Na którym biodrze nosicie dzieci?![]()
Na którym biodrze nosicie dzieci?![]()
"A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"
na prawym
Edit. ja w ogóle w kółkowej lubię nosić na lewym ramieniu kółka, jakoś łatwiej mi dociągnąć i jak mam malucha na brzuchu i jak mam na prawym biodrze.
Ostatnio edytowane przez malgos ; 04-11-2013 o 13:25
M&M 2006, M 2009, M 2013, M 2017
….
Ostatnio edytowane przez lominia ; 08-10-2018 o 13:55
na prawym
czyżby biodro szło w parze z ręką?![]()
…..
Ostatnio edytowane przez lominia ; 08-10-2018 o 13:55
A nienienienie, badania już były przeprowadzone i własnie mnie wyniki zdziwiły - że większość osob nosi dziecko na lewym biodrze (niejako uwalniając sobie prawą rękę do rozmaitych prac) i że nawet osoby leworęczne sadzają sobie dziecko na lewym boku, tak jakby to było "naturalne" miejsce pobytu malucha. Co mnie o tyle dziwi (a jestem praworęczna), że ja nigdy chyba nie nosilam na lewym biodrze, bo chyba podświadomie wolalam mieć bliżej dziecka tę "sprawniejszą" rękę.
"A co im imponuje? Płaczące posągi. Zamiana wody w wino. Zwykły kwantowy efekt tunelowy, który i tak by się zdarzył, gdyby tylko ktoś zechciał poczekać parę zylionów lat. Jak gdyby zamiana słonecznego światła w wino, dokonywana przez winorośle, ich grona, czas i enzymy nie była tysiąc razy bardziej cudowna i nie zdarzała się stale..."
Terry Pratchett "Pomniejsze bóstwa"
ja jak kammik, jestem praworeczna i w zyciu nie posadzilabym dziecka na lewym biodrze
ja leworęczna i na lewym raczej
Agnieszka, mama Marty (10.2011), Miriam (12.2014) i Elżbiety (11.2016)
Leworeczna jestem i na lewym biodrze nosilam
ciekawe, co piszecie, czytałam w książce "Zrozumieć dzieci" H. Renz-Polster (którą polecam jako ciekawą lekturę), że około 80% rodziców (nie tylko matek) nosi na lewym biodrze. Autor tłumaczy, że w ten sposób mamy dziecko bliżej serca. Nie przekonał mnie ten argument, bo serce tylko nieznacznie jest przesunięte na lewą stronę, ale u nas się sprawdza. Ja- leworęczna - i praworęczny tata obydwoje nosimy na lewym biodrze
![]()
T. 10.2002, J. 02.2013 i J. 03.2015
...and up happy hands!
Ja, doula: www.rodzisiemama.pl
Moje świece: www.facebook.com/elbesoswiece/
Ja jestem ogólnie lewostronna cała, i noszę na lewym.
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'