Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 42

Wątek: samolotem z 11 miesięczniakiem

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie Re: samolotem z 11 miesięczniakiem

Cytat Zamieszczone przez roziii
    Dzieki za watek skorzystam i ja . Lot czeka nas za 4 tygodnie do Grecji.
    Ja planuje zabrać słoiczek, picie i jakaś zabawkę. Dla starszaka chyba nowa książka wystarczy.
    A możecie mi podpowiedzieć jakiej wielkości moze byc bagaż podręczny? Pierwszy raz lecę z dziećmi, jak lecieliśmy sami nie bardzo miało to dla mnie znaczenie a teraz trzeba będzie mieć sporo rzeczy w razie czego
    musisz sprawdzic w liniach, ktorymi lecisz. tzn. wielkosc jest standardowa - bagaz musi sie zmiescic w tym koszu, ktory stoi na lotnisku przy odprawie. ale waga zalezy juz od linii - np. Raynair - 10 kg (ale za to tylko 15 glownego bagazu), EasyJet - bez limitu (przynajmniej z UK), niektore linie - 5 kg.
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chustofanka Awatar melkaj
    Miejscowość
    Kraków

Kaja pierwszy raz leciała z nami samolotem jak miała 2 miesiące. Amelka - 4 lata. Mieliśmy ze sobą wodę, Kubusie - oczywiście dla Amelki i jakieś małe ciasteczka. Przy przejściu przez bramkę kazano mi każdego picia spróbować i nie było żadnego problemu. Natomiast jak wracaliśmy, na lotnisku na Majorce - miałam w torbie - przez zapomnienie dużą butelkę - półtoralitrową wody + oczywiście małe picia i owoce. Z dziewczynami przechodziłam sama przez bramkę, mąż jakoś tak się podziało, że przeszedł kilka osób wcześniej. Jak zobaczyli na monitorze "taką" ilość picia, dopytywali się czyje to. Poinformowałam, że moje - jedno dziecko w chuście, drugie za rękę - celnik mrugnął, pogłaskał Amelkę i przeszłyśmy. Do samolotu biorę zawsze kredki, kartki, książeczki i jakieś zabawki, mamy to wszystko w Amelki niedużej walizce. No i dla Amelki mały odtwarzacz DVD. W zeszłym roku jak lecieliśmy do Turcji - miałam Kaję w chuście kółkowej. Przy bramce ściągnęłam chustę i Kaję wzięłam na ręce. Picie też mieliśmy i nic się nie działo. Jeśli lecicie lotem czarterowym na wakacje, to celnicy inaczej patrzą na podróżnych. Większość jest z dziećmi i celnicy przymykają oko na różne sprawy. Tak samo turyści w samolocie - tolerowane jest każde zachowanie dziecka.
    Co do startu i lądowania - przystawiałam Kaję do piersi i nie było żadnego problemu z uszkami. U Amelki nie sprawdzają się żadne cukierki czy gumy - najlepiej pomaga jej śpiewanie. Jak startujemy i lądujemy zawsze sobie śpiewamy i i nie odczuwa już tak zmiany ciśnienia - no ale to ze starszakiem
    Agnieszka - kobieta, żona, mama dwóch uroczych dziewczynek
    www.melkaj.blogspot.com
    mei tai-e, chusty kółkowe

Chustomanka Awatar roziii
    Miejscowość
    kiedyś Wa-wa Bielany teraz z pod Warszawy

Super z tym śpiewaniem , ja bardzo lubię jak mój Patryk śpiewa ( ma 3,5 roku) i nawet mój mały ( 6 miesięcy) lubi sobie mruczeć jak mu śpiewamy, to nam pomaga. Może i u nas to się sprawdzi
    Rozalia( Rozi) mama Patryka 11.2005, Szymona 10.2008, Wojtka 03.2011 i Maćka 06.2019

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

dzięki za wątek, skorzystałam i ja.
    za dwa tygodnie pierwsza podróż z 7miesięczniarą, troche się stresuję, ale myślę, że na wyrost pewnie. lecimy z BA, pytałam ich o karmienie piersią i takie tam, i dostałam dłuuuugą i wyczerpującą odpowieź.słoiczki bez problemu, byle zapieczętowane fabrycznie, o piciu nie myślę, bo cyc pod ręką

