ja leworęczna i na lewym raczej
Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)
ja praworęczna i na prawym biodrze też.
Ja dodatkowo pamiętam wg badań, że kobiety częściej wybierają lewą, aby dziecko bliżej serca było... tylko jakoś też mnie dziwi te badania.
Leworeczna jestem i na lewym biodrze nosilam
www.lydialand.pl - Sklep - chusty Chimparoo, Hoppediz, LennyLamb, Nati, Felizzy, nosidła Bondolino, Tuli, Manduca, Hipseat, pieluszki wielorazowe, Goki, Bajo
Chimparoo - Wyłączny przedstawiciel chust Chimparoo.
Akredytowany Doradca Akademii Noszenia Dzieci
ciekawe, co piszecie, czytałam w książce "Zrozumieć dzieci" H. Renz-Polster (którą polecam jako ciekawą lekturę), że około 80% rodziców (nie tylko matek) nosi na lewym biodrze. Autor tłumaczy, że w ten sposób mamy dziecko bliżej serca. Nie przekonał mnie ten argument, bo serce tylko nieznacznie jest przesunięte na lewą stronę, ale u nas się sprawdza. Ja- leworęczna - i praworęczny tata obydwoje nosimy na lewym biodrze
![]()
T. 10.2002, J. 02.2013 i J. 03.2015
...and up happy hands!
Ja, doula: www.rodzisiemama.pl
Moje świece: www.facebook.com/elbesoswiece/
Praworęczna i noszę na prawym ale rzeczywiście wygodniej robić jest wiele rzeczy jak dziecko jest na lewym. Raz jak zamiatałam to o mało co synkowi w głowę trzonkiem od szczotki nie przyłożyłambo jego miałam na prawym biodrze i prawą ręką usiłowałam zamiatać
Teraz czasem przekładam na lewe biodro jak mam coś tego typu do zrobienia ale i tak da się bez przekładania, tylko trzeba dojść do wprawy. Tak jak już i potrafię prawą ręką przytrzymując dziecko na biodrze (bez chusty) słoiki odkręcać, herbaty i kawy do szklanek nasypać i o dziwo lewa ręka robi się tak sprawna jak prawa!
A co jeszcze dziwniejsze, to mimo iż jestem praworęczna, to jak wkładam dziecko na lewe biodro to jakoś od razu ładniej "wiążę" a na prawym biodrze muszę parę razy poprawić tu i ówdzie. A podobno prawa ręka wiodąca i powinna sobie sprytniej poradzić...![]()
Smok obecnie zwany Tygryskiem lub Żabką
(styczeń 2013)
Smoczyca lub prychająca Kocica
(kwiecień 2018)
leworęczna na prawym biodrzetylko i wyłącznie!
Nina 01.04.2011, Gucio 04.02.2013 & Leon 13.12.2015
Naturalna Szkoła Rodzenia Familion i Centrum Wspierania i Rozwoju Rodziny Familion - www.centrumfamilion.pl
Ja praworęczna, nosiłam zawsze na lewym, na prawym byłoby mi mega niewygodnie i niewiele bym zdziałała...
Moje DziewczynKi: marcowa Kasia (2011), październikowa Kalinka (2013) i kwietniowa Kaja (2016)
jesdtem leworęczna i noszę na prawym.
Moja siostra jest dwuręczna i dwuoczna i nosi na obu![]()
Malwinka 12.05.2008, Kropka 06.12.2011 [*], Sonia 01.12.2012, Kinga 01.12.2012