Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 67

Wątek: Kolor chusty a sprzedawalność i cena chusty

demona
    Guest

Domyślnie

wielbię brązy i zielenie, więc się nie zgadzam

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

wystawiałam na bazarku kilka brązowych chust i niestety mam podobne wnioski jak Wiewiórka

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Myślę, że sprawa wygląda tak samo jak z ubraniem - brąz postarza i łatwo wyglądać 'babciowato'

Ja lubię w wersji etno, ale nie każdy lubuje...

Chustoguru Awatar mmadzik
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie

Ciekawą zależność odkrywacie... Ja lubię brązy, co prawda brązowej chusty nie miałam, więc i ze sprzedażą nie miałam problemu, ale jak kupuję chustę to po prostu patrzę czy mi się podoba czy nie. Żółtej bym nie kupiła

Chusteryczka Awatar huskymama
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

sorry za tą kolumbrynę poniżej ale nie mogłam się powstrzymać

Kolor brązowy
    przywołuje na myśl surową płaszczyznę świeżo zaoranej ziemi, ściółkę w iglastym lesie, pole wyłaniające się wiosną spod resztek śniegu. To przede wszystkim symbol ziemi, to gleba, oparcie, podstawa, to po czym stąpamy. Daje stabilizację, spokój i poczucie bezpieczeństwa. Brąz nieodparcie musi kojarzyć się z tym wszystkim, co związane jest z żywiołem ziemi: z konkretem, z praktycznością, pracowitością, sumiennością. Ludzie, którzy szukają tej barwy potrzebują wszystkiego, co ona niesie ze sobą. Brak im pewności siebie, spokoju, stabilizacji. Mogą wykazywać się także pewną sztywnością poglądów. Przyszłość jest dla nich niewiadomą i niepewną, budzi lęk. Chcieliby znaleźć pod stopami silne oparcie, które pozwoliłoby im spokojnie iść przez życie.
    Chcieliby także znaleźć oparcie w sobie samych, bo przecież moc i wartość człowieka tkwi tak naprawdę wewnątrz niego, w jego możliwościach i umiejętnościach. Tymczasem zwolennicy brązów nie wierzą we własne siły. Obawiają się, że nie są wystarczająco dokładni i sumienni, dlatego dokładają wielu starań, by w pracy być perfekcjonistami. Ich niepewność bierze się zazwyczaj z problemów w układach prywatnych, gdzie nie sprawdzają się jako partnerzy i w konsekwencji uciekają w inne dziedziny życia, w których maja szansę się wykazać. Rezygnując ze sfery osobistej, skupiają się na działalności zawodowej, poświęcając jej wiele czasu i energii. To sprawia, że osoby, które chętnie ubierają ten kolor są postrzegane z reguły jako odpowiedzialni i rzetelni pracownicy na których zawsze można polegać.
    Główne znaczenie brązu to: boję się, nie wierzę w siebie i pomyślną przyszłość, brak mi też wiary we własne możliwości, ale jestem wspaniałym pracownikiem i zawsze można na mnie liczyć.

a takie tam kiedyś mi się napatoczyło, jak wszystko oczywiście z przymrużeniem oka traktuję ale chyba coś w tym jest, bo ja po brąz zawsze sięgałam tylko kiedy dopadała mnie niepewność i w chwilach wewnętrznej słabości.....być może to dlatego taki niechodliwy

Domyślnie

Kurcze ja mam ciągle jakieś wewnętrzne słabości może dlatego w końcu kupiłam sobie chuste o tym kolorze.

Chustomanka Awatar madlles
    Miejscowość
    wrocław

Domyślnie

wiewiórka polecam się przebranżowić na zieleń..do włosów będzie pasowała..
    kontrasty są piękne! A brąz i ja lubię ale chusty bym nie kupiła, czarna owszem,
    żółta miód na moje plecy, ale brąz? nudny..po prostu..a może zrobić zdjęcia
    właśnie w kontraście, żeby weselej było!

Chustoholiczka Awatar Hester
    Miejscowość
    Podwarszawa

Domyślnie

Najszybciej sprzedałam Nati Kalahari - wisiała 10 minut

IMO w ogóle ciepłe kolory są dla Polek mniej twarzowe, bo my jesteśmy en masse chłodne typy - słowianki mają zimną urodę lata, sporo też u nas zim, jesieni jest stosunkowo malo a wiosen to już w ogóle. Więc jak ktoś o chlodnym typie ma jako takie wyczucie co mu lezy, a co nie, to brazu nie wybierze Co nie zmienia faktu że nie zauwazyłam by brązy i beże się nie sprzedawały - powiedziałabym to raczej o pomarańczach i zółciach.
    A 2007, M 2009, Z 2010, A 2011, H 2017, P 2019

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Ja brązy lubię ale nie każde - raczej tylko ciemna czekolada mi pasuje do typu urody.

Za to mój tata zawsze powtarza, że brązowy to kolor biedy. Hmm... Może innym się też tak kojarzy i przez to nie chcą go nosić?

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

A ja mam na sprzedaz brazowo-turkusowa rapalke i nie sadzilam, ze bede miala trudnosc, a tu... Klops

Myslicie, ze to naprawde taka zaleznosc jest? w zyciu bym nie wpadla...

Ale chyba wszelakie turkusy i niebieskosci jakos gladko ida. I zielenie
    Ostatnio edytowane przez mi. ; 19-12-2013 o 20:48

Chusteryczka Awatar huskymama
    Miejscowość
    Zabrze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HoliPoli Zobacz posta
    Za to mój tata zawsze powtarza, że brązowy to kolor biedy.
    padłam następnym razem tak mamie powiem jak mnie będzie chciała namówić na jakiś brązowy ciuch

Chustomanka Awatar len_a

Domyślnie

Też to zauważyłam.. Często na straganie w Kupię jest że ktoś szuka chusty byle nie brązowej

Chustoguru Awatar Wiewiórka
    Miejscowość
    Woodstock

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madlles Zobacz posta
    wiewiórka polecam się przebranżowić na zieleń..do włosów będzie pasowała..
    kontrasty są piękne! A brąz i ja lubię ale chusty bym nie kupiła, czarna owszem,
    żółta miód na moje plecy, ale brąz? nudny..po prostu..a może zrobić zdjęcia
    właśnie w kontraście, żeby weselej było!
    nie muszę się przebranżawiać, mam tez oliwkowe paprotki, pawie petrolowe, inne również posiadam. Nie mam samych brązów, bez przesady

mi.-ty mowisz o taniej rapalce i limicie jednoczesnie, z resztą połączenia brąz-turkus lepiej schodzą (np. pao)
    Kasia-mama Liwii (11.2007) i Maciusia (06.2011)

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

E tam, kolor biedy...

Mam kółkową kalahari i bardzo sobie ją chwalę. Ale ja mam tę w wersji chłodnej z waniliowym odcieniem tym najjaśniejszym, bo są też w wersji żółtawej, cieplejszej. Moja ma 3 pasy, więc jest taka multikolorowa i można ją ubrać i na brązową kurtkę i na beże i na jasne, kremowe ciuchy i będzie zawsze pasować. Dlatego własnie bardzo lubię pasiaki, bo są wielofunkcyjne pod tym względem.

Ja bardzo lubię brązowy, czekoladowy właśnie, kolor starego drewna, ciemnego orzecha. Jest taki chłodny, a mocny. Ale nie lubię takiego odcieniu na chuście, gdy jest dominujący (pojedynczy pas/akcent może być), dla mnie to za ciemne jest, a ponieważ część ubrań mam właśnie brązowych, to lubię je chustą rozjaśnić. Dlatego wybierałabym do nich coś w odcieniu wanilli, jasnego kremu itp. Dlatego pasuje mi bardzo kalahari. Ale to kwestia gustu jest .

Za to nie bardzo rozumiem fascynację turkusem, lubię ten kolor, ale mam przesyt po zdjęciach chust nati, co chusta to turkus i turkus i to często ten sam odcień, jakby nie było innych odcieni niebieskiego... Rzadko pojawia się u nich odcień błękitu, granatu, szafiru. Pojedyncze modele, kiedyś ich było chyba więcej. Ale turkusowe sprzedają się chyba nieźle.

Żółtej też bym nie kupiła i ognistoczerwonej. Nie pasują mi, mam chłodny typ urody (typowe lato).
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Ciekawe spostrzezenie Wiewiorko, moze cos w tym jest?
    Osobiscie lubie braz, ale w ciuchach (a chusta jak ciuch) z blekitem i turkusem.

Chustomanka Awatar Mama Lili
    Miejscowość
    Berlin

Domyślnie

Kiedyś tak było z brązem (jako kolorem biedoty), gdy nie było pigmentów syntetycznych. Brązowy pigment był wytwarzany z tanich materiałów, a np. niebieski był uosobieniem luksusu
    W dobie pigmentów syntetycznych te różnice się zatarły.

Chusteryczka Awatar mist

Domyślnie

Ja bym brazowej chusty nie kupila, nawet najwspanialszej na przecenie 70%, bo zwyczajnie nigdy bym w niej nie wyszla. Jako intensywna wiosna w jakimkolwiek bezu, brazie wygladam straszliwie smetnie i nijako - zreszta obiektywnie to sa kolory tylko i wylacznie jesieni, zaden inny typ urody nie w nich szans dobrze wygladac.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Chustomanka Awatar phoebe
    Miejscowość
    Jarosław

Domyślnie

Ale brązowy z różowym przyznacie że już nieźle wygląda. Coś jak brązowy z turkusem.
    "Wychwala człowiek właśnie to, co może go ucieszyć
    a polska pieśń uczyni tak, że każdy skakać spieszy.
    Bez trudu tedy przyjdzie mi konkluzja całkiem pewna:
    muzyka polska, wierzcie mi, bynajmniej nie jest z drewna”

Festiwal Muzyki Dawnej Pieśń Naszych Korzeni w Jarosławiu

Chustoholiczka Awatar Marciula
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez HoliPoli Zobacz posta

Za to mój tata zawsze powtarza, że brązowy to kolor biedy.
    jak to przeczytałam to przed oczami pojawił mi się mnich w takim podartym, brązowym habicie
    Ostatnio edytowane przez Marciula ; 19-12-2013 o 23:07

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Marciula Zobacz posta
    jak to przeczytałam to przed oczami pojawił mi się mnich w takim podartym, brązowym habicie
    Prawda? W takim jakby zgrzebnym worze pokutnym .
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Uprawnienia umieszczania postów