Chustofanka
    Miejscowość
    Charleston, SC

Domyślnie

Moja 8 miesieczna przetrwala 3 loty chas_washington_frankfurt_wroclaw + dwie godz jazdy autem i to samo w drodze powrotnej.. da sie ona z tego wszystkiego podrozowala w najwygodniejszych warunkach hehe

Chustofanka Awatar Monica123
    Miejscowość
    Dinsaken(Niemcy) okresowo-Lublin

Domyślnie

W sumie leciałam z Leo 4 razy. 3,5 godziny x2, 20 minut i 2 godziny. Za każdym razem miałam picie (albo w butelce albo w termosie_ i słoiczek. Nigdy nie kazali mi nic próbować. Przy przejściu przez bramkę nie musiałam małego odwiązywać z chusty ale dokładnie mnie obmacali między mną a Leo - więc potem już wolałam wymotać
    W samolocie najlepszą zabawką były foldery dostępne w siedzeniu, okienko i jego klapka do zamykania, robienie "a kuku" pasażerom z tyłu Mieliśmy moment kryzysowy raz w samolocie , wtedy go zamotałam i spacerowałam po korytarzu - usnął i był spokój bagaż podręczny można mieć swój i dziecka, każdy do 10 kg. Chyba że jakieś tanie linie wtedy trzeba się dowiedzieć indywidualnie. Uwaga - nie we wszystkich samolotach jest przewijak! grrr, an szczęście akurat wtedy kiedy nie było 2 siedzenia obok mnie były wolne.

Ostatnia podróż u mnie wyglądała tak: ja (sama!), Leo, plecak, torba, walizka i wózek , 3 godziny samochodem, 2 godziny samolotem, 2,5 pociągiem, 0,5 samochodem. DA SIĘ

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

dziewczyny co byloby najodpowiedniejsze z wiazan dla mamy karmiacej lecacej z 6 miesieczniakiem ?
    chyba 2X ?

Chustomanka Awatar martajotka
    Miejscowość
    podpoznańska Szreniawa

Domyślnie

ja leciałam z Igorem gdy miał 8 miesięcy. Lot trwał niecałe dwie godziny ale najpier musielismy 3 godz dojechać do lotniska. Potem jeszcze ok 1,5 godz przejazdu metrem. Młody od czasu opuszczenia samochodu cały czas był w chuście. Nie było najmniejszego problemu ani na lotnisku ani później. W czasie lądowana nalezy dziecku podawać pić by zminimalizować różnice ciśnień. Oczywiście najlepszy jest cyc.
    Co do podwieczorku to sądzę, że dziecko samo da Ci znac kiedy chce jesć a w tak szczególnym przypadku jakim jest podróż nie trzeba się trzymać ścisłego harmonogramu.
    I wyluzuj, bo to co najbardziej może stresować dziecko to Twój stres!
    powodzenia
    Marta, mama świetnych dzieciaków: Igora i Ani

W Poznaniu też nosimy!

Nasz wytapetowany świat

Chustomanka
    Miejscowość
    Glasgow, UK

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Janis Joplin Zobacz posta
    dziewczyny co byloby najodpowiedniejsze z wiazan dla mamy karmiacej lecacej z 6 miesieczniakiem ?
    chyba 2X ?

my motalismy w 2x, i jest super do samolotu - latwo dziecko wyjac i wsadzic jesli treba, juz na odprawie sie przydaje

Aga, mama Alii

Chustofanka Awatar Mamusiaanusia
    Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

... to 2x jeszcze przede mna, bo dopiero kieszonkę opranowałyśmy! A jak radzicie sobie z przewijaniem i motaniem się w samolocie? Mała będzie miała ok. 6 miesięcy, to raczej u mnie na rekach - czy pozwolą mi ją mieć zamotaną w trakcie lotu? A jak myślę, że będę sama i jakąś torbę trzeba wziąć?! Ale całe szczęście, jak widze nie ja pierwsza i nie ostatnia! Dzięki za wszyskie podpowiedzi!

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Canada`s armpit :P

Domyślnie

w samolocie o ile nie bedzie trubulencji oczywiscie. nie wiem jak z siedzieniem z zamotanym dzieckiem ) ale bedzie ok. moga ci kazac wyjac dziecko w czasie kontroli btw.
    poza tym malutka moze dac na oko w czasie lotu.

Chustomanka

Domyślnie

Skorzystałam i ja - przed nami pierwszy lot, gdy młoda skończy 9 miesięcy.
    Ciekawe, czy do tej pory będzie już coś jadła (na razie ciamka BLW).
    Weźmiemy nowe zabawki i oczywiście chusty! Wózek zostaje w domu.

A jak z fotelikiem samochodowym? Czy jest on w ogóle potrzebny w samolocie, czy niemowleta siedzą u mamy na kolanach (tak mi ktoś ostatnio tłumaczył?!)?

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez ph78 Zobacz posta
    Skorzystałam i ja - przed nami pierwszy lot, gdy młoda skończy 9 miesięcy.
    Ciekawe, czy do tej pory będzie już coś jadła (na razie ciamka BLW).
    Weźmiemy nowe zabawki i oczywiście chusty! Wózek zostaje w domu.

A jak z fotelikiem samochodowym? Czy jest on w ogóle potrzebny w samolocie, czy niemowleta siedzą u mamy na kolanach (tak mi ktoś ostatnio tłumaczył?!)?
    jeśli ci niepotrzebny tam gdzie jedziesz - nie bierz, bo w czasie lotu dziecko do 2 lat jest na kolanach rodzicow. Niektóre linie w ogóle nie pozwalają na pokład fotelików wnosić i musisz zostawić tak jak wózek przed wejściem do samolotu...
    Jeśli będzie ci na miejscu potrzebny to koniecznie weź jakiś worek (choćby na śmieci) i zapakuj fotelik bo na lotnisach się raczej z nimi delikatnie nie obchodzą i często wracają brudne...

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamusiaanusia Zobacz posta
    ... to 2x jeszcze przede mna, bo dopiero kieszonkę opranowałyśmy! A jak radzicie sobie z przewijaniem i motaniem się w samolocie? Mała będzie miała ok. 6 miesięcy, to raczej u mnie na rekach - czy pozwolą mi ją mieć zamotaną w trakcie lotu? A jak myślę, że będę sama i jakąś torbę trzeba wziąć?! Ale całe szczęście, jak widze nie ja pierwsza i nie ostatnia! Dzięki za wszyskie podpowiedzi!
    w toalecie powinien byc przewijak, dobrze tylko miec cos do podlozenia pod dziecko ze soba (nawet zwykla tetre). na czas startu i ladowania dziecko kaza Ci wyjac - b przepisy sa takie, ze ono powinno byc przypiete wlasnym pasem. no i dobrze wtedy jest dziecku dac piers/wode/cokolwiek do picia - zeby uszy nie bolaly. w trakcie lotu spokojnie mozna miec malucha zamotanego - ja sie motalam w przejsciu (kolkowa jest latwiejsza w obsludze, ale kieszonke z dlugiej tez motalam...). teraz jak maly jest wiekszy, to zanim wyjdziemy z samolotu motam go na plecach - najczesciej w podega albo MT - on stoi na fotelu, ja wiaze (tylko na jego glowe musze uwazac, zeby nie przylozyl w polke )
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Chusteryczka Awatar marcy
    Miejscowość
    Bielsko-Biała

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mama_frania Zobacz posta
    w toalecie powinien byc przewijak, dobrze tylko miec cos do podlozenia pod dziecko ze soba (nawet zwykla tetre). na czas startu i ladowania dziecko kaza Ci wyjac - b przepisy sa takie, ze ono powinno byc przypiete wlasnym pasem. no i dobrze wtedy jest dziecku dac piers/wode/cokolwiek do picia - zeby uszy nie bolaly. w trakcie lotu spokojnie mozna miec malucha zamotanego - ja sie motalam w przejsciu (kolkowa jest latwiejsza w obsludze, ale kieszonke z dlugiej tez motalam...). teraz jak maly jest wiekszy, to zanim wyjdziemy z samolotu motam go na plecach - najczesciej w podega albo MT - on stoi na fotelu, ja wiaze (tylko na jego glowe musze uwazac, zeby nie przylozyl w polke )
    zawsze mnie te przepisyu wkurzaly bo chustą dzieć o wiele stabilniej przymocowany niż tym pseudopasem...
    a jak się rozmota słodko śpiącego dziecia to od razu stres czy się obudzi czy nie...

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mamusiaanusia Zobacz posta
    do podrecznego bierzesz tylko najpotrzebniesze rzeczy
    - pieluchy
    - chusteczki
    -picie jedzenie / no chyba ze coreczka tylko na mleku z piersi /
    - zabawke
    -komplet ciuszkow na przebranie
    - dokumenty

ja zawsze corke w chuste , podreczny -maly plecak
    i super mozna sie przemieszczac

jezeli lecisz z kims kto Ci moze pomoc z bagazem podrecznym - mozesz sobie normalna walizke zapakowac
    samej wygodniej plecak bez zbednego balastu w srodku

Zosia Samosia Awatar JJ
    Miejscowość
    Nibylandia

Domyślnie

gdzies byl jeszcze jeden watek o lataniu samolotem z dzieckiem
    ale nie moge go znalezc

z cennych rad / przynajmniej dla mnie cenne /
    -nie brac paska do spodni
    - biustonosza z metalowymi fiszbinami
    - ubrac buty latwe do zdjecia i zalozenia

pasek , buty - trzeba na bramkach sciagac
    fiszbiny moga piszczec na bramce - a wtedy napewno trzeba bedzie dziecko zchusty rozmotac

Chusteryczka Awatar monia52
    Miejscowość
    Chwaszczyno koło Gdyni

Domyślnie

Ja mam za sobą w tym roku loty do Australii i z powrotem z dwójką maluchów: w jedną stronę 3 miesięczniak i 20 miesięczna, z powrotem o 2,5 miesiąca starsi. Loty: 3godz + 13 godz + 9 godz + przerwy na lotniskach. Łącznie 1,5 doby w podróży! Dzieci znoszą wszystko wiele łatwiej niż dorośli. 2 x sprawdzało mi się idealnie, w długich lotach nosiłam synka przechadzając się między rzędami. Przewijałam na podłodze pod naszymi nogami, ale to w dużych samolotach gdzie jest więcej miejsca, jakoś nie lubię się ciśnić w samolotowych kibelkach. Nie zawsze udawało mi się tak ustawić karmienia by mały dostał cyca przy starcie czy lądowaniu, zwykle już spał i nie widać było by miał jakieś problemy z odetkaniem uszu. Stasi dawaliśmy lizaka i przypominaliśmy o przełykaniu ślinki. Tylko raz musiałam się rozmotać z chusty przy kontroli celnej - w Australii przy wylocie, zrobiłam awanturę celniczce ale nic nie osiągnęłam, a mały oczywiście się rozbudził.
    Podstawa to dobre nastawienie i spokój, to się dzieciom udziela. Upominaj się wszędzie o wejścia bez kolejki: do odpraw, itp. Powodzenia!
    Stasia 03.05.2008 , Jack 12.10.2009 , Toboma 3.07.2012

Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

Dzieki stokrotne! Jak to na Was zawsze mozna liczyć Babeczki! Całe szczęscie, że mała na cycu, przynajmniej słoiczki odpadają, z resztą sobie poradzę, choc pietra mam, jeszcze z takim szkrabem nie latałam.

Miejscowość
    Białystok

Domyślnie

[QUOTE=monia52;658058]Ja mam za sobą w tym roku loty do Australii i z powrotem z dwójką maluchów: w jedną stronę 3 miesięczniak i 20 miesięczna, z powrotem o 2,5 miesiąca starsi. Loty: 3godz + 13 godz + 9 godz + przerwy na lotniskach. Łącznie 1,5 doby w podróży!

AAAA! A ja się martwię o jakieś marne półtorej godzinki! Podziwiam!

Uprawnienia umieszczania postów