Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 57

Wątek: Pieluchy wielo a wyjazd

Chustoholiczka Awatar JustNik

Domyślnie na urlopie

Powiedzcie mi prosze szczerze, czy: jadac na wakacje, na morze, na wyspe, na raptem tydzien, do hotelu gdzie na 100% nie bede miala pralki tylko wlasne rece, no i majac limit 35kg bagazu na 3 osoby, bede wyrodna matka, jesli ostatecznie kupie na miejscu pieluchy jednorazowe zamiast targac siate wielo?
    licze na rade doswiadczonych

bo strasznie sie lamie... od tygodnia... ale chyba juz podjelam decyzje.
    lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
    --------------------------------
    doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
    instruktor Masażu Shantala od 2013

Chusteryczka
    Miejscowość
    Wolomin-city

Domyślnie Re: na urlopie

ja na 2 tygodnie do domku nad morzem biore huggiesy - zero pralki plus niepewna pogoda to kiepski klimat na wielorazówki

Chusteryczka Awatar atelka

ja na 5 dni biorę wielo ale tylko dlatego, że jedziemy do znajomych i tam będzie "znajoma" pralka.
    Nad morze biorę już jedno i nie przejmuję się tym wcale choć jednorazówek nie znoszę ale NAM mamom też należy się trochę wakacji.
    Nie wyobrażam sobie prać w rękach 12 pieluch dziennie, to strata czasu wakacyjnego
    czy ja też jestem wyrodna czy tylko normalna?
    Aś, Julek '08 i Alik '11

Chustoholiczka Awatar JustNik

normalna.

skoro od kilkudziesieciu lat ekiupy inzynierow glowkuja nad tym jak skonstruowac doskonalego pampersa, to efekt ich pracy, czyli huggiesy czy pampki przez pare dni nie powinien dzieciom zaszkodzic na ciele, ani na umysle, tak sobie tlumacze.

a mamom da odpoczac i pomyslec wiecej o sobie i mezach a nie o dzieciach i o tylko to czasem chodzi !
    lato 2008, jesień 2010, zima 2013... i jesieniozima 2022
    --------------------------------
    doradca Akademii Noszenia Dzieci od 2010
    instruktor Masażu Shantala od 2013

Chustomanka Awatar Jagienka
    Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez JustNic
    normalna.

skoro od kilkudziesieciu lat ekiupy inzynierow glowkuja nad tym jak skonstruowac doskonalego pampersa, to efekt ich pracy, czyli huggiesy czy pampki przez pare dni nie powinien dzieciom zaszkodzic na ciele, ani na umysle

też jestem tego zdania.
    przerost formy nad treścią nie wnosi niczego dobrego.
    pieluchy jednorazowe zostaly wynalezione dla ludzi, więc z pewnością nikomu krzywda się nie stanie, gdy ludzie użyją tego wynalazku
    życzę Wam udanych wakacji i miłego wypoczynku
    "To zadziwiające ale jesteśmy jedynymi ssakami na świecie które chcą wyrzucić swoje małe z legowiska"
    (Prof. Włodzimierz Fijałkowski - twórca Polskiej Szkoły Rodzenia)

Chusteryczka Awatar Tinta
    Miejscowość
    dolnośląskie

Zgadzam się w 100%. Ja powiedziałam sobie, że i tak cały czas jesteśmy na wielo, jak zużyjemy paczkę pampersów na pół roku to środowiska nie zrujnujemy. A podczas urlopu prać codziennie pieluchy w rękach to już przesada.
    Udanych wakacji dziewczęta

Chusteryczka Awatar Pondo
    Miejscowość
    Kraków

Mnie się właśnie wydaje, ze po to teoretycznie zostały wynalezione jednorazowe- na wakacje , szpital czy inne wyjątkowe sytuacje. Mimo ,że jestem bardzo na tak dla wielo( w teorii na razie ) to chyba nie ma co wylewać dziecka z kąpielą i zamiast na plażę, maszerować do łazienki i prać pieluchy- wtedy to dopiero zużyjesz tonę wody pitnej
    Nie wpisuję się w profil ideologiczny statystycznej chustomatki.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Ja zabieram ze sobą ekojednorazówki. Teraz można już kupić w cenie zbliżonej do pampków.
    R. 2007; J. 2009

Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez robertynka
    Ja zabieram ze sobą ekojednorazówki. Teraz można już kupić w cenie zbliżonej do pampków.
    jakie są w cenie zbliżonej do pampersów?
    "To zadziwiające ale jesteśmy jedynymi ssakami na świecie które chcą wyrzucić swoje małe z legowiska"

Chustofanka

No właśnie jakie?
    Z tego co się orientuję eko jednorazówka mniej jak 1,10 zł/szt nie kosztuje a pampki da się kupić za mniej niż 0,50 zł/szt.

No i jeszcze do eko trzeba przesyłkę doliczyć czyli już w ogóle drożyzna

Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez atoja
    No właśnie jakie?
    Z tego co się orientuję eko jednorazówka mniej jak 1,10 zł/szt nie kosztuje a pampki da się kupić za mniej niż 0,50 zł/szt.

No i jeszcze do eko trzeba przesyłkę doliczyć czyli już w ogóle drożyzna
    niestety to prawda

Chustoholiczka Awatar stokrotka.a
    Miejscowość
    Katowice

ja zabieram eko-jednorazówki.
    nawet się zastanawiałam nad wielo bo jedziemy do znajomych i tam będziemy mieli do dyspozycji pralkosuszarkę.
    ale raczej odpuszczę z wielo bo musimy też miejsce na ciuchy znaleźć
    Sara. 23.01.2008 Lena. 15.11.2010 Laura. 1.08.2013
    http://jogazycia.pl/harmonogram-zajec/

Chustomanka Awatar dagis
    Miejscowość
    se

wlasnie wrocilam z weekendu z jednorazowkami w tle

trudno moze i wyrodna jestem ale odpoczelam psychicznie nie dreczac sie w ktorym by tu kiblu szybko pieluche przeprac

wniosek: zapomnialam jak zasikana jednorazowka smierci chemia. mialam okazje sobie przypomniec

na urlopie znow sobie przypomne. nie bede zadreczala siebie i calej rodziny maniakalnymi myslami o praniu

no. to tyle
    glupia sie az przyznac
    no ale nie bede robila z siebie bardziej eko niz jestem :/

Chustomanka Awatar dagis
    Miejscowość
    se

zapomnialam : tak czy owak milego urlopu

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

No dobra, może ciut przesadziłam , ale rzadko już rzadko zaglądam na tą półkę w markecie. w moim tesco ani pampki ani huggiesy dla dużego dziecka nijak za 50 groszy nie wychodzą. Jak jest promocja to czasem 70gr, a na ogół ponad 90. W mniejszych rozmiarach bywało lepiej. więc jak od wielkiego dzwonu mam jednorazówki używać przez 24h, to wolę zamówić w sklepie internetowym. Dołożyć kilka innych produktów i koszt przesyłki się rozkłada.
    R. 2007; J. 2009

Miejscowość
    Katowice

Cytat Zamieszczone przez robertynka
    No dobra, może ciut przesadziłam , ale rzadko już rzadko zaglądam na tą półkę w markecie. w moim tesco ani pampki ani huggiesy dla dużego dziecka nijak za 50 groszy nie wychodzą. Jak jest promocja to czasem 70gr, a na ogół ponad 90. W mniejszych rozmiarach bywało lepiej. więc jak od wielkiego dzwonu mam jednorazówki używać przez 24h, to wolę zamówić w sklepie internetowym. Dołożyć kilka innych produktów i koszt przesyłki się rozkłada.

robię tak samo.

Chustofanka

Ja dziś widziałam pampersy Pampersa 70 szt rozmiaru 7-18 kg za 25,90. Te z gąsieniczką. Było w moim Tesco 3 paczki w tej cenie. A to przez to, że opakowanie było lekko przecięte nożem. Chyba przy rozpakowywaniu palety pracownikowi się przejechało nożem przez kilka paczek. Czyli sztuka wychodzi po 37 groszy
    No ale nie kupiłam, bo ta chemia
    Huggiesy są w Biedronce po 39 zeta za 86 sztuk w rozmiarze mojej małej czyli 5-9 kg. Wychodzi po 45 groszy. No i bez kosztów przesyłki.
    Tylko ja nie mogę zakładać dziecku takich pieluch. Brzydzę się
    No wiem, to chore. Chyba muszę się na terapię udać

Miejscowość
    Warszawa

Robertynko i Stokrotko, a jakie eko-jednorazówki kupujecie? Ja kiedyś kupowałam Moltexy, ale nawet przy kilku paczkach + koszty przesyłki wychodziły zdecydowanie drożej niż takie zwykłe jednorazówki W dodatku niestety wyczuwało się w dotyku granulki w tych pieluszkach.
    Pampersy faktycznie są nieźle nafaszerowane chemią, bo aż mają taki charakterystyczny drogeryjny zapach, są niemożliwie cienkie i aż się w dotyku czuje granulki. Jednak mają znakomicie elastyczne boki, dzięki czemu idealnie dopasowują się do ciała dziecka i to w mojej opinii jest ich dużym plusem. Ale z wcześniej wymienionych powodów, staram się nie używać Pampersów.
    Huggiesy wydają się mniej chemiczne, Happy są moim zdaniem beznadziejnie skonstruowane i przez to niewygodne dla dziecka. Najmniej chemiczne wydają się Dada z Biedronki i są zdecydowanie najtańsze.
    Obecnie na co dzień używamy wielorazówek, a na noc oraz w sytuacjach typu wyjazd, dłuższy pobyt gdzieś itp. - jednorazówek.

Miejscowość
    Katowice

kupuję Tushies
    o takie:
    http://www.nowamatkapolka.pl/go/_info/? ... 84&lang=pl

to jedne z nielicznych w 100% naturalnym wkładem chłonnym.
    To jest dla mnie ważne.
    a co do mertexów to nie są w 100% naturalne posiadają chłonny absorbent a nazywają się eko bo warstwa zewnętrzna nie jest chlorowana i opakowanie szybciej się rozkłada.
    wkład posiada zmniejszoną ilość chemii ale posiada.

Chustoguru Awatar Iwka
    Miejscowość
    Koszalin

Jeśli się mylę, to mnie poprawcie, ale wydaje mi się że w rossmanach nie ma granulek. Jak używaliśmy jednorazówek, to często właśnie tych - tanie i dobre mi się wydawały. Nie są eko, ale na na urlop bym wzięła. Ja jeszcze nie wiem, jak będzie u nas, bo nie wiem, czy będziemy mieć dostęp do pralki i możliwości suszenia. Jeśli nie, to zużyjemy tę paczkę pampersów, co się kurzy, bo kupiona zanim odkryłam wielorazówki. Nie wiem, jak to zniosę, ale zacisnę zęby i wytrzymam
    Co dwa lata przewrót świata
    my - lipiec 2006, Zosia - luty 2008, Joasia - styczeń 2010, Aleksandra-Salamandra - marzec 2012, Synek-Krztynek Antoś - marzec 2014
    "Hodowla młodych hobbitów wymaga wielkiej ilości paszy" J.R.R.T.

Uprawnienia umieszczania postów