Strona 6 z 7 PierwszyPierwszy 1234567 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 101 do 120 z 139

Wątek: co robić gdy widzę fatalne wiązanie?

Chustofanka Awatar Noriska
    Miejscowość
    Norwegia

Domyślnie

Zareagowlam, po raz pierwszy...a spotykam teraz czesto dzieci w BB i innych wisiadlach....dlaczego zareagowalam....
    Bylam u optyka w centrum handlowym. Moja mala w kolkowej. I przechodzi para, jedno dzieco ok 3 lat dziewczynka, drugie w wisiadle u taty na brzuszku.....tzn. z tego drugiego zdarzylam zauwazyc katem oka (bo probuje nie patrzec) bylo widac tylko gole dyndajace nozki i raczki. nawet nie bylo widac czy twarza do swiata czy do tatusia...przeszli....ale za chwile wracaja i jak przyjzalam sie blizej to widze ze dziecko ma jeden, dwa tygodnie, noworodek....podeszlam i grzecznie przeprosilam, ze to nie moja sprawa ale ile ma dziecko. 10 dni!!!! Wiec mowie delikatnie, ze powinni skonsultowac noszenie tak malego dziecka z fizjoterapeuta. Poprosilam czy moge zajrzec do BB (dziecko w nim tonelo, wiec bylo widac jedynie konczyny) i to co baczylam doslownie zatrzasnelo mna, dostalam autentycznie drgawek. dziecko przodem do tatusia, mialo glowke zupelnie spuszczona, brodka dotykalo klatki piersiowej gdzies na wysokosci pepka a z drugiej strony wcisnieta w brzuch taty (dziecko tez na wysokosci pepka taty), nie wiem jak mozna w tej pozycji oddychalo, panel byl od dziecka odchylony na kilka centymetrow , czy zadnego podparcia. Dziecko spalo....bezwladne jak galareta.....Rodzice nic nie skomntowali ale tez nie krytykowali mojego wtracenia sie. Ojciec jak zobaczyl moja mine odchyli nosildo w pozycje pozioma i dziecku glowka ulala sie na kark.
    Nie wiem czy wezma sobie moja rade do serca.....ale po ich odejsciu podeszla do mnie mulatka, ktora obserwowala cale zajcie i powiedziala mi, ze dobrze zrobilam, bo takie nosznie w BB robi dziecku krzywde, jest nieprawidlowe. A moja Krysia slodko usmiechala sie z biodra....Tylko tego maluszka szkoda....
    Ostatnio edytowane przez Noriska ; 04-07-2009 o 15:10

"I lać Ci będą łzy potęgi drugiej ci, co człowiekiem nie mogli Cię widzieć." - Norwid

Chustofanka Awatar Adso
    Miejscowość
    poznan

Domyślnie

Noriska -szok,to co opisałaś..dobrze,że zareagowałaś-oby wzięli to sobie do serca,bo żal maleństwa
    Ja nigdy nie reagowałam,bo nie miałam okazji, Mi też nikt nie zwrócił uwagi,a pewnie były sytuacje,że by się przydało

Chustomanka Awatar madziuchna23
    Miejscowość
    Gliwice

Domyślnie

Noriska to ja Ci powiem, że odważna babka jesteś i mam nadzieję, że rodzice wzieli sobie do serca co im powiedziałaś
    a ja nie wiem co zrobić, już tutaj pisałąm, że po osiedlu chodzi babeczka w kółkowej, choć ostatnio to jej męża częściej widuję córcia tak mniej więcej wiekowo jak mój Piotruś, i niby siedzi sobie w tej chuście na buddę tylko tak jakoś bardzo wyciągnięta jest i tatuś potrzymuje ręką, mam wrażenie, że dziecko nie trzymane by wypadło
    więc pytam Was cvzy budda jest ok? no bo różne opinie są, w instrukcjach budda jest, na you tubie filmiki z buddą a mi to jakoś na spacery ni chu chu nie pasuje
    Małgosia 23.07.2004
    Piotruś 22.01.2009
    Michasia 26.10.2010
    Matylda 27.03.2012

