Strona 2 z 3 PierwszyPierwszy 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 52

Wątek: Ocencie proszę - kieszonka

Chusteryczka Awatar asienkie
    Miejscowość
    Lbn

Domyślnie

mi tez sie rzucilo w oczy to ze pupka nie jest "wpadnieta". wiecej materialu pod pupke wsuwac, tak zeby na pleckach nie zostawiac luznego materialu i te lekkie niedociaglasci same sie wyrownaja A co do noszenia takiego "duzego" dziecka, to ja swojego (20mcy) nadal motam z przodu do usypiania chociaz on lzejszy nieco bo 10 kg jeszcze nie osiagnal...

Chustonówka Awatar Maria Ewa
    Miejscowość
    Derby, Wielka Brytania

Domyślnie

To jak to w końcu jest z tą pupką. Gdzie jest ta granica między dobrze wpadniętą pupką, a podwieszeniem na kolankach? My jak wychodzimy z domu zawsze pasy są ładnie rozłożone po udkach, a po paru fiknięciach dziecia wędrują bliżej kolanek i pupka bardziej wpada. Co z tym fantem zrobić?

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez BeataZ Zobacz posta
    Ja się na kieszonce znam tylko tyle, że sama nosiłam, ale mnie się pierwsze rzuciło w oczy że kolanka są za nisko (a potem w sumie sama napisałaś, że Ci się wbijały w żebra)
    Ja na nóżki miałam patent, że po zawiązaniu łapałam za łydki i podnosiłam (można je nawet lekko pchnąć na zewnątrz) - wtedy ta pupka tak samoistnie wpadała.

A plecak ćwicz na siedząco na łóżku - można sobie kolanami przytrzymać jedną połę, a dzieć jak wyskoczy to niedaleko i na miękkie.

Może i tak tylko jak stoję to jaoś mam więcej siły w rękach... albo mi się tak zdaje? Tutaj mi się podoba sposób wsadzania dziecka na plecy ale mój jeszcze nie siedzi http://www.edziecko.pl/wideo_edzieck...ty_plecak.html

Cytat Zamieszczone przez Maria Ewa Zobacz posta
    To jak to w końcu jest z tą pupką. Gdzie jest ta granica między dobrze wpadniętą pupką, a podwieszeniem na kolankach? My jak wychodzimy z domu zawsze pasy są ładnie rozłożone po udkach, a po paru fiknięciach dziecia wędrują bliżej kolanek i pupka bardziej wpada. Co z tym fantem zrobić?
    A to źle że wpadnięta?

Miejscowość
    Derby, Wielka Brytania

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta

A to źle że wpadnięta?
    No właśnie już sama nie wiem. Raz czytam, że dobrze, raz że źle bo wisi na kolanach.

Chustoguru Awatar HoliPoli
    Miejscowość
    Belgrad

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez villemko Zobacz posta
    Może i tak tylko jak stoję to jaoś mam więcej siły w rękach... albo mi się tak zdaje? Tutaj mi się podoba sposób wsadzania dziecka na plecy ale mój jeszcze nie siedzi http://www.edziecko.pl/wideo_edzieck...ty_plecak.html
    Sposób wsadzania na plecy - hmm... ten tobołek mało dociągnięty ale poza tym spoko podobny sposób na moje oko jest w instrukcji nati. A poza tym to dosyć tragiczny filmik jak na mój gust :/
    Ja w przypadku strasznego buntu tobołkowego wrzucałam małą trochę jak w filmiku tylko, że była w pozycji półleżącej ale wtedy nie ma podwiniętej miednicy jak należy :/

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No właśnie ja też mam prośbę do doradczyń o wyjaśnienie różnicy (najlepiej z podesłaniem linków/filmików/zdjęć) między dobrze wpadniętą pupką a podwieszeniem za kolanka. Bo tak na logikę - skoro ugięcie i odwiedzenie polanek powoduje podkręcenie miednicy, to co jest złego w podwieszeniu za kolanka? Za mocno podkręcona miednica? A nie o to w końcu chodzi, żeby była podkręcona? Da się podwiesić za kolanka i NIE podkręcić miednicy, wyprostować kręgosłup (zakładając, że odwiedzenie jest właściwe) ? Czy te pasy biegnące po nóżkach (w kieszonce, kangurku) i tak w końcu nie przesuną się w stronę kolanek? Bo takie są przecież prawa fizyki, skoro kolanka wyżej są a pasy napięte...

Nie rozumiem i proszę o wyjaśnienia. Przepraszam za naiwne pytania, ale naprawdę nie rozumiem...
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

To jeszcze poproszę o wyjaśnienie, gdzie powinny być rączki w chuście. Bo widywałam takie kieszonki i kangury (łącznie z moimi własnymi ), w których miednica była podkręcona, nóżki odpowiednio ułożone, ugięte i odwiedzione, a niestety kręgosłup prosty w górnej części. I metodą prób i błędów doszłam do wniosku, że winne są rączki, że podkręcenie miednicy to nie wszystko. Że rączki, a właściwie łokcie - moim zdaniem - muszą być ułożone jak najbliżej ciała, a najlepiej PRZED maluchem aby łokciami i przedramionami opierał się o klatkę piersiową rodzica. Wtedy dopiero kręgosłup może się zaokręglić w górnej części. Jeżeli łokcie są daleko od ciała i całe ręce ułozone "na nietoperza" albo jeszcze gorzej - w pozyji "padnij" z dłońmi na klatce rodzica, a łokciami prostopadle "od rodzica", to łopatki się ściągają automatycznie i kręgosłup prostuje w górnej części bez względu na ułożenie miednicy, miednica może być podwinięta, nóżki dobrze ułożone, a kręgosłup w górnej części i tak wyprostowany przez nieprawidłowe ułożenie rączek.

To moje obserwacje i wnioski, ale poproszę o komentarz fachowców .

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

ja tez poczatkujaca ale wydaje mi sie ze w podwieszeniu za kolana nie chodzi do konca o pozycje a o to jak jest rozlozone naprezenie chusty. Przy podwieszeniu dziecko tak jakby wisi na krawedzi kora jest pod kolankami, ta czesc chusty jest najbardziej naprezona i sie 'wbija' w cialo. Reszta chusty tej pod dupka nie jest odpowiednio naprezona i nie stanowi wystarczajacego oparcia.

edit
    co do raczek to mi angielska instruktorka mowila ze maja byc ulozone rownolegle do ciala dziecka, dlonie skierowane do gory tak zeby bylo widac paluszki zagladajac przez gorna krawedz

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

dzięki Roxie, trochę juz lepiej rozumiem, czemu podwieszenie jest złe , przemawia do mnie to, co napisałaś.

edit: Mi się osobiście wydaje,że jeśli rączki/łokcie są po bokach, nawet równolegle, to jednak dziecko klatką piersiową przykleja się do rodzica i kręgosłup na tendencje do prostowania się w górnej części niestety, bo łopatki ściągają się, mniej lub bardziej, ale jednak ściągają się. Zobaczcie na sobie, jak wasz kręgosłup pracuje podczas trzymania ugiętych rąk przed sobą, a ugiętych rąk w pozycji "na nietoperza", w której pozycji łatwiej się zaokrągla.

To mniej więcej tak, jak z tym nadmiernym odwiedzeniem nóżek - nadmierne odwiedzenie rączek/łokci na boki też powoduje mniejszy lub większy wyprost kręgosłupa w górnej części. Wg mnie najlepsza jest pozycja "rączki przed rodzicem", wtedy górna część plecków nie jest wyprostowana i może się zaokrąglić, a główka podczas snu opiera się nie tylko o klatkę rodzica, ale opada też na piąstki skulone przed rodzicem.

Na lalce treningowej tego efektu "prostowania plecków przez odwiedzenie rączek i ściągnięcie łopatek" nie widać, bo lalka ma sztywny i zaokrąglony kręgosłup w górnej części pleców i nie ma mięśni, które go prostują . Lalka jest jednak bardzo niedoskonałym modelem dziecka. I dlatego np. kangurki pięknie wyglądają i dociągają się na lalkach, a na dzieciach już niekoniecznie, częsty problem luzów w górnej części plecków w kangurku wynika - moim zdaniem - z nieprawidłowego ułożenia rączek, że są za szeroko, łopatki ściągnięte, przywiedzione, rozpłaszczające górną część kręgosłupa.

Umieszczenie rączek przed dzieckiem całkowicie likwiduje ten efekt. Często również wystarczy ułożyć je obok, jak najbliżej dziecka, szczególnie jak maluch śpi, bo wtedy mięśnie są rozluźnione, plecki zaokrąglone. Jednak gdy dziecko czuwa, to mięśnie pleców mają zawsze swoje napięcie i dlatego przy ułożeniu rączek po bokach różnie wychodzi z tymi pleckami, raz uda się bardziej je zaokrąglić, a raz mniej. W każdym razie jak plecki są zbyt proste w kangurku - ja bym radziła sprawdzić ułożenie miednicy a jak to nie pomaga, to poprawić rączki, sprawdzić łopatki, czy nie ściągnięte za bardzo i w razie czego przesunąć rączki do przodu.

To - podkreślam - są moje własne obserwacje, przećwiczone głównie na moim własnym ciele i na moim dzieciach i obserwacje wynikające z oglądania kilku niedoskonałych kangurków i kieszonek i rezultat pytania ciągle kołaczącego mi się po głowie: "czemu te kangurki na lalkach tak pięknie wyglądają, a na dziecku już nie? Czemu te plecki są ciągle proste, przecież miednica ok, podwinięta?"

Dlatego ja lubię jednak filmiki z dziećmi, a nie z lalkami. Najbardziej lubię filmiki z dziećmi nieśpiącymi, są najbliższe rzeczywistości. Szkoda tylko, że filmików do kangurka z nieśpiącymi dziećmi jest tak malutko . Widziałam jeden porządny filmik niemiecki z kangurkiem:

http://www.youtube.com/watch?v=rfuoWaK9I7Q

Tam rączki są po bokach, ale przedramionami i łokciami oparte o rodzica, łopatki luźno i dlatego plecki okrągłe. Inna sprawa, że to dziecko bardzo spokojne i cierpliwe jest .
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 02-10-2013 o 11:41

Chustomanka Awatar villemko
    Miejscowość
    100lica

Domyślnie

Na tym filmiku przez cały czas dziecko miało kolanka nisko , dopiero pod koniec pupka wpadłą niżej - spróbuję tak zrobić

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Czy poniższe zdjęcie jest przykładem "podwieszenia za dołki podkolanowe" ? Bo niby chusta gładkodo dociągnięta, ale zgięcie wydaje mi się za duże i chusta wisi w dołkach podkolanowych...

http://www.gumtree.pl/c-ViewAdLargeI...p&ImageIndex=1

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

niemalże wzorcowe
    bardzo łatwo je osiągnąć z - dość luźno tkanej - amazonii.
    wiem z własnego doświadczenia

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

Malgos, Twoje doświadczenia z rączkami są jak najbardziej prawidłowe.

Jeżeli zrobimy jakikolwiek przysiad, opuścimy ręce wzdłuż ciała to nie zaokrąglimy pleców, szczególnie w odcinku szyjnym. Stąd dzieci noszone w nosidłach, które dają bardzo szerokie odwiedzenie często trzymają rączki w dół, wzdłuż ciała. Przyklejona do rodzica miednica powoduje wyprost odcinka lędźwiowego, trzymanie rączek przed sobą daje sygnał do zaokrąglenia górnej części kręgosłupa i jest to mocno niewygodne (zróbcie przysiad z dużym odwiedzeniem, weźcie ręce przed siebie, łokcie blisko. A potem ręce w dół. Jest różnica?).

Podwieszenie: podwieszenia nie uzyskamy praktycznie w żadnym wiązaniu, jeżeli po skończeniu wiązania nie zrobimy korekty pozycji dziecka poprzez wepchnięcie go w chustę, czy też podciągnięciu do góry samych kolan. Najczęściej podwieszenie uzyskuje się gdy po skończonym wiązaniu łapiemy za kolanka lub podudzia i pogłębiamy zgięcie. Tak naprawdę jedyne co wtedy robimy to kładziemy dziecko na kość krzyżową i podwieszamy.

Korekta powinna odbyć się poprzez lekkie podwinięcie miednicy. Korekty pozycji nie wykonujemy na nóżkach dziecka: udach, podudziach, stopach.

Poły chusty w kieszonce podczas ruchu rodzica rozchodzą się na boki, na pewno nie powodują więc podwieszenia. Problem z nimi jest raczej taki, że nawet jeżeli podwiniemy miednicę, zmniejszymy odwiedzenie to podczas ruchu rodzica nóżki nieco rozjadą się na zewnątrz i wyjdą ze zgięcia.

Mechanika pracy chusty jest zupełnie inna w kieszonce i w kangurku, dlatego nie sposób porównywać pod tym względem tych dwóch wiązań. Chusta ma zupełnie inny przebieg, inaczej działają siły. Jeżeli w kangurku dziecko jest rzeczywiście umieszczone w kieszeni chusty, (podobnie jak w plecaku), a nie jest niesione na samych połach, to nie ma to żadnego wpływu na położenie kończyn dolnych dziecka. W kangurku i w kieszonce o zgięciu i odwiedzeniu nie decydują poły, ale kształt kieszonki w której "siedzi" dziecko i kierunek jej przebiegu.

W żadnym wiązaniu chusta nie powinna być umieszczona centralnie w dole podkolanowym dziecka. Tam są ważne naczynia i nerwy.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustofanka

Domyślnie

Hm, to ja chyba zawsze źle robiłam, bo na koniec podkręcałam synkowi miednicę chwytając za udka... I wtedy muszę górę poprawiać, bo się luzujeAle jak w takim razie osiągnąć pozycję żabki? Na plecach też podginam nóżki, bo inaczej podskakuje i chusta się wysuwa spod pupy
    K. 5.02.2013 i E. 2.06.2016

Chustomanka Awatar habibti
    Miejscowość
    Warszawa Bielany

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna Nogajska Zobacz posta
    [...]

W żadnym wiązaniu chusta nie powinna być umieszczona centralnie w dole podkolanowym dziecka. Tam są ważne naczynia i nerwy.
    Mogłabyś rozszerzyć tę myśl?

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

już rozszerzam
    Chusta powinna sięgać do granicy dołu podkolanowego, a nie być wciśnięta w dół podkolanowy. Zawsze powinno być tam więcej materiału, a nie sama krawędź.

Widać to na linkowanym już filmiku: http://www.youtube.com/watch?v=rfuoWaK9I7Q w minucie 2.52.

Korekta pozycji dziecka na końcu filmiku jest nieprawidłowa!
    Ostatnio edytowane przez Anna Nogajska ; 03-10-2013 o 12:46

Chustoholiczka Awatar glo
    Miejscowość
    w podróży

Domyślnie

chodzi o to, że ona chwyta za nóżki i je odwodzi?

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

To ja jeszcze raz zapytam - na czym właściwie polega to podwinięcie miednicy? Bo mi się wydaje, że IzaBK na filmiku robi je właśnie manewrując nóżką, tzn. wsuwa chustę w dołek podkolanowy, podnosi nóżkę za udo i łydkę, delikatnie odwodzi. Co więcej, robi to oddzielnie z każdą nóżką! Można tak podwijać miednicę "na raty"? Bo mi się zawsze wydawało, że miednica to sztywna jest i podwinięcie powinno się odbywać jednocześnie z obu stron... Dlatego właśnie przemawiał do mnie tamten niemiecki filmik, tam jest jednoczesnie...

http://www.youtube.com/watch?v=4TSUepSSBgA

minuty 2.08 oraz 2.28 - nóżki każda oddzielnie...

przepraszam za wścibskie pytania, ale chcę zrozumieć na czym to polega i czym różni się od manewrowania nóżkami...
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 03-10-2013 o 13:03

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez glo Zobacz posta
    chodzi o to, że ona chwyta za nóżki i je odwodzi?
    Tak chodzi o to, że manewruje podudziami, stopami.

Miejscowość
    Derby, Wielka Brytania

Domyślnie

już rozszerzam
    Chusta powinna sięgać do granicy dołu podkolanowego, a nie być wciśnięta w dół podkolanowy. Zawsze powinno być tam więcej materiału, a nie sama krawędź.

Czyli dobrze robię jesli w dołkach podkolanowych zbiera mi się więcej materiału spod pupy? Bo czytałam, że powinien on się kończyć przed dołkami na udzie, ale przy rozmiarach 60 pare cm wzrostu brakłoby nam uda. Chyba siła rzeczy materiał ląduje w dołkach? Do tego pasy w kieszonce też powinny iść po udach. Tak robię, ale bobas ruchliwy i po paru majtnięciach nogą pasy podjeżdżają bliżej kolan. Czy to normalne zachowanie chusty przy tym wiązaniu?

Uprawnienia umieszczania postów