Formowanki Puppi są moimi ulubionymi formowankami, a od kiedy zaczęłam wielopieluchować syna minęło już ponad pół roku i miałam do czynienia z kilkoma formowankami polskich producentów.

Już na pierwsze wrażenie mile zaskakują- miękkie, zgrabne, elastyczne i cudownie kolorowe. Moim zdaniem ich ogromna zaleta to kieszonka, do której możemy wsunąć wkładkę jaką uważamy za najlepszą na daną chwilę, najchłonniejszą na spacer czy na noc lub mniejszą objętościowo na co dzień w domu, gdy pieluszka jest częściej zmieniana.
Formowanka na noc super się sprawdza z wkładem składanym Maxi, wtedy, ma moim 9kg dziecku, dokładnie pokrywa ją otulacz XL. Na dzień z wkładką noworodkową i otulaczem OS, służy nawet 3h. Niestety formowankę trzeba trochę powsuwać pod otulacz, gdyż jej nie okrywa dokładnie- u mnie za każdym razem wystaje w okolicach pupki.

Ich krój bardzo mi przypadł do gustu- przede wszystkim cenię to, że są wąskie w kroku. Stary krój ma dłuższe uszy, co zwiększało ich chłonność. Aktualnie te uszy zostały skrócone.

Pranie nie powoduje problemów, nie farbują, nie odkształcają się, wystarczy po wysuszeniu je potrzeć o siebie, by nadal były mięciutkie.

Formowanki schną dość szybko, uszyte są z bardzo miękkiego welurku bambusowego i ślicznie wyglądają, aż żal taką formowankę chować pod otulacz

Wkłady składane prostokątny i długi mają super chłonność i świetnie trzymają w komplecie z formowanką całą noc. Od kiedy mogłam przetestować otulacz XL, tylko w takim zestawie polecam dziecko usypiać na noc.
Wkłady są bardzo chłonne, mięciutkie. Póki co suszę je na kaloryferze, by jak najszybciej były gotowe do użycia. Powieszone na zwykłej suszarce schną trochę dłużej niż np wkłady mikrofibrowe, ale jeśli są superchłonne, to też dłużej schną. Ciekawi mnie to, jak będą schły latem na świeżym powietrzu
Ogromną zaletą tych wkładów jest to, że można je złożyć według swoich fantazji czy potrzeb. Mam syna, więc wszelkie wkłady zawsze zawijam z przodu. Z tymi wkładami to drobnostka
To samo dotyczy wkładu welurowego składanego- jest chłonny, b. miękki/delikatny w dotyku, ale juz nie tak puszysty jak inne wkłady. Ma jednak tę przewagę, że jak formowanka- schnie bardzo szybko.

Wkłady 4 i 5-cio warstwowe również świetnie chłoną, są grube, jednak na tyle miękkie, ze bez problemu można je zawinąć z przodu. Dzięki wąskiemu krojowi i wkłady 4 i 5-cio warstwowe jak i długi składany idealnie pasują do zgrabnych i wąskich w kroku otulaczy Puppi, jak kieszonek, które najbardziej cenię NappiMe, KoKoSi i Babyetta.

Dla mnie osobiście najważniejsze jest, że wkłady Puppi są z naturalnym składem, z tkanin dobrej jakości. Wierzę, że posłużą długo- nie tylko synowi, ale i innym dzieciom.