Chustonówka
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

hmm, dziś w tesco podeszła do mnie ekspedientka i sama z siebie powiedzial, ze ona tez nosila i ze nie powinnam tak mocno dociagać brzegów chusty, żeby rączki dziecka nie byly docisnięte, ale swobodne. I poleciala, a ja zostalam z rozdziawioną paszczą i do teraz nie mogę dojsc o co chodzilo, bo: byliśmy zamotani w 2 x i z tego, co wiem, co jak co, ale 1) brzegi musza byc dociagniete, zeby kolanka byly odpowiednio wysoko, 2) młody raczej nie ma rączek sciśnietych, nawet czasem, kiedy zaśnie, opadaja mu po bokach. Zawsze mi sie wydawało, ze dobrze wiążę :/

Chustoholiczka
    Miejscowość
    Canada`s armpit :P

Domyślnie

jak ktos do mnie zagada to staram sie troszke pomoc etc ale do obcej osoby tak nie podejde chociaz dzis mialam mega ochote bo na lotnisku w TO zobaczylam
    a.dziecko w elastyku przodem do swiata
    b. dziecko mialo co najmniej 8 mcy
    c. dziecko prawie zwisalo do kolan

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Bushido, pociesz sie, ze:
    a) skoro w elastyku, to mimo wszystko najmniejsze zlo
    b) skoro 8 mies, to juz czesciowo kregoslup odpowiednio wygiety
    c) skoro na wysokosci kolan, to....DLUGO TAK NIE PONOSILI
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez zorro-nie-matka Zobacz posta
    a w ogóle małego dziecka nie można nosić 'na sztorc' w chuście.
    Piekne okreslenie !!!
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustonówka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

ja również poproszę o zwrócenie uwagi! Nie ma nic gorszego od pokrzywionego maluszka !!! Sama też bym delikatnie zaoferowała pomoc przy ponownym związaniu maluszka. Mądra mama zawsze doceni pomoc

Chustonoszka Awatar Wiosenna

Domyślnie

Hmmmm, ja, gdybym widziała fatalne wiązanie na pewno spróbowałabym zagadać - w końcu szkoda dziecka.... Tyle, że sama wiążę się od niedawna, kiedyś zdarzyło mi się za słabo dociąśgnąć brzegi w 2x i Aga smętnie wisiała, na szczęście krótko - od razu skumałam, o co w tym chodzi. Teraz jestem 'doradcą' małża. Mimo wszystko na pewno nie obraziłabym się na zasłyszaną pożyteczną uwagę
    Agnieszka: 10.11.2008r.
    Alicja: czekamy...

Chustonoszka
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Ja tez bym chciala żeby mi doświadczona osoba zwróciła uwagę, pokazala co i jak.

Chustofanka
    Miejscowość
    Charleston, SC

Domyślnie

ja mam nadzieje, ze mnie ktos zaczepi i poprawi, w grudniu bedziemy w Polsce. Jak ktos zobaczy na lotnisku we Wrocku przebiegajaca Kipawe, to BARDZO prosze o komentarz. Po Wrocku przenosimy sie do malego miasteczka na 2 tyg i jakos nie licze na spotkania 3-go stopnia choc moge sie mylic

Chustofanka Awatar kindzu
    Miejscowość
    Wawa Żoliborz

Domyślnie

tak sobie poczytałam i w jakimś stopniu jestem w stanie zrozumieć ze nie chce sie zwracac uwagi co by nie być jak ta "babcia z czapeczką w lato " ale nadal nie umiałabym sobie wyobrazić ze nie reaguje Może to wynika z połączenia mojej osobowości i zawodu (fizjoterapeutka) ale nie przypominam sobie by ktoś mnie objechał że sie wtrącam (a kiedys zdażyło mi sie kobiete o kuli w okolicy ruchliwego ronda uczuś prawidłowego podpierania na kuli ) ... a wiem ze gdybym zamknęła oczy to czułabym sie zle ... jakbym nie pomogła dziecku gdy gdziała sie mu krzywda ... wiec robie to dla swojego spokoju ducha
    A prawdą jest to co powiedziała gpo3 ... ze mądra mama sie nie pogniewa

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

ja co prawda mialam konsultacje chustowa i wiem o co biega ale jakby ktos zobaczyl mame z malutkim dzieckiem w zakardowej nati kolor fiolet w warszawie, najczesciej na bemowie, to poprosze o ewentualne poprawienie gdyby cos bylo nie tak

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A ja widuję uśmiechniętą panią w wisiadle/MT/no nie wiem co to jest..przodem do świata.I jakoś nie potrafię się oduśmiechnąć bo to już któryś raz i do jestrecydywa
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka Awatar kindzu
    Miejscowość
    Wawa Żoliborz

Domyślnie

ta odusmiechanie sie to ciekawe zjawisko ... na wisiadła nie reaguje aż tak radykalnie jak na złe wiązania chusty może to to ze u podstaw naszych noszen leży to samo

Chustomanka

Domyślnie

wiecie co gdybym kupiła nosidło, bo bym nie wiedziała tego, co wiem, to bym chciała by mi ktoś kulturalnie i taktownie zwrócił uwagę. Na chamskie wykrzyknięcie bym nie zareagowała, ale gdyby ktoś faktycznie z troską podszedł i powiedział co i jak to na pewno zaczęłabym szukać...

A co do złego wiązania chust to... cały czas mam nadzieję, że jak spotkam kogoś na ulicy to mi powie, jeśli coś robię nie tak...

Chustoguru Awatar Olapio
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

a co ja mam zrobić? Nauczyłam kolezankę wiązać, mówiłam że trzeba mocno dociagać, pokazałam, dziś przychodze do niej a mała wisi w chuście, nogi proste, głowa odchylona w bok, chusta luuuuuuuuuuuuuuźno, a ona mi mówi, że mała tak woli i że lepiej widzi, powiedziałam, ze to złe na kregosłup ale co mam zrobić?
    jedyna nadzieja, że jak pojedziemy na taniec w chuście to ktoś jej tam przemówi do rozsądku bo wyglądalo to koszmarnie, jak w wisiadle a nie w chuście...

ulala.v
    Guest

Domyślnie

aaa to po przeczytaniu Was już wiem, że jak kiedyś spotkam jakąś chustomamę i się do mnie uśmiechnie to wszystko u mnie ok a jak zmierzy wilkiem to mam czym prędzej gnac na warsztaty

a tak powaznie to ja bym nie miała nic przeciwko, żeby mnie ktos zaczepił i poprawił (pod warunkiem, że zrobiłby to kulturalnie oczywiście), bo ja sama mam wątpliwości i jęsli coś robię nie tak to wolałabym to robić możliwie najkrócej

Chustofanka Awatar Noriska
    Miejscowość
    Norwegia

Domyślnie

Przypadkiem trafilam na profil dziewczyny na facebook, ze zdjeciem w profilu z fatalnym wiazaniem elastyka. Zwrocilam uwage, bo taka jestem. Dziewczyna odpisala ze wie, ze forum zna ale ma sentyment do zdjecia....Tylko, ze to zdjecie moze byz wzorem dla znajomych, odwiedzajacych. Co wy byscie zrobily

"I lać Ci będą łzy potęgi drugiej ci, co człowiekiem nie mogli Cię widzieć." - Norwid

Chusteryczka Awatar mgosia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Noriska Zobacz posta
    Co wy byscie zrobily
    Nic.. Sama mam z 2 takie zdjęcia. Jedne z pierwszych prób jak mi młoda zasnęła i nie mogłam w to uwierzyć.. Oba ilustrują moje początkowe braki, ale zwłaszcza jedno jest tak piękne, że nawet sobie avatarka z niego wycięłam (ze znanych wszystkim przyczyn nie zamieszczę go tutaj). Także jak dziewczyna wie, to ok. Nie sadzę by ktoś uczył się wiązania z czyjegoś zdjęcia.

Ps. Ja nadal wiem, iż niedomagam. czasem się za głowę łapie jak widzę własne zdjęcia. Będę się cieszyć jak ktoś mi zwróci uwagę. Bo czemu nie..
    przepraszam z góry za literówki i brak polskich znaków, często piszę z telefonu
    Gosia mama Lili (10 2009 oraz Hani 03 2012)

mój blog

Uprawnienia umieszczania postów