Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: Wymarzony, optymalny stosik - wypowiedzcie się :)

Mieszany widok

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

ja mogę się wypowiedzieć tylko jeśli chodzi o małe dziecko

ja jestem fanką zestawu tetra+otulacz PUL lub ew wełniane gacie. Tetrę można i wygotować jak zajdzie potrzeba i ogólnie z nią jest dla mnie no stress. I z moich obserwacji wynika, że jak sama tetra to min. te 20 sztuk na samo pieluchowanie jej trzeba mieć (a lepiej ze 30).

Otulaczy S może nawet i więcej niż tych na starsze dziecko (teraz bym min. 5-6 na początek kupiła), bo u nas na początku kupa co chwilę i przez to otulacz po jednym założeniu szedł do prania (i też się zgadzam, że przy noworodku wełniane mi niebardzo się sprawdzają, bo co chwile brudne). No i bym mniejszą tetrę kupiła albo pocięła ją na pół bo nawet ta cienka sklepowa 70x70 robiła wielki tyłek.

U nas się sprawdziło przejście z S-ek na OS (nagle dziecko z niedużego noworodka mi wystrzeliło w 90centyl). Teraz ważne są dla mnie w otulaczu dobrze trzymające zakładki (czyli albo milovia albo trzeba wszyć sobie samemu gumkę) i zachwycam się zapinaniem na biodrach, bo dziecko ciągle fika na brzuch i te na biodrach mogę wtedy spokojnie zapiąć.

Domyślnie

Mój wymarzony optymalny stosik... ogromna ilość tetry sztuk ok 60 i otulacze wełniane (mam 6 sztuk) na noc i wyjścia około 20 formowanek bambusowych i to mi wystarcza do szczęścia. Mam kilka otulaczy pulowych ale one to tak na wszelki wypadek są

Chusteryczka Awatar Ronja
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Ja to bym chciała tak ze 20 sztuk jakiś pieluch, które nie przeciekają i nie trzeba do nich za każdym razem upychać wkładu Coś jak Bumgenius AIO noworodkowy tylko że duży

Obecnie mam 19 kieszonek (Kokosi, Babyetta, Charlie Banana i NappiMe, tych ostatnich chyba się pozbędę), do nich bambusowe wkłady Kokosi. Oprócz tego kilka formowanek Kokosi i dwa otulacze wełniane plus dwa Flipy (ale Flipy to raczej tak "na zapas", bo wełniaki są super). I to jest stosik, który mi się w tej chwili bardzo sprawdza. Miałam różne pieluchy, sprzedałam na bazarku te, które mi nie podeszły. Raczej nie kupowałam nowych bez wcześniejszego wypróbowania używanych, żeby kasy nie wtopić.

Noworodkowe pieluchy trzymam dla następnego dziecka, więc mam nadzieję, że finansowo jakoś mi się to kalkuluje
    Witek 2012

Chustodinozaur Awatar jul
    Miejscowość
    zachodnie podwarszawie

Domyślnie

dla noworodka mi się sprawdzały formowanki/prefoldy+ otulacz (niestety wełna nam puszczała bo mały długo spał i dużo siusiał, ale jeśli to raczej otulacz niż gatki), przy nieco starszym formowanki + wełna (gatki) i dla wygody dodatkowo trochę SIO (u nas itti bitti SIO eLki) na wyjścia, żeby było mniej do noszenia i sprawniej. Awaryjnie mam 2 flipy ale spokojnie mogłabym się obejść.

Na razie wydaje mi się to - dla mnie - stosik idealny, przypuszczam że przy tym już zostanę i dla ewentualnego następnego dziecka chyba bym już nie kombinowała, bo sprawdza nam się i przy obecnym (długi, niezbyt pulchny) i działało przy starszym synku (jako malec wyglądał jak ludzik Michelin) - przy czym przy starszym baaardzo dużo eksperymentowałam rozmaitymi systemami i firmami i długo trwało zanim przekonałam się do wełny i usatysfakcjonowana doszłam do tego zestawu.
    żona TEGO Jaśka
    mama julówny (styczeń 2009), julińskiego (sierpień 2010), julowego (luty 2013) i julinka (kwiecien 2018)

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

ja zaczęłam późno, więc mogę wypowiedzieć się o dziecku już chodzącym, a ma to znaczenie, bo jak leży na brzuszku lub pleckach to inaczej brudzą się pieluszki-tak mi się wydaje, na początek nakupowałam kieszonek i było ok, ale jak chcę mieć chwile spokoju to już lepsza jest formowanka + otulacz pul, gdy mała miała zaparzoną pupkę stosowałam tetrę zwykłą cienką + flip=szybko do zmiany, ale też szybko się poprawiło i zauważyłam że w takiej kombinacji jest mniej przecieków niż przy kieszonkach, więc mogłabym stosować otulacz pul z czymś chłonnym w środek, ale już nie kombinuję bo co z tymi wszystkimi kieszonkami, prześlicznymi zresztą będziemy się wiosną i latem lansować mam też grovie sio, fajne, bo wkład ma od spodu pul i otulacz pozostaje suchy, zmieniam tylko wpinany wkład, za to dość drogi dobry pomysł z tym kupowaniem na próbę na bazarku, a potem nówki dla siebie

podczepiam sie tu, bo tez chętnie się dowiem, co dla maluszka, może do wiosny mąż się nie rozmyśli

Uprawnienia umieszczania postów