Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 57

Wątek: Pieluchy wielo a wyjazd

Chustomanka Awatar Jagienka
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie Re: na urlopie

Cytat Zamieszczone przez stokrotka.a
    kupuję Tushies
    o takie:
    http://www.nowamatkapolka.pl/go/_info/? ... 84&lang=pl

to jedne z nielicznych w 100% naturalnym wkładem chłonnym.
    To jest dla mnie ważne.
    a co do mertexów to nie są w 100% naturalne posiadają chłonny absorbent a nazywają się eko bo warstwa zewnętrzna nie jest chlorowana i opakowanie szybciej się rozkłada.
    wkład posiada zmniejszoną ilość chemii ale posiada.
    Te pieluszki są rzeczywiście bardzo naturalne, ale niemożliwie drogie. Ponad 2 zł za szukę w rozmiarze takim, jak dla mojej Antosi. I nie ma sposobu, zeby wyszło taniej, bo to przy cenie samych pieluch wychodzi ponad 2 zł, a do tego jeszcze koszty przesyłki
    To już przesada. Zastanawiam się, dlaczego ekologiczne produkty muszą być taaakie drogie??? Jeżeli ich producentom zależy na ochronie środowiska (a nie jedynie na promowaniu nowych trendów w modzie), to ceny produktów ekologicznych powinny być w zasięgu możliwości finansowych niemal każdego człowieka, aby możliwie każdy mógł przyczyniać się do dbałości o środowisko w wielu kwestiach.
    Niesety - podtrzymuję to, co już kiedyś napisałam, że bardzo przykre jest to, że żeby być naprawdę eko, trzeba na ten cel wydać sporo pieniędzy. Bo nawet jeśli na co dzień używamy pieluch tetrowych (bo inne wielorazówki też kosztują nie-mało), to w sytuacji poruszonej w tym temacie - wyjazd w miejsce gdzie nie ma pralki itp. wymaga zakupienia jednorazówek, a nie każdy moze sobie finansowo pozwolić na to, żeby placic po 2 zł za sztukę, jeśli moze mieć takie za około 0,50 zł.
    Wygląda na to, ze albo ktoś jest oszczędny (z wyboru lub z konieczności), albo jest eko
    "To zadziwiające ale jesteśmy jedynymi ssakami na świecie które chcą wyrzucić swoje małe z legowiska"
    (Prof. Włodzimierz Fijałkowski - twórca Polskiej Szkoły Rodzenia)

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

A może ktoś wie, czemu tak jest? Czemu taniej jest wyprodukować coś wybielonego niż nie? Z absorbentem niż bez? No chyba, że to chodzi o skalę produkcji.
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez Iwka
    A może ktoś wie, czemu tak jest? Czemu taniej jest wyprodukować coś wybielonego niż nie? Z absorbentem niż bez? No chyba, że to chodzi o skalę produkcji.
    Ja myslę, ze spokojnie możnaby produkować ekologiczne pieluchy, środki czystości i inne eko na większą skalę. Mogłyby leżeć w marketach obok innych w porównywalnych cenach. Moze gdyby ludzie rzeczywiście mieli wybór, chętniej sięgaliby po to, co zdrowsze i dla nich i dla srodowiska. Jeśli ktoś musi żyć bardzo oszczędnie, to juz tego wyboru nie ma - musi kupić to, na co go stać, a nie to, co dobre
    "To zadziwiające ale jesteśmy jedynymi ssakami na świecie które chcą wyrzucić swoje małe z legowiska"

Chustoholiczka Awatar stokrotka.a
    Miejscowość
    Katowice

Jagienko też mnie to bardzo denerwuje i zastanawia dlaczego jak chcesz być eko to przynajmniej 100% więcej musisz płacić za wszystko
    i nie dziwi mnie że mało ludzi jest eko bo najzwyczajniej nie może sobie finansowo na to pozwolić
    Sara. 23.01.2008 Lena. 15.11.2010 Laura. 1.08.2013
    http://jogazycia.pl/harmonogram-zajec/

Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez stokrotka.a
    i nie dziwi mnie że mało ludzi jest eko bo najzwyczajniej nie może sobie finansowo na to pozwolić
    to niestety bolesna prawda
    nam udaje się w niektórych aspektach być eko, a w innych musimy sobie odpuścić właśnie z wyżej wymienionego powodu Ale przyznam, że gdybym tylko miała możliwości, to z wielką przyjemnoscią stworzylabym taki prawdziwy ekologiczny dom...

Chustoholiczka Awatar yetta
    Miejscowość
    Kraków

Też zastanawiałam się nad tym co zrobić podczas wyjazdu/urlopu. Na razie nam sie takowy nie szykuje, więc problem z głowy, no ale jak? Ja akurat mam moltexy (leżą w szafie i czekają na swój czas). Chociaż nie przeczę, że wolałabym takie w 100% eko np Tushies. Myślę nad kupnem rezerwowej paczki, bo w końcu nie potrzebuję ich dużo, tylko na wyjazd.
    SKLEP INTERNETOWY - www.babyetta.pl ~~~
    Zuzanna i Franciszek
    W Życiu Piękne Są Tylko Chwile, Dlatego Czasem Warto Żyć.

Chustoholiczka
    Miejscowość
    okolice Wrocławia

Ja jestem za jednorazówkami na urlopie Też wolę eko. Zobaczcie te:
    http://www.naszedziecko.org/sklep/produ ... cts_id=289
    Różnie cenowo wychodzą w zależności od wagi
    Mati 03.2005 Martynka 09.2008 Szymonek 12.2012

Chustoholiczka Awatar JustNik

jako inicjatorka postu moge tylko dodac ze radosnie wrzucilam przed chwila do plecaka paczke pampersow, i njuz bez jakichkolwiek wyrzutow sumienia pedze na lotnisko na wakacje do uslyszenia do zobaczenia
    lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
    --------------------------------
    doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
    instruktor Masażu Shantala od 2013

Chustoholiczka
    Miejscowość
    okolice Wrocławia

JustNic udanego urlopu

Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez greeneddie
    zamówiłam ostatnio 2 paczki tych pieluszek
    ale niestety też wychodzą drożej niż te powszechnie dostępne w sklepach i marketach. tak więc na dłuższą metę, nie są dla nas, a szkoda

Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez JustNic
    jako inicjatorka postu moge tylko dodac ze radosnie wrzucilam przed chwila do plecaka paczke pampersow, i njuz bez jakichkolwiek wyrzutow sumienia pedze na lotnisko na wakacje do uslyszenia do zobaczenia

udanych wakacji

Chustoholiczka
    Miejscowość
    okolice Wrocławia

Cytat Zamieszczone przez Jagienka
    zamówiłam ostatnio 2 paczki tych pieluszek
    ale niestety też wychodzą drożej niż te powszechnie dostępne w sklepach i marketach. tak więc na dłuższą metę, nie są dla nas, a szkoda
    A od strony technicznej, jak Ci się sprawdzają te pieluszki?

Miejscowość
    Warszawa

A od strony technicznej, jak Ci się sprawdzają te pieluszki?
    jeszcze nie wiem, bo dopiero pierwszy raz je zamówiłam.

Chustodinozaur Awatar franada
    Miejscowość
    BB

Domyślnie

Czy globalizacja dotknęła także pieluch? Mamy plan na bardzo aktywny wyjazd (przemieszczanie się, bez auta) i się zastanawiam, czy w takiej np. Macedonii dostanę pieluchy identyczne jak w PL (nie chciałabym ryzykować z alergiami). Pewnie tak...?
    "Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak

Chusteryczka Awatar oli-vka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

A które ekologiczne jednorazówki są najbardziej naturalne? W 100% biodegradowalne?

Franada czy po wyjeżdzie zrobisz dla Nas jakąś relację? N.p. w dziale "wakacje". Bardzo chętnie poczytam o aktywnych podróżach z dzieckiem
    Ostatnio edytowane przez oli-vka ; 24-10-2012 o 10:55

Chustomanka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez oli-vka Zobacz posta
    A które ekologiczne jednorazówki są najbardziej naturalne? W 100% biodegradowalne?
    Wydaje mi się że najbardziej to Moltex, Beaming baby, Wiona
    P. 2007, D. 2010

Chustofanka Awatar clatite
    Miejscowość
    Warszawa Mokotów

Domyślnie

Ja na urlop też bym pewnie zabrała jednorazowe. Chociaż jak byłyby upały, to na pewno wielo też bym wzięła i prała na bieżąco.
    Tymek 30.06.2011 Jerzyk 05.11.2015

Moja radosna twórczość:
    http://worzpomyslami.blogspot.com/
    http://www.morgankitchen.blogspot.com/

Chusteryczka Awatar miss_kumcia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

Odswiezam watek bom ciekawa Waszej opinii

Jedziemy na trzy dni do Krakowa na rodzinny wypad. Dostepu do pralki nie bede miec,ale wielo mam na tyle,ze moge wyprac w domu po powrocie. Tylko tak siedze i mysle czy by jednorazowek nie kupic chociaz kocham wielo miloscia wielka i sie waham..

Ot,problem mi sie zrobil prawie zawazajacy na losach ludzkosci i potrzebuje Waszych opinii
    Gad 2011

Chustomanka Awatar larwunia
    Miejscowość
    Poznań

Domyślnie

My niedawno byliśmy 4 dni w górach, wzięłam trochę wielo i trochę jednorazówek. No, ale ja bym i tak nie miala tyle pieluch, żeby mi na cały wyjazd starczyło, mimo, że zrobiłam 2 małe prania w ręce. Natomiast cieszyłam się, że nie jestem na samych jednorazówkach i lżej mi było na sercu, że chociaż system mieszany. Poza tym, przy długich wyjściach na szlak i noszeniu w chuście, dosyć ważne było dla mnie to, żeby jednak przecieku nie było.
    Moje kochane chłopaki: G. 15.04.09 i A. 17.03.13

Chustomanka Awatar Judyta

Domyślnie

Jadąc na 3 dni brałam wielo, tam nie praliśmy, nie było warunków, wróciliśmy to dopiero.
    Teraz jedziemy na tydzień, pieluch by mi starczyło, ale biorę jednorazówki. Jakoś nie mam ochoty tego wszystkiego prać w ręku...

Uprawnienia umieszczania postów