Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 60

Wątek: na rower w chuście??

Chusteryczka Awatar andziulindzia
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie Re: na rower w chuście??

My mamy dość blisko do lasu w Arturówku, to nawet jeszcze w granicach Łodzi. I jedziemy dwoma trasami: albo przez osiedle swoje, i prosto na ścieżkę rowerową bardzo elegancką niestety wzdłuż ruchliwej ulicy i z tej ścieżki prosto w las. Albo przez nasze osiedle, osiedle domów jednorodzinnych po ulicach ale z bardzo małym ruchem samochodowym, park, znowu miedzy domami jednorodzinnymi i prosto w las. Droga przy ulicach zajmuje nam jakieś 15 może 20 min. Nie zdecydowałabym się jeździć po ruchliwej ulicy na pasie przeznaczonym dla samochodów bo bałabym się najechania, ale chyba bardziej bałabym się najechania na rower z dzieckiem w foteliku niż w przyczepce. Gdy rower upada to razem z rowerem dziecko w foteliku. Dzieci w przyczepce chronione są jednak metalową klatką. Choć oczywiście z mocno rozpędzonym samochodem żaden rowerzysta nie ma szans

Andzia
    Moje ulubione ekoforum

tylko nudne kobiety mają nieskazitelne czyste domy

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

My mamy przyczepke Burley d'lite ze swietna amortyzacja, wozilismy w niej dwojke starszych dzieci, teraz mlodzienca. Tak sama przyczepke ma moj brat, w zeszym roku montowali do niej maly fotelik samochodowy dla swojej 8 miesiecznej coreczki i razem jezdzilismy na wycieczki rowerowe.
    W chuscie/nosidle nie wozilabym dziecka... ale byla juz o tym dyskusja

Nymphadora
    Guest

Tez polecam przyczepke rowerowa, szczegolnie na dluzsze wycieczki

Chusteryczka Awatar djdag
    Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

Też się nie mogę doczekać ponownej jazdy na rowerze i po dyskusjach i przemyśleniach kupimy/ pożyczymy przyczepkę. Krzesełko rowerowe posłuży od przyszłego roku. A z przyczepką będziemy jeździli tylko w miejscach, gdzie nie ma ruchu samochodowego, ew. gdzie natężenie tego ruchu jest minimalne, w innych miejscach umarłabym ze strachu. No, ale ja sama, nawet bez dziecka, też bym nie pojechała po ruchliwej ulicy w Polsce.

Chustoholiczka Awatar aniakom
    Miejscowość
    Kraków

Nigdy nie zaryzykowałabym z maluchem w chuście/nosidle. I, moim zdaniem, fotelik rowerowy jest dla starszego dziecka. Na przyczepkach się absolutnie nie znam, ale to chyba jedyna wersja dla takiego malca
    Julka 2001, Zosia 2007

Chustoguru Awatar Dagmara
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Cytat Zamieszczone przez djdag
    No, ale ja sama, nawet bez dziecka, też bym nie pojechała po ruchliwej ulicy w Polsce.

Z tego co się orientuję to nie wolno już jeździć po ulicach.
    Jeździ się po ścieżkach, a jeśli nie ma to ten kawałek ulicą, ale z dzieckiem to nie bardzo!
    Po chodnikach jest całkowity zakaz już od kilkunastu lat, ale nie wiele osób tego przestrzega.
    Nie wiem czy w całej Polsce tak jest, ale w stolicy na pewno.
    Co do fotelików są różne. Dla mniejszych dzieci (tzn takich około roku) są takie rozkładane do pozycji półleżącej. Przyczepki są świetne, ale nie nadają się na wszystkie trasy.
    Konstanty 16.04.2014
    Lilianna 7.04.2010
    Kacper 29.07.2007

Chustofanka Awatar zirca
    Miejscowość
    Ząbki

Wiezienie dziecia w chuście na rowerze jest przede wszystkim nielegalne. Trzeba mieć do tego specjalny montowany do roweru fotelik, a dziecko powinno miec kask. Takie wyjaśnienia zapodał mi znajomy z niebieskich
    http://stellagonet.blogspot.com/
    ALEXANDER- 08-10-2008

Chustomanka Awatar joawoj
    Miejscowość
    Warszawa

Ja ostatnio w lesie kabackim widziałam mamę z dzieckiem w chuście na plecach i na rowerze i strasznie to wyglądało. Nie wiem jak można w ogóle coś takiego brać pod uwagę.

Mam wiecznie zapchaną skrzynkę --> piszcie proszę na maila: mmpjmw@gmail.com

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Cytat Zamieszczone przez kasiulka1975
    Nie mozna przyczepki a w nim dziecka wozic po normalnych drogach,pytalam kuzyna policjalnta w PL.Mozna na polnych drogach,w lesie itd.Ja tam jak tylko Vercia miala 14 miesiecy to woze ja do teraz po prostu w specjalnym krzeselku umocowanym do mojego roweru z tylu,tam zapinam wg instrukcji,nogi sa tez przypiete i ma kask,tak moge jezdzic spokojnie po ulicy.Polecam.
    Z moich informacji wynika, że mozna, pod warunkiem ze przyczepka ma wysoki maszt z chorągiewką

Chustoholiczka Awatar Linda
    Miejscowość
    Stare Babice

My mamy wysoki maszt z choragiewka

Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez Linda
    My mamy wysoki maszt z choragiewka
    My też, do tego jest w oczobolesnym kolorze pomarańczowym

Andzia
    Moje ulubione ekoforum

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Cytat Zamieszczone przez andziulindzia
    My też, do tego jest w oczobolesnym kolorze pomarańczowym

Andzia
    Oczobolesnym....piękne określenie

Poczytałam dawny topik na ten temat (dziękuję za linka) i sprawa jest dla mnie jasna (zresztą czułam, że nie odważyłabym się chyba tego zrobić).
    Natomiast wpadłam w paranoję i zaczynam przewidywać tragedie wynikające z noszenia w chuście...zaczynam od MZK Czy korzystanie z komunikacji miejskiej jest poronionym pomysłem????
    Matko, aż się dziwię, ze zadaję to pytanie
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pszczoła
    Natomiast wpadłam w paranoję i zaczynam przewidywać tragedie wynikające z noszenia w chuście...zaczynam od MZK Czy korzystanie z komunikacji miejskiej jest poronionym pomysłem????
    tak to całkowicie poroniony pomysł. co za głupota jeździć w komunikacji miejskiej, tam tyle obcych ludzi, tyle zarazków, nie wiem jak można samemu do takiego czegoś wsiąść a co dopiero z dzieckiem. A co będzie jak gwałtownie zahamuje? Zarazki pospadają z obcych ludzi i wylądują na dziecku!!!! a jak się zderzy/ wykolei?
    A jak wiedzie w dziurę ? A jak porwie go ufo? Są miliardy zagrożeń w takiej komunikacji. A w chuście to już w ogóle tragedia, dziecko może np. czapkę zgubić albo jeszcze coś gorszego....

swoją szosą na ten temat też gdzieś był wątek.

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez pszczoła
    Masz rację to paranoja no ewentualnie zmęczenie, otępienie przedsenne, przewrażliwienie matczyne i co tam kto sobie wymyśli. A tak poważniej - nie posiadam samochodu, mój mąż też nie, mam już prawie pięcioletnie dziecko i żyjemy, wszyscy, w dość dobrym zdrowiu

Andzia
    Moje ulubione ekoforum

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

Cytat Zamieszczone przez Agnen
    A jak porwie go ufo?
    fak! nie pomyslalam o tym!!!!
    wprawdzie problem jezdzenia komunikacja miejska mnie nie dotyczy, ale co bedzie jak mi samochod ufo zajuma???

Chusteryczka Awatar djdag
    Miejscowość
    Poznań/Kiekrz

Przepraszam za OFF topic, ale Andziulindzia, zakochałam się w tekście w Twojej sygnaturce

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Cytat Zamieszczone przez Agnen
    ? Są miliardy zagrożeń w takiej komunikacji. A w chuście to już w ogóle tragedia, dziecko może np. czapkę zgubić albo jeszcze coś gorszego....

Chustoholiczka Awatar pszczoła
    Miejscowość
    Toruń

Dziękuję.
    Wszystko przez to, że na tamtym wątku rowerowym była jakaś wzmianka o nie wsiadaniu w chuście do mzk. I jadąc dziś tramwajem doznalam koszmarnej wizji, że moja zachustowana córa wskutek gwałtownego wytracenia prędkości leci swoją delikatna łepetynką wprost na poręcz siedzenia przed nami I gubi czapeczkę
    Idę się schować.
    wspieram w rodzicielstwie

Doradczyni Noszenia ClauWi®
    Doradczyni po kursie podstawowym Die Trageschule ®

Chustoholiczka Awatar Jasnie Pani :)
    Miejscowość
    Belfast

kontynuacja OT
    Cytat Zamieszczone przez djdag
    Przepraszam za OFF topic, ale Andziulindzia, zakochałam się w tekście w Twojej sygnaturce
    ja odkad ten tekst w Andziulindzi przeczytalam to cytuje wszystkim znajomym, a one na to niezmiennie ... "to w takim razie ty to jestes niezwykle ciekawa osoba"

Chusteryczka Awatar lemonka

Mnie tekst Andziulindzi też wpadł dawno w oko i tylko czekam żeby komuś zacytować

A co do komunikacji miejskiej... ja jeżdżę z synkiem w chuscie od dawna, niezbyt często, ale jednak Pewnie, że wszystko sie może zdarzyć, ale gdybysmy tak sie uparly to i wózkowe dziecko może sie nieźle potluc w autobusie w razie nieszczęscia.

Kto bije, żeby nauczyć, uczy bić.
    flickr-moje zdjęcia

Uprawnienia umieszczania postów