Pokaż wyniki od 1 do 20 z 44

Wątek: Faktura no cottonów

Mieszany widok

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie Faktura no cottonów

Dziś macałam flamingi NC i troche jestem zdziwiona ich fakturą - przypominaja mi formowanki bambusowy puch.
    One takie mają być? Takie z pętelkami jakby, zamiast gladkie

Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

podbijam

Chustonówka

Domyślnie

mam krótkie różowe no cottonowe flamigni.
    no tak, len jest jakby pentelkowy zawsze- chodzi o lnianą przędze? bambusowa strona jest gładka

Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

Mam pao z lnem i jest w miare gladkie - tzn nie ma faktury takiej jakby frotki, ten NC mnie mocno zdziwił

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Nie jesteśmy teraz w domu, to nie pomacam, ale żadnych pętelek nie mam na mojej Pancy- jest tak gładka, jak gładkie mogą być żakardy, bo wiadomo- zawsze będą mieć delikatną fakturę i mięciusia.

Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

No właśnie tez mi sie zdawało że powinna byc gładka, przynajmniej na zdjęciach tak wyglądają NC

Chustomanka Awatar dagape
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

A ja ostatnio z maldita zastanawialysmy sie z czego zrobione sa jej dmuchawce (kolkowa szyta, brak metki). i wyszlo nam, ze to musi byc no cotton. Fakture mialo wlasnie taka bardzo puszysta, jak milutki kocyk, troszke jak miekkie frotte...

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mialam kiedys nc dmuszki byly gladkie ale pod palcami wyczuwalo sie frotte ale bez pentelek. Bardzo ciezkie, kocykowate, mnące się mocno, a po stronie lnianej. typowe supełki lniane. Ten efekt gladkiego frotte to moim zdaniem byla cecha tkania, ale to byl moj jedyny nc, wiec nie mam doswiadczenia.
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chustomanka Awatar Nima
    Miejscowość
    częstochowa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malgos Zobacz posta
    Mialam kiedys nc dmuszki byly gladkie ale pod palcami wyczuwalo sie frotte ale bez pentelek. Bardzo ciezkie, kocykowate, mnące się mocno, a po stronie lnianej. typowe supełki lniane. Ten efekt gladkiego frotte to moim zdaniem byla cecha tkania, ale to byl moj jedyny nc, wiec nie mam doswiadczenia.
    ja mam właśnie fioletowe dmuszki i mogę się podpisać pod tym wszystkim bez wyjątku
    Żona i Mąż - 01.10.2011 = Nina - 04.01.2013

Moja druga miłość -- Salsa -- jeszcze kiedyś do ciebie wrócę

Czasem sprawdzam forum w TV i ciężko mi wtedy odpisać, uprasza się o wyrozumiałość

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ciekawe co piszecie ja mam biale dmuszki nc i sa kompletnie gładkie z obu stron i koca nie przypominają raczej gruby jedwab może to kwestia tego kiedy chusta była tkana? Białe sa chyba z pierwszej partii nc.
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chusteryczka Awatar franciszka
    Miejscowość
    53° 07' N 23° 10' E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez aginia Zobacz posta
    Ciekawe co piszecie ja mam biale dmuszki nc i sa kompletnie gładkie z obu stron i koca nie przypominają raczej gruby jedwab może to kwestia tego kiedy chusta była tkana? Białe sa chyba z pierwszej partii nc.
    Fakt, podobne do jedwabiu I ciężkawe....

M. X.08 [*] M. X.12

Chustoholiczka Awatar madzi

Domyślnie

A wypierz i nie prasuj - to zrobi się bardziej kocykowaty. Przynajmniej ja miałam taki białe nc dmuchy. No i te dmuchy zmieniały rozmiary cykl: "pranie-prasowanie-używaie" różnica ponad pół metra długości szmaty

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

aginiu, u mnie były dwie sztuki tych pierwszych białych dmuchów nc - dwie kompletnie różne chusty, jak pisałam wyżej. W moim odczuciu, z jedną ktoś się źle obchodził - tak spuchaciała, że nie szło jej zawiązać - żadna moja chusta nie miała tak wielkiego węzła (a miałam i grubsza didki, i lany, i aprosasa, i grecję...)

może każdy nc z czasem robi się jak ręcznik? Motylki ecru, które mam w szafie, są nadal śliskie i bez pętelek, ale nie były wiele używane. Może od prania w pralce nc się takie robią?
    2 + 7 (2005-2018)

Chustomanka Awatar maldita
    Miejscowość
    Wro

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dagape Zobacz posta
    A ja ostatnio z maldita zastanawialysmy sie z czego zrobione sa jej dmuchawce (kolkowa szyta, brak metki). i wyszlo nam, ze to musi byc no cotton. Fakture mialo wlasnie taka bardzo puszysta, jak milutki kocyk, troszke jak miekkie frotte...
    Aż dzisiaj specjalnie wzięłam ją pod lupę . Faktycznie od strony bambusa miękka jak frotkowe skarpetki, ale pętelek się nie dopatrzyłam. Przede wszystkim nie jest zbyt gruba (jak np perła nati) i przy tym lejąca.
    Pewnikiem to nc . A czy nie do livady należała kiedyś przed wiekami? Może livado pamiętasz co to było?
    T. 10.2002, J. 02.2013 i J. 03.2015

...and up happy hands!
    Ja, doula:
    www.rodzisiemama.pl
    Moje świece: www.facebook.com/elbesoswiece/

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maldita Zobacz posta
    Aż dzisiaj specjalnie wzięłam ją pod lupę . Faktycznie od strony bambusa miękka jak frotkowe skarpetki, ale pętelek się nie dopatrzyłam. Przede wszystkim nie jest zbyt gruba (jak np perła nati) i przy tym lejąca.
    Pewnikiem to nc . A czy nie do livady należała kiedyś przed wiekami? Może livado pamiętasz co to było?
    Hm, krótsza, szara, ogon w strzałkę, ramię zakładkowe?
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Chustomanka Awatar maldita
    Miejscowość
    Wro

Domyślnie

To raczej inna , Krótsza, oliwkowa, ramię proste
    T. 10.2002, J. 02.2013 i J. 03.2015

...and up happy hands!
    Ja, doula:
    www.rodzisiemama.pl
    Moje świece: www.facebook.com/elbesoswiece/

Chustoguru Awatar livada
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez maldita Zobacz posta
    To raczej inna , Krótsza, oliwkowa, ramię proste
    Kupiona od carieski? Jak oliwkowa to to chyba low jest...
    Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)

Uprawnienia umieszczania postów