Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 23

Wątek: Dlaczego ... i jak to wykonać na spacerze albo zakupach?

Chusteryczka

Domyślnie Dlaczego ... i jak to wykonać na spacerze albo zakupach?

"Pamiętaj jednak, że niemowlę można nosić w chuście pionowo tylko przez pół godziny, potem musi przynajmniej przez dziesięć minut leżeć płasko."
    http://babyonline.pl/niemowle_opieka_i_ ... ,6087.html

Chustomanka Awatar monjan
    Miejscowość
    Lublin

Domyślnie Re: Dlaczego ... i jak to wykonać na spacerze albo zakupach?

yyyy jak to MUSI?
    Braciszki Stefan 12.01.2007 . Henryk 22.07.2011

Chustomanka Awatar jana
    Miejscowość
    wrocław

parę dni temu tłumaczyłam artykuł (pierwotnie był po niemiecku, choć z niem. nie tłumaczyłam )
    i tam było napisane, że niemowlę właściwie przez całe swoje niemowlęctwo nie musi a nawet nie powinno leżeć na płasko bo wcale to na zdrowie kręgosłupa nie wpływa pozytywnie a jeