Pokaż wyniki od 1 do 20 z 70

Wątek: nowe fotki post #64 - plecak prosty z niemowlakiem

Mieszany widok

Chustofanka Awatar aravls
    Miejscowość
    Gdańsk Chełm

Domyślnie

Właśnie miałam pisać o tym pływakowaniu, tylko komórka odmówiła współpracy z forum i dopiero teraz siadłam do komputera.

Powótrzę, co na ten temat powiedziała nam fizjoterapeutka NDT-Bobath: samo w sobie pływakowanie jest normalnym etapem rozwojowym, powinno jednak w odpowiednich proporcjach współistnieć z prawidłowym podporem na rączkach. U nas było nieco więcej znaków zapytania odnośnie jego motoryki, które ostatecznie skłoniły nas do spotkania z terapeutą, ale to nie na ten wątek.

Ale nam się off topic zrobił

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

ale jaki ważny offtopic
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

Zawsze ważne jest uwzględnienie kilku razem występujących "objawów". Nie napisałam, że wystąpienie jednego z nich to od razu patologia. Ważna jest obserwacja nie tylko jakiegoś wyseparowanego ruchu, ale ogólnie jak dziecko funkcjonuje w ruchu spontanicznym. A to potrafi tylko terapeueta z doświadczeniem.

Jeżeli pływakowanie przedłuża się, dziecko dąży do pozycji wyprostnej, a nawet przeprostnej w różnych sytuacjach itd. może to być sygnał o nieprawidłowościach.
    Ale absolutnie nie musi!

U mojej Julii pływakowanie wystąpiło dopiero około 6/7 miesiąca. Do tego było kilka innych symptomów.

Podzieliłam się z Wami moimi odczuciami, nie aby Was straszyć i wysyłać wszystkich do fizjoterapeutów. Wiem jednak ile trudu kosztuje korekta wzorców ruchowych w późniejszym wieku. Więc jeżeli coś nas niepokoi lepiej, aby dziecko obejrzał dobry specjalista
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Uprawnienia umieszczania postów