Pokaż wyniki od 1 do 16 z 16

Wątek: Typ pieluszki a pora roku

Chustonoszka Awatar Wiosenna

Domyślnie Typ pieluszki a pora roku

Witajcie!
    Nurtuje mnie pewna kwestia, a do tej pory nie znalazłam odpowiedzi – jak sprawdzają się pieluszki wielorazowe z polarem przy skórze dziecka latem? Obawiam się, że dziecku może być za gorąco. Czy z Waszych obserwacji i doświadczeń wynikają jakieś praktyczne wnioski? Ja zastanawiam się nad minimalistycznym (póki co) rozwiązaniem – czyli otulacz (np. polarowy), a do środka tetra (a na nią może jeszcze wkładka z polaru… Pewnie i tak wypróbuję, bo mam duszę eksperymentatora… ale będę wdzięczna za wszelkie sugestie.
    Agnieszka: 10.11.2008r.
    Alicja: czekamy...

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Domyślnie Re: Typ pieluszki a pora roku

tą samą mam wątpliwość - w domu nie ma problemu - w samej tetrze beda latac (na pasku) ale co na spacer??
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

lalunia
    Miejscowość
    Nadalskądinądznikąd

moge polecić otulacz wełniany (nie gatki) na spacery, z tym że wiadomo jaka cena
    pieluszkarnia albo ekobaby albo...uzywane
    wełna 100% naprawdę się sprawdza w lato.
    po domu-gatki wełniane (handmade,disana,storchenkinder czy babyidea) albo otulacz PUL,myśmy całe lato przeszli na PULowych i nie było w ogóle odparzeń,co więcej,nie uzywalismy w ogóle polaru przy skórze, więc siki dotykały skóry-kwestia częstszej zmiany pieluchy,choć i tak przecież materiałówki zmienia się często.
    w temacie polaru (np. w kieszonkach),moja młoda i tak gotowała sobie tyłek,niezaleznie czy był to mikropolar (czyli ten cieniuśki) czy zwykły polar.
    a wiadomo,że na spacer czy w nocy daje się więcej warstw wkładek grubszą pieluchę,żeby chłonność zwiększyć.

tak na marginesie-wkładki czy pielucha wg. mnie nie sa tak ważne w lato jak sam otulacz i jego jakość.lepiej kupić dobry,z wełny czy cienkiego PULa, i wkładać do niego zwykłą tetrę niż kiepski otulacz i super pieluchy.
    polarowego otulacza w ogóle nie będę używać w lato dla maluszka, bo wiadomo, jak skłonne do odparzeń sa tyłeczki takich drobinek.no a w otulaczu polarowym przeciętnie sa dwie warstwy polaru.

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

ja mam otulacze z jednej warstwy polarku też i jestem bardzo zadowolona, pupka jest mniejsza niz w tych z 2 no i z pewnością chłodniej chociaż mikropolar nie grzeje podobno
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustonoszka
    Miejscowość
    60N 1W

Czy mikropolar nie grzeje... Pewnie nie tak jak gruby polar, ale latem ja bym się nie ubrała ani w jedno ani drugie...
    Wypróbuję wełnę. Ale otulacze disany są naprawdę grube. Mam jeszcze inny, cieniutka wełna, ale za wielki jeszcze na to lato... Na noc to jakoś da się, ale w dzień...? Może ktoś miał doświadczenie z otulaczami bawełnianymy BabyBeehinds? Wydają się cieniutkie na zdjęciu:
    http://cgi.ebay.co.uk/NEW-TO-UK-Baby-Be ... 240%3A1318

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

ja po domu zostanę przy tetrze wymienianej po każdym siknięciu, a na dwór IB
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Ja wyszłam z założenia, że, w czasie upałów, dziecku jest ciepło w każdej pieluszce, nawet bawełnianej bez otulacza. W związku z tym wolałam aby młoda miała gorąco ale sucho niż gorąco i mokro do tego.
    Jeśli miałam czas, to zakładałam samą pieluchę (tetrę albo formowankę) i zmieniałam po każdym siku, z tym, że Zuza nie należała do dzieci, które cierpliwie znosiły przewijanie więc starałam się to ograniczać.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoholiczka Awatar erithacus
    Miejscowość
    Tczew

Ja wyszłam z założenia, że, w czasie upałów, dziecku jest ciepło w każdej pieluszce, nawet bawełnianej bez otulacza. W związku z tym wolałam aby młoda miała gorąco ale sucho niż gorąco i mokro do tego.
    Jeśli miałam czas, to zakładałam samą pieluchę (tetrę albo formowankę) i zmieniałam po każdym siku, z tym, że Zuza nie należała do dzieci, które cierpliwie znosiły przewijanie więc starałam się to ograniczać.

Czasem mnie nie ma. Można mnie złapać na maila: [mój nick z forum] @ tlen.pl

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

A powiedzcie skoro polarek odprowadza wilgoc do wewnatrz pieluszki od ciała dziecka, to pot powinien chyba rowniez, czy sie myle?
    Ja stawiam ze w polarku, mikropolarku, czy welurku dziecku nie bedzie cieplej, niz w czymkolwiek innym. Bo jak gorąco, to we wszystkim gorąco. I tez wole cieplo i sucho w polarku niz cieplo i mokro w innej pieluszce np z flanelą w srodku. No ale zobaczymy.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Miejscowość
    Kraków

A powiedzcie skoro polarek odprowadza wilgoc do wewnatrz pieluszki od ciała dziecka, to pot powinien chyba rowniez, czy sie myle?
    Ja stawiam ze w polarku, mikropolarku, czy welurku dziecku nie bedzie cieplej, niz w czymkolwiek innym. Bo jak gorąco, to we wszystkim gorąco. I tez wole cieplo i sucho w polarku niz cieplo i mokro w innej pieluszce np z flanelą w srodku. No ale zobaczymy.
    Zuzanna i Franciszek

Chustonoszka Awatar Wiosenna

Dzięki za odpowiedzi - wiele mi dały - w sumie też myślę, ze nie powinno nic niepokojącego się dziać - grunt, to częsta zmiana pieluszki i latanie z gołą pupą w miarę możliwości
    Agnieszka: 10.11.2008r.
    Alicja: czekamy...

Chustopróchno Awatar natala
    Miejscowość
    Londyn

to ja jeszcze dodam, ze cale zeszle lato (w tym upal w Polsce) mlody chodzil w kieszonkach (BG, PD, Wonderoos glownie). i nic mu nie bylo. a on jest alergik z tendencja do odparzania.
    natala mama Franka (29.11.2007), Wojtka (06.08.2010) i Szymka (07.07.2016). doradca po kursie podstawowym DieTrageschule®
    Never try to help someone unless they are ready to be helped Jeff Foster

Miejscowość
    Kraków

Czyli nie powinno byc tak zle.
    Zuzanna i Franciszek

Chustomanka Awatar dominika79
    Miejscowość
    Legnica

przy 30 stopniach Hanka pewnie w samych majtach będzie bo wtedy to goraco we wszystkim, ale przy normalnych temperaturach ok 25 stopni (tyle jest u moich rodziców w domu w zimie) hania w polarkach smigała i nie było rzadnych problemów- jej zachowanie tez nie wskazywało na dyskomfort z powodu przegrzania..
    H- 28.06.2008 r., M -05.06.2001 r.

mojdom13.blogspot.com

http://http://www.chusty.info/forum/...ad.php?t=46784pieluszki wielorazowe

---> w razie zapchania skrzynki pw---> dosr@poczta.wp.pl

Chustoholiczka
    Miejscowość
    daleko i blisko

Ha, sluszna uwaga Dominiko, u mnie przeciez w zimie bylo cieplej niz teraz jest, 30 stopni w mieszkaniu (takie chore grzejniki..) i lataly w polarach i nic im nie bylo...
    K. i J. 17.07.2008, W. 07.02.2013

1% KRS 0000037904 Cel szczegółowy 26513 Nowacka Katarzyna i Jakub 1% DZIĘKUJEMY!

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

używałam kieszonek latem i jest O.K. tylko częściej wymieniam, bo tak jak jednorazówki, przy wysokich temperatuach szybciej brzydko pachną.

i wierzcie mi w jednorazówkach dzieciom jest jeszcze bardziej gorąco! a właściwie nikt się nad tym nie zastanawia....
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Uprawnienia umieszczania postów