Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 30

Wątek: Wymarzony, optymalny stosik - wypowiedzcie się :)

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie Wymarzony, optymalny stosik - wypowiedzcie się :)

Tak mnie naszło. Pieluchuję wielo od września, zaczęłam od kieszonek, potem doszedł otulacz + wkład albo złożona tetra, teraz oglądam filmiki z prefoldami i zamówiłam nawet snappy, gdzieś w marzeniach są wełniane gatki (bo to tak ciekawie wygląda ) albo wełniany otulacz. Słowem, wkręcam się w to coraz bardziej i z każdym miesiącem (i zwiększającą się ilością sików) zmieniam zdanie co do optymalnego zestawu pieluch.

Dlatego proponuję taki temat. Interesują mnie opinie osób, które pieluchują wielo już od dłuższego czasu, najlepiej jeśli przepieluchowały już jedno dziecko (bo widzę, że każdy wiek ma swoje pieluchowe potrzeby).

Gdybyście miały fundusze i możliwość zakupienia całego zestawu pieluch od zera - jak wyglądałby ten stosik?

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Po przepieluchowaniu Franka od poczatku do końca najchetniej kupiłabym tonę mięciutkich formowanek a do tego wełniane otulacze - zimą te cieplejsze grubsze, latem cieniutkie ( np ecodidi)
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustomanka Awatar rialdha
    Miejscowość
    Dublin

Domyślnie

starsza jeszcze nie odpieluchowana, ani nie wielopieluchowana od początku ale młodsza za to od początku więc już wiem co nam się najlepiej sprawdza

dla malucha - zdecydowanie nie onesize'y, prefoldy i welurowe formowanki S-ki albo mniejszy OS. na to otulacz PULowy, bo wełna za często nam się brudziła żeby to miało sens.

dla dziecka, które już nie robi 10 kup dziennie, turla się i raczkuje - absolutnie nie kieszonki, bo tu się przesunie, tam się przesunie i przesik murowany. za to formowanki kieszonki z panelem PUL od zufizo to moja miłość, miałam mniejszy OS, mam teraz OSy. do środka pakuje ręczniczek bambusowy. na zewnątrz formowanki PUL albo wełniany otulacz - od ecodidi albo kokosi. na noc taka sama formowanka+gacie wełniane.

dla chodzącego dziecka - na dzień kieszonki z wkładami bambusowymi. chinki nam się nie sprawdziły, mam kilka w stosiku ale nie używam - chyba że skończą mi się wszystkie inne pieluchy. używam kieszonek kokosi i zufizo. wkłady bambusowe mam od kokosi, takie których nie ma chyba teraz w sklepie - megagrube składane na 3 i spinane na napy tak że nic się nie przesuwa. nawet ciocie w przedszkolu dają radę z takim zestawem na noc formowanka bambusowa zufizo/ecodidi + otulacz wełniany ecodidi/zufizo.

czego drugi raz bym nie kupowała - żadnych AIO i SIO. nie moja bajka, poza tym wolę pieluchy które można w suszarce całościowo suszyć i nie martwić się że PUL nie wytrzyma.

wychodzi na to że mój idealny stosik składa się z pieluch tylko polskich producentów

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

dla dziecka, które już nie robi 10 kup dziennie, turla się i raczkuje - absolutnie nie kieszonki, bo tu się przesunie, tam się przesunie i przesik murowany. za to formowanki kieszonki z panelem PUL od zufizo to moja miłość, miałam mniejszy OS, mam teraz OSy. do środka pakuje ręczniczek bambusowy. na zewnątrz formowanki PUL albo wełniany otulacz - od ecodidi albo kokosi. na noc taka sama formowanka+gacie wełniane.
    Taki ot:
    Dziewczyny o co kaman z tymi formowankami z panelem pul. Po co ten panel skoro i tak trzeba otulacz na to?

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez samasia Zobacz posta
    To wszystko zbyt ogólnie dla mnie! A mnie najbardziej ciekawi, jakie by były wasze wybory w praktyce. To może tak: Stoicie przed koniecznością zakupu pieluch na cały okres pieluchowania dziecka. Najpierw, wiadomo, noworodkowe - jakie, ile? Po noworodkowych - co i ile? Pod koniec pieluchowania - co i ile? Bo coś przecież trzeba kupić
    Mówicie, że potrzeby się zmieniają - i co wtedy robicie? Sprzedajecie pieluchy wcześniejsze i kupujecie inny typ? Bo jeśli nie, to megadrogo musi wychodzić.

Ale może moje pytanie rzeczywiście nie ma wielkiego sensu, nie wiem, nie znam się
    konkretnie to wychodzi w praktyce - miałam po pierwszym dziecku wielki stos i większość wymieniłam, bo przy drugim się nie sprawdzało
    ale to nie reguła, są osoby, którym to działa - po prostu moje dzieci były zupełnie inne i co innego nam pasowało
    a jak to się robi? wyprzedajesz to, czego juz nie używasz i zbierasz nowy stosik - co sie sprawdzi to zostaje, co nie pasuje idzie na bazarek

Cytat Zamieszczone przez guesy Zobacz posta
    Taki ot:
    Dziewczyny o co kaman z tymi formowankami z panelem pul. Po co ten panel skoro i tak trzeba otulacz na to?
    no właśnie nie trzeba, ale pod warunkiem, że używasz ich bez wierzchniej odzieży, czyli latem albo po domu
    no i raczej nie przy mega sikaczach

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

ja mogę się wypowiedzieć tylko jeśli chodzi o małe dziecko

ja jestem fanką zestawu tetra+otulacz PUL lub ew wełniane gacie. Tetrę można i wygotować jak zajdzie potrzeba i ogólnie z nią jest dla mnie no stress. I z moich obserwacji wynika, że jak sama tetra to min. te 20 sztuk na samo pieluchowanie jej trzeba mieć (a lepiej ze 30).

Otulaczy S może nawet i więcej niż tych na starsze dziecko (teraz bym min. 5-6 na początek kupiła), bo u nas na początku kupa co chwilę i przez to otulacz po jednym założeniu szedł do prania (i też się zgadzam, że przy noworodku wełniane mi niebardzo się sprawdzają, bo co chwile brudne). No i bym mniejszą tetrę kupiła albo pocięła ją na pół bo nawet ta cienka sklepowa 70x70 robiła wielki tyłek.

U nas się sprawdziło przejście z S-ek na OS (nagle dziecko z niedużego noworodka mi wystrzeliło w 90centyl). Teraz ważne są dla mnie w otulaczu dobrze trzymające zakładki (czyli albo milovia albo trzeba wszyć sobie samemu gumkę) i zachwycam się zapinaniem na biodrach, bo dziecko ciągle fika na brzuch i te na biodrach mogę wtedy spokojnie zapiąć.

Chusteryczka Awatar miss_kumcia
    Miejscowość
    Legnica

Domyślnie

ja jestem nudna

mam tylko kieszonki i ilości za dużej jednej firmy na dzień
    i formowanki i otulacze w ilości za dużej jednej firmy na noc

wcześniej używałam otulaczy polarkowych i ręczników z ikei,ale jakoś sobie odpuściałam. stosowaliśmy też wełnę na noc,ale Młodego wełna niestety podrażnia. chinki mieliśmy na samym początku,ale jakościowo są znacznie gorsze
    Gad 2011

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

To może od razu poproszę o większe konkrety przy podawaniu swoich typów Bo mnie "mięciutkie formowanki" nic nie mówi Jakie to są na przykład?

Chustoholiczka Awatar aginia
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Nasze forumowe dziewczyny szyją wszytsko co jest potrzebne do szczęscia Ja używałam Zufizo i ecodidi.
    Kuba - 2004, Jaś -2006, Franio -2011 i Józio 2014

Chustomanka Awatar kamilam

Domyślnie

My co prawda już po pieluchowaniu ale pieluchy czekają na następne Z perspektywy czasu wiem że co innego sprawdza się u roczniaka a co innego u dwu i pół latka.
    Dla roczniaka chętnie zakładałam kieszonki były wygodne, w środek najlepiej jakiś chłonny wkład bambusowy, najlepiej składany. Na noc formowanka i Flip.
    Dla 2,5 latki zakładałam chętniej formowanki bo więcej wytrzymywały i na to otulacz wełniany w dzień albo pulowy, na noc niezmiennie Flip Kieszonek też używałyśmy ale polubiłam bardziej te bez przeszyć bo nie odgniatały się na większych udkach.
    Noworodka nie pieluchowałam wielo.
    A jeśli chodzi o miękkie formowanki to bambusowe Kokosi, Pupeko mięciutkie teraz i Kokosi takie ma, jeśli chodzi o Zufizo były idealne na noc na dzień były za sztywne bo jednak flanela zesztywniała.
    AiO i SiO też lubiłam używać w każdym wieku dziecia szybkie w obsłudze.

Lidka 29/10/2010 i dwa aniołki

Bazarek: http://www.chusty.info/forum/showthr...99#post3469899

Hand made rękawiczki wełniane: http://www.chusty.info/forum/showthr...14#post3469914

Szukajguru
    Miejscowość
    Sopot/Gdańsk

Domyślnie

Pieluchowałam dwójkę dzieci, chłopca (od pół roku) i dziewczynkę (od urodzenia) i wniosek mam jeden - nie ma stosu idealnego. Co innego sprawdzało się przy chłopcu, co innego przy dziewczynce, inne pieluchy pasują na szczuplaka, inne na pulchne dziecko, wiek też ma znaczenie, stopień ruchliwości dzieka również , moje preferencje się zmieniały - przy jednym dziecku wolałam głównie kieszonki, przy drugim formowanki z wełnianymi otulaczami i tetrę.

pomogłam?

Chustofanka Awatar inek
    Miejscowość
    UK

Domyślnie

Powtorze sie, ja z formowankami w ogole nie chce miec nic wspolnego kieszonki ujda, ale dla mnie mistrzem jest Tots Bots AIO v2 i v3 i nic innego! tylko, kurcze, pralke bym chciala, bo od ponad pol roku recznie jade co wieczor :/

Chusteryczka Awatar ewaibartek
    Miejscowość
    Warszawa-Bródno

Domyślnie

ja pieluchowałam dwoje i jakbym miła coś wybrać na cały okres pieluchowania to stos, około 20-30 sztuk bambusów składanych na 3 (mniejsze dziecko,ale później też się przydadzą) i 4 i otulacze wełniane

ja bardziej zmieniałam pieluchy zależnie od pory roku
    lato- kieszonki(co by było ładne widać) i formowanki z panelem
    zimą- formowanki i wełniaki bo niezawodne( kieszonki są bardziej podejrzane jak dużo sików)
    Bartek 02.05.2007 Ksawery 07.08.2010 Sara 28.04.2012

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inek Zobacz posta
    Powtorze sie, ja z formowankami w ogole nie chce miec nic wspolnego kieszonki ujda, ale dla mnie mistrzem jest Tots Bots AIO v2 i v3 i nic innego! tylko, kurcze, pralke bym chciala, bo od ponad pol roku recznie jade co wieczor :/
    Matko kochana! Wytrzymałabym trzy dni i wróciłabym do pampersów ;P

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

po pieluchowaniu dwójki :
    na początek otulacze + tetra
    potem z 15-20 kieszonek+ 2 otulacze na noc z mega chłonnymi formowankami.
    i tak będę jechac przy 3cim
    wełna u nas podrażnia okrutnie, a szkoda, bo przy starszaku się fajnie gatki wełniane sprawdzały.
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustomanka Awatar koleszna
    Miejscowość
    lubuskie

Domyślnie

Medal dla ciebie za ręczne pranie pieluszek
    U nas kieszonki tez monotematycznie dość, a na noc formowanki i pul, lub wełniak, latem zawsze wełniak
    Ale są też fajne SIO, moim zdaniem lepsze do AIO bo schną szybciej.
    Magenta, cieszę się, że Ci grovia pasuje

Chustomanka Awatar sylviontko

Domyślnie

i ja się wypowiem...
    u starszego , pieluchowany od 3-go mz, bo wcześniej małe pojęcie o wielo mieliśmy, same kieszonki, przy młodszym od urodzenia formowanki plus wełna (nie wymyśliłam jeszcze wtedy maluśkich otulaczyków PUL), póżniej przy obu formowanki i otulacze - PUL/wełna. Ostatnio naszło mnie na kieszonki, ale przy dziecku 2,5 letnim non stop wsiorbującym mnóstwo płynów , to się raczej nie sprawdza, wolę tetrę i otulacze (ładuję dwie zwykłe tetry i otulacz).
    Jeśli miałabym szykować stosik dla trzeciego, to kilka otulaczy NB, wkłady do nich pasujące, później... hmmm... chyba formowanki i otulacze. Jakoś zawsze, odkąd urodził się młodszy, pokochałam to zestawienie..
    kurczak 16.03.2010
    kurczaczek 8.05.2011

www.kokosi.pl - sklep z pieluszkami , podpaskami i akcesoriami dla mam i dzieci.
    _
    BLOG**PIELUSZKI_KoKoSi**
    Facebook

Chusteryczka Awatar guesy

Domyślnie

Z tym praniem to rządzisz, naprawdę szczerze podziwiam Twoją silną wolę bo ja po kilku dniach wróciłabym do pamperów chyba.
    Również pałam miłością ogromną do Tots Botsowych AIO ale za to marzę o jakiejś formowance na mojego młodego. W zasadzie spory z niego chłopak ale jakiej bym mu na pupkę nie wciągnęła to mam wrażenie, że wygląda jak jakaś mańka-wstańka. No nie mogę się przekonać, że to wygodne ale myślę, że to b. praktyczne a z wełniakiem to już pełen odjazd.
    Więc u nas kieszonki & tetra/ikea z otulaczem.

Chusteryczka Awatar abcd_2007
    Miejscowość
    Elbląg

Domyślnie

U nas (7 miesięcy) na chwile obecna rewelacyjnie sprawdzają sie na noc formowanki bambusowy puch pupeko (zakochałam sie w nich) plus otulacz wełniany, a na dzień kieszonki (najwspanialsze są nappime, babyetta i kokosi - bez przeszyc przy nóżkach). Formowanki Ecopi z zielonym obszyciem plus wełniak na dzień tez są rewelacyjne. Tetra idzie w użycie tylko wtedy jak wsio inne sie skończą. Z otulaczy pulowych zupełnie sie wycofalismy.

Dla kolejnego chuściocha napewno zaopatrzymy sie w sporo formowanek ecopi i bambusowy puch pupeko (kokosi nowe - bamusowa miekkość i z dzianiny bawełnianej zapewne też jak będą w rozmiarach noworodkowych) plus otulacze wełniane. Tetry mamy spory zapas bo tez się super sprawdzała jak młody był młodszy. No i kieszonki oczywiscie malutkie tez by się przydały.

Za to AIO i SIO nam nie podeszły.
    Prefoldy były fajne jak młody mial jakieś 4-5 miesiecy, teraz nie zdaja egzaminu.

inek - kup sobie szopa pracza, bedzie prał za Ciebie

Chustomanka Awatar koleszna
    Miejscowość
    lubuskie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez abcd_2007 Zobacz posta
    U nas (7 miesięcy) na chwile obecna rewelacyjnie sprawdzają sie na noc formowanki bambusowy puch pupeko (zakochałam sie w nich)
    .
    i ja też

Uprawnienia umieszczania postów