Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: Czemu nie ma farbowanych chust? (a przynajmniej nie widziałam)

Mieszany widok

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie Czemu nie ma farbowanych chust? (a przynajmniej nie widziałam)

W chuście noszę, ale na chustach się nie znam, więc mam bardzo głupie pytanie: Czemu jedyne chusty z wzorkami, jakie można dostać, to drogie żakardy? Nie ma chust farbowanych po utkaniu, np. wyglądających tak, jak panele Tuli (wielobarwne, z sówkami, słonikami...)? Z czego to wynika? Preferencji chustorodziców, kwestii technologicznych?

Chustopróchno Awatar Karusek

Domyślnie

rapalki miały nadruki - o to Ci chodzi?
    didek miał swoją Rodzinkę (Rabeneltern czy jakoś tak)
    lana ma chusty z nadrukami (melone, sprudel, harmony, star, tatoo i kilka innych)
    i chyba chusta Magarynka testowana u nas na forum - i to chyba jedyna wielokolorowa w tym towarzystwie

to ze staroci; na nowościach się nie znam, czy mają takie chusty
    2 + 7 (2005-2018)

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

O, właśnie się zastanawiałam, czemu rapalki są takie ładne :] Ale to nadal tylko jednorodne tło i jednokolorowy wzór, pomijając tę Magarynkę. Pieluchy wielorazowe mają tyle prześlicznych, superkolorowych wzorów, przy których dla mnie chusty wyglądają mizernie. Nie wiem, może tylko ja jedna mam taki kiczowaty gust, ale o wiele chętniej chodziłabym w chuście pofarbowanej w sówki jak z pieluchy Milovii czy nosidła Tula niż w najdroższej nawet Oshy

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

No ale pieluchy czy nosidla nie sa tkane, tylko szyte juz z pofarbowanego materialu. Bardzo mozliwe, ze takie "wzorkowanie" chusty tkanej musialoby sie odbyc recznie, przy pomocy drewnianych blokow albo batiku, do tego osobno musialaby byc potraktowana kazda strona. Mam wrazenie, ze taka chusta (jesli to technicznie w ogole jest wykonalne) kosztowalaby kilka razy wiecej po takim zabiegu.
    Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014

Guest
    Guest

Domyślnie

Czy ktos kiedys tutaj nie malowal wzorow na chustach czy to bylo na innym forum?

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez yvona Zobacz posta
    No ale pieluchy czy nosidla nie sa tkane, tylko szyte juz z pofarbowanego materialu. Bardzo mozliwe, ze takie "wzorkowanie" chusty tkanej musialoby sie odbyc recznie, przy pomocy drewnianych blokow albo batiku, do tego osobno musialaby byc potraktowana kazda strona. Mam wrazenie, ze taka chusta (jesli to technicznie w ogole jest wykonalne) kosztowalaby kilka razy wiecej po takim zabiegu.
    Ale ten materiał kiedyś tam jest farbowany, nie? To chustowy skośnokrzyżowy nie może być tak samo?

Chustoguru
    Miejscowość
    Sydney

Domyślnie

Kachasek na pewno miala jedna chuste z malunkami swoimi, z tego co pamietam; ale Samasia by chciala chyba taka sekwencje motywow, czyli np. sowki w rzadku, albo inne cos w rzadku, tak?

edit: Samasia, no wlasnie to nie to samo. Te chusty sa tkane kilkoma kolorami wlokna, czyli kolory sa wplatane juz gotowe. "Farbowanie" fragmentaryczne, czyli nadruki, musialy by albo byc potem nakladane recznie, albo z jakiejs maszyny na dwie strony, nie wiem co z a) trwaloscia, b) szkodliwoscia potencjalna barwnika. Tak sobie gdybam. Wydaje mi sie, ze to strasznie duzo zachodu.
    Ostatnio edytowane przez yvona ; 27-10-2013 o 10:03
    Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014

Chusteryczka Awatar dorulka
    Miejscowość
    Mazury (Mrągowo)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tonks Zobacz posta
    Czy ktos kiedys tutaj nie malowal wzorow na chustach czy to bylo na innym forum?
    pati miała chustę w bratki
    Michalina 03.02.2009.

Bywasz piekącym jadem trollów / Na internetowym forum /Vivat Polonia frustrata! Vivat Dąs Psychopata!
    Jam nieudacznik grafoman i śmieć
    Tylko ty możesz być bogiem - na wszystkich podnosisz nogę
    I załatwiasz te sprawę jak pies

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tonks Zobacz posta
    Kachasek rysowała http://www.chusty.info/forum/showthr...ejna-rapalu-25 z ciekawym efektem

Chustofanka

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Karusek Zobacz posta
    rapalki miały nadruki - o to Ci chodzi?
    a nadruki nie są jakoś mniej trwałe?

Uprawnienia umieszczania postów