Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 51

Wątek: filmik/zdjecie niemowlaka w plecaku prostym

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie filmik/zdjecie niemowlaka w plecaku prostym

przeczytalam tu chyba z pincet tematow, obejrzalam tyle samo filmikow ale do tej pory nie znalazlam wlasciwego przykladu - jak zawiazac takie male (4-7 kg) niemowle w plecak prosty. Wszedzie tylko lalki, wieksze dzieci - a jesli juz jest jakis filmik z niemowlakiem - to opisy ze raczej zawiazane niewlasciwie. Wiem ze nie tylko ja szukam takiego przykladu - wiec jakby ktos mial takie cos - bardzo ale to bardzo bym prosila o wklejenie.

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Mam zdjecie z corka jak ma 2.5 mcy tylko musze facjaty wyedytowac.

Chustomanka Awatar katarinqa
    Miejscowość
    okolice Trójmiasta

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez FatalFuchsia Zobacz posta
    Mam zdjecie z corka jak ma 2.5 mcy tylko musze facjaty wyedytowac.
    o to ja też chętnie podpatrzę, bo cały czas coś mi nie gra z moim plecakiem
    Kuba 01.03.2013

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Wybaczcie polowe warunki Na zdjęciu mniejsza modelka ma akurat skończone 3 mce (sprawdziłam datę). Ten dokładnie plecak oglądała doradczyni i stwierdziła, że jest OK, więc w razie czego do niej miejcie pretensje.

edit: Mam jeszcze jedno zdjęcie na którym młodsza modelka ma dokładnie 2 mce i 5 dni, ale dociągnięcie jest fatalne - malutkie dziecko zagubione w nowej, grubej chuście - raczej zdjęcie z serii "jak nie wiązać" Takie też chcecie?
    Ostatnio edytowane przez FatalFuchsia ; 12-10-2013 o 20:45

Chustofanka Awatar elinn
    Miejscowość
    podwarszawska prowincja

Domyślnie

raczej zdjęcie z serii "jak nie wiązać" Takie też chcecie?
    Jak możesz, to byłoby fajnie!
    ps. szkoda że na tym prawidłowym Fuchsiowym nóżek nie widać

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Kurcze no, gdyby nie te pasty do zębów . Bo mam wrażenie, że chusta jest jednak w dołkach podkolanowych, albo że kolanka nie są wystarczająco wysoko. Takie mam wrażenie patrząc na przebieg chusty. No i plecki dołem zaokrąglone przy pupie, ale górna część już zdecydowanie płaska jest. Nie widzę plecków zaokrąglonych w C na całej długości, wybacz Fusiu .
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chustoholiczka Awatar madzi

Domyślnie

Malgos, ja np zauwazylam, ze moje dzieci gdzies kolo 3 miesiecy piekne C kregoslupowe robily w chuscie wylacznie gdy spaly. A w czasie obserwacji wlasnie tak wygladalo jak u Ff.

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez elinn Zobacz posta
    Jak możesz, to byłoby fajnie!
    ps. szkoda że na tym prawidłowym Fuchsiowym nóżek nie widać
    To jest zdjęcie zrobione 5 minut przed poprzednim, z widoczną nogą:

A tutaj z serii "Adam Słodowy - nie rób tego w domu". Córa mimo nadmiaru fałd wokół głowy zasnęła w kilka sekund.

Chusteryczka Awatar oli-vka
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Mnie z kolei doradczyni mówiła, żeby nad ramię rodzica wystawało tylko czoło i oczy, a tu jest cała główka

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez madzi Zobacz posta
    Malgos, ja np zauwazylam, ze moje dzieci gdzies kolo 3 miesiecy piekne C kregoslupowe robily w chuscie wylacznie gdy spaly. A w czasie obserwacji wlasnie tak wygladalo jak u Ff.
    Dokładnie. Ale ja wiem, że mądre forumowe głowy wiedzą najlepiej. Reklamacje i zażalenia w sprawach moich plecaków proszę kierować tutaj: http://www.lilababy.nl/
    Ostatnio edytowane przez FatalFuchsia ; 12-10-2013 o 21:29

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Więc jednak chusta w dołkach podkolanowych jest , teraz widać wyraźnie...

A co do plecków, to my też tak mamy w plecaku prostym mimo, ze wydaje mi się, że dociągnęłam i prawdę mówiąc denerwuje mnie to bardzo, bo mam wrażenie, że jednak wtedy dziecko idzie w kierunku wyprostu w górnej części pleców, dla starszaka to nie ma znaczenia, ale dla takiego maluszka... a jak oglądałam plecaczki w galerii, to sporo takich plecaczków jest... mam wrażenie, że jednak ciężko to lekkie zaokrąglenie kręgosłupa na całej długości uzyskać. Wiem, perfekcjonistka jestem , ale ja serio, jak widzę ten wyprost, to zaczynam myśleć o pionizacji...

Dla odmiany my dziś zawiązaliśmy się na próbę w didytai no i o dziwo, jakoś to zaokrąglenie udało się uzyskać na pleckach, mimo pewnych błędów (wewnętrzy panel dociągnięty mocno, ale zewnętrzna poła nie do końca równo rozłożona, nie sięgnęłam tam już ręką i widać małą fałdkę, kolanka nieźle chyba jeśli chodzi o wysokość (na wysokości pępka, może nawet powinny być ciut wyżej), ale powinnam lepiej rozłożyć panel pod nimi i trochę zwęzić jednak odwiedzenie.). Maluch nie spał, ale był spokojny.

Ja kierowałam się filmikiem do didytai z tej strony:

http://www.bebeseportebien.com/#!videos-dos/c17d0

tamta Francuska (chyba też jakaś doradczyni?) wiąże różne wiązania, inaczej, niż w ClauWi, np. inny jest u niej plecak prosty, nie wszystko tam jest fajne i ładnie dociągnięte (w ogóle dociąga chustę inną metodą), ale ma ciekawe warianty ulepszające wiązania (np. wzmocniony kangurek, kieszonka na plecach). No i wszystko wiąże na dziecku.
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 12-10-2013 o 22:51 Powód: zdjęcie

Chusteryczka Awatar Stella
    Miejscowość
    Łódź

Domyślnie

Korygowanego wieku młoda tu ma około miesiąca.

Wybaczcie że nie przekręcone

Madzia 10.07.2004, Marcel 1.09.2008, Marek 29.12.2009 i Martynka 1.02.2012 - 1460 gram - 29 tydzień.

http://monikamnich.blogspot.com/

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Nas też znalazłam W sumie Ewa na plecach pierwszy raz poszła ze mną na zdjęcia jak miała niecałe 2 miesiące. Niestety wszystkie zdjęcia mam w kurtce, która przykrywa Ewę. Znalazłam tylko takie, tu Ewa ma niecałe 3 miesiące:

Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Dziewczyny, jak ślicznie Wam z takim małym Wkładem . No i widzę, że problem pasów idących po łydkach jest nagminny w tym wieku... Więc może wiązać tak i się nie przejmować? Skoro nie da się inaczej?

Edit: po łydkach, nie po udkach, to miałam na myśli i poprawiłam
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 14-10-2013 o 10:46

Chustomanka Awatar dagape
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Tutaj nasze zdjęcie z dzisiaj (czyli córa ma 2.5 miesiąca):

Góra niestety jest słabo dociągnięta. No i mi też nie wychodzi zaokrąglenie plecków córy w górnej części w plecaku prostym. Co gorsza, jak córa nie śpi, to jej plecy prostują się jeszcze bardziej. W kieszonce mam podobnie - jak nie śpi to plecy w górnej są są proste, jak śpi to są zaokrąglone.

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malgos Zobacz posta
    Dziewczyny, jak ślicznie Wam z takim małym Wkładem . No i widzę, że problem pasów idących po udkach jest nagminny w tym wieku... Więc może wiązać tak i się nie przejmować? Skoro nie da się inaczej?
    Ale co to znaczy problem pasów idących po udkach? Bo w sumei się nigdy nie zastanawiałam czy Ewę dobrze wiązałam, było nam po prostu wygodnie.

BTW - Stella jaki IDEALNY plecak prosty
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Marta, źle się wyraziłam, chodziło mi o pasy idące po ŁYDKACH , a nie po udkach. Na wszystkich załączonych zdjęciach chusta idzie po łydkach poniżej kolanek i mocno zahacza o dołki podkolanowe (wg doradców do nieprawidłowo, bo uciska dołki), tam się kumuluje.

Po udkach jest prawidłowo wg doradców. Chusta powinna iść po materiale po udach dziecka (czyli powyżej kolanek, uda są powyżej kolanek) i sięgać do granicy dołka podkolanowego (ale w niego nie wchodzić, żeby nie uciskać naczyń krwionośnych). Ale ja widzę i czuję, że to dla nas niemożliwe do osiągnięcia w tym wieku (3,5 miesiąca), choć podobno plecak jest od noworodka możliwy do zawiązania. I widzę, że nie jestem w tym doświadczeniu sama.

Edit: w sąsiednim wątku Ania Nogajska radziła, aby dziecko wiązać niżej, wtedy ten problem pasów idących po udkach lub w dołkach podkolanowych znika. Ale zawiązanie niżej oznacza, że linia oczu dziecka będzie poniżej linii ramion rodzica (przynajmniej na załączonych zdjęciach, na moim już jest trochę za nisko) i de facto dziecko widzi mniej więcej tyle samo, co będąc zawiązanym na brzuchu, więc może się denerwować (no może jest o tyle lepiej, że to, co widzi po bokach, to widzi zgodnie z kierunkiem ruchu, jak rodzic spaceruje).

Dla mnie te dwie rzeczy: wysokość (oczy malucha tuz nad ramieniem rodzica) i prawidłowy przebieg pasów po udkach jest nie do pogodzenia na razie.
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 14-10-2013 o 10:57

Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dagape Zobacz posta
    Tutaj nasze zdjęcie z dzisiaj (czyli córa ma 2.5 miesiąca):

Góra niestety jest słabo dociągnięta. No i mi też nie wychodzi zaokrąglenie plecków córy w górnej części w plecaku prostym. Co gorsza, jak córa nie śpi, to jej plecy prostują się jeszcze bardziej. W kieszonce mam podobnie - jak nie śpi to plecy w górnej są są proste, jak śpi to są zaokrąglone.
    W tym wieku jeszcze nie, ale w okolicach 3-4 mca miałam to samo, córka prostowała się za wszelką cenę i z przodu i na plecach, a położona na brzuchu robiła samoloty. Wydaje mi się, że to typowe dla wieku.
    Hela zaczęła potem bardzo szybko stawać na czworakach i poszła w długą jak miała 6 mcy.

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez malgos Zobacz posta
    Dla mnie te dwie rzeczy: wysokość (oczy malucha tuz nad ramieniem rodzica) i prawidłowy przebieg pasów po udkach jest nie do pogodzenia na razie.
    ale chyba dziecko nie musi byc koniecznie na takiej wysokosci. Przynajmniej ja sie z takim obwarowaniem nigdzie nie spotkalam. Wiem ze jesli dziecko bedzie spac na plecach - lepiej zawiazac je troche nizej - bedzie lepsze oparcie glowy - o plecy a nie o szyje. Wyzej chyba tez mozna...

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

W tym wieku jeszcze nie, ale w okolicach 3-4 mca miałam to samo, córka prostowała się za wszelką cenę i z przodu i na plecach, a położona na brzuchu robiła samoloty. Wydaje mi się, że to typowe dla wieku.
    Hela zaczęła potem bardzo szybko stawać na czworakach i poszła w długą jak miała 6 mcy.
    No właśnie nie jestem pewna, czy to jest typowe dla wieku, bo widziałam noworodki nawet zawiązane z takimi płaskimi plecami w górnej części (mniej więcej od poziomu żeber w górę), mimo ładnie podwiniętej miednicy, zresztą wystarczy uważnie pooglądać w galerii kieszonki, na sporej części z nich tych nieśpiącymi dziećmi, widać właśnie płaskie plecki w górnej części kręgosłupa mimo podwiniętej miednicy, a dzieci w różnym wieku są.

Takie plecki to na pewno napięcie mięśniowe w górnej części kręgosłupa, dlatego jak maluch zasypia i mięśnie się rozluźniają, to wychodzi zaokrąglony kręgosłup. Pytanie, czy takie plaskie plecki w chuście to zdrowe dla maluszków (bo starszakom to obojętne raczej) szczególnie i czy noszenie z takimi pleckami dziecka nie jest już pionizacją (bo jak dla mnie niestety jest... niby nie jest to totalna pionizacja, ale kąt tych plecków względem podłoża jest jednak bardzo bliski prostopadłemu, no kilka stopni to jest). A jeszcze jak np. takie dziecko zacznie się rozglądać i odpychać od rodzica, to już totalnie idzie do pionu bez dwóch zdań mimo podwiniętej miednicy.

Czepiam się, wiem, ale na wyprosty plecków w górnej części w chuście jestem trochę wyczulona, bo moja starsza córka miała trochę podwyższone napięcie mięśniowe w obręczy barkowej i właśnie płaskie plecki w chuście w czasie czuwania były tego sygnałem, bo pionizacja podwyższa napięcie i w drugą stronę - podwyższone napięcie powoduje prostowanie plecków. U niej akurat podwyższone napięcie występowało także bez chusty, ale pytanie czy u zdrowego dziecka (a zakładam, że na zdjęciach z takimi mamy do czynienia) możemy nosić z takimi płaskawymi pleckami w tych plecaczkach, czy nie zepsujemy mu tym prawidłowego napięcia w tej części ciała.

Dlatego gorąco proszę, żeby w tym wątku jakaś doradczyni się wypowiedziała najlepiej po konsultacji z fizjoterapeutą znającym chusty (ja takiego nie znam, ale doradczynie powinny znać). Najlepiej, aby pokazała ten wątek albo podobne zdjęcia w galerii i niech fizjoterapeuta oceni, czy takie plecki w chuście mogą być u tak małego dziecka (0-6 miesięcy). I jak dziecko rozgląda się w chuście na boki (kieszonka, plecak), plecki się raz prostują, a raz zaokrąlają... Jakiś cytat z realnej konsultacji z fizjoterapeutą znającym się na chustach by się baaardzo przydał.

Cytat Zamieszczone przez RoxieSTB Zobacz posta
    ale chyba dziecko nie musi byc koniecznie na takiej wysokosci. Przynajmniej ja sie z takim obwarowaniem nigdzie nie spotkalam. Wiem ze jesli dziecko bedzie spac na plecach - lepiej zawiazac je troche nizej - bedzie lepsze oparcie glowy - o plecy a nie o szyje. Wyzej chyba tez mozna...
    No ja czytałam, że właśnie po to wiercące się w kieszonce 3 miesięczne dziecko należy wrzucić na plecy, żeby widziało więcej, zeby stymulować rozwój oka ("idę tam, gdzie patrzę", ruch zgodnie z kierunkiem wzroku). Dlatego właśnie wysokość "linia oczu dziecka nad linią ramion rodzica" jest prawidłowa, zwiększa pole widzenia i dziecko jest spokojniejsze. Niżej zawiązane dziecko widzi tyle, co w kieszonce, bo przecież pionowy przekrój ciała jest taki sam z przodu i z tyłu, zajmuje taką samą powierzchnię, taka jest po prostu geometria naszego ciała... Więc nie jest obojętne, na jakiej wysokości jest wiązanie...

Do spania to wiązanie niżej jest wygodne, ale gdy maluch nie śpi? Jaki to ma sens poza wygodą rodzica? I pytanie - naprawdę przewiązujecie dzieci niżej do spania?

Zresztą nie chodzi o to, żeby dziecko wystawało całą głową nad ramionami rodzica, tylko samymi oczkami wyglądało zza ramienia, ta wysokość jest np. wygodna dla mnie i do spania i do czuwania, za nisko mi jest niewygodnie nawet do spania, bo broda malucha wbija mi się w plecy, główka nie może się ułożyć, odpada do tyłu, bo kończy mi się zaokrąglenie plecków w tym miejscu i tym samym podparcie dla śpiącej główki, krótkie te łopatki mam . Większość zdjęć w tym wątku ma prawidłową wysokość moim zdaniem (u mnie jest już ciut za nisko, ale np. u dagape to ładnie widać, ze oczka tuż nad ramionami mamy wypadają), tak właśnie powinny być zawiązane malutkie dzieci chcące widzieć trochę więcej świata, takie jest moje najgłębsze przekonanie .

No ale z tą wysokością nie da się pogodzić poprowadzenie pasów z chusty po udkach, takie są moje obserwacje.

Wiem, czepiam się, ale ja chcę wiedzieć jak to jest . I proszę gorąco o wytłumaczenie, najlepiej z cytatem od fizjoterapeuty.

Edit. Ubrałam przed chwilą mój zwykły plecak taki 25 litrowy, obróciłam ramiona plecaka tak, aby był nisko i było mi okropnie niewygodnie, nienaturalnie jakoś, ciągnął do tyłu, męczyły mi się mięśnie...
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 14-10-2013 o 20:18

Uprawnienia umieszczania postów