Doroczna majowka pod sztandarem najrozniejszych zwiazkow zawodowych (tych najwiekszych central, ale i np. zwiazku kominiarzy), stoiska organizacji najrozniejszej masci (np. cyklistow), narodowe potrawy z kilkunastu krajow, przemarsz szkoly samby, protest zwolennikow tamilskich tygrysow, mecz pilki noznej i dmuchane zamki do skakania dla malcow. A dla nas - coroczne liczenie rodzicow noszacych - bo wysyp tego dnia jest zawsze spory.
I tak w naszym parku przez godzine oznaki noszenia pierwszorzedowe:
- manduca klasyczna czerwona, dziecie mniej niz 2 mies
- ergo organic, dziecko ok. pol roku
- hoppediz costa rica, dziecko biegajace
- hoppediz madrid, dziecko ok. 2-3 mies
- didymos indio jasne, szybko przemknelo, dziecko niewielkie
- pouch samorobka i chustoMT (Bruniak 3 mies)
3 wiazanki/ 2 nosidla/ 2 inne
oznaki noszenia drugorzedowe:
- pocztowki etniczne rekodzielo - kobiety ida z dzbanami, a jedna ma malca na plecach,
- breloczki technika mieszana lyko i drewno, kobieta z misa i dzieckiem w kandze
Reakcje ludnosci: mile, sympatyczne, zaciekawione (szczegolnie, gdy tata), takiez same, gdy mama z jednym akcentem stanowczym - liga feministyczna zapraszala mnie koniecznie na pogawedke, wygladalam pewnie podejrzanie drepcac z dwojka dzieci za chlopem torujacym mi droge. Nie pogawedzilam, gdyz przegryzalam kenijskie racuchy
I na zakonczenie, zabawna scenka.
Bruno zasnal w pouchu, pouch pieknie mienil sie w sloncu wzorkiem z cekinow. Po drugiej stronie ulicy przepiekna mama Murzynka pcha wozek stokke, ktory lsni nowoscia i rzuca sie w oczy czerwienia. Minelysmy sie z usmiechami od ucha do ucha - ona: dumna ze swojego wypasionego nowoczesnego wozka, ja: dumna ze swojej szytej na miare szmatki