My pieluchujemy się wielo od 2 tygodnia życia (niecałe 3 miesiące) i też początkowo używaliśmy prefoldów, Kikko niebielonych. Zaopatrzyłam się na początek w rozmiar newborn z żółtym obszyciem, ale szybko zrobiły się za małe (synuś miał je chyba na sobie po 2-3 razy każdy...). Też spinałam snappi, co by więcej warstwy było z przodu przed siusiakiem, z przy pleckach płasko. Jednak nie było to rozwiązanie idealne, bo kupka i tak często wylewała sie na otulacz i trzeba było go zapierać (no ale mój to miał kupę przy każdym przewijaniu). Teraz też czasem zdarza nam się używać prefoldów ale już z zielonym obszyciem mamy, bo tych z czerwonym (regular) nie daje rady zapiąć snappi - czasem kładę je luzem w otulaczu ale nie za bardzo lubię ten sposób. Także ja bym zaczynała zakup od rozmiaru infant (pomarańczowe obszycie), ale w małej ilości i potem regular. No i ważne żeby były z bawełny niebielonej, bo te z bielonej są sztywniejsze jednak.
U nas niezawodne okazały się wszelkiego rodzaju formowanki. Najbardziej lubujemy się w Motherease/Onelife i Babykicks (te drugie najczęściej na noc bo to konopia więc chłonniejsza). Nic nam nigdy z formowanki nie wyciekło![]()
Mąż (razem od 05.2000), Wojtuś (02.2011)
, Aniołek (06.2012)
, Jerzyk (11.2013)
używam prefoldów u drugiego syna. wielopieluchujemy od urodzenia - no, od wyjścia ze szpitala
wczoraj Mati skończył trzy miesiące i prefoldy wciąż w użyciu. Używam Bambino Mio (są większe) i kikko (malutkie). Te najmniejsze kikko od niedawna lądują jako wkłady w kieszonkach i super się sprawdzają.
planuję dokupić kiedyś większe...
edit - nie spinam snapą, po prostu daję pod otulacz i jest OK. w prostokąt lub płasko na pleckach i grubo z przodu.
Kasia 11.2010, Mati 10.2013, Jadzia 6.2015, Michaś 11.20