy dla małego niemowlaczka. A ten prefold do jakiego wieku (pod względem chłonności). Możecie przyrównać chłonność do innych wkładów?

Uprawnienia umieszczania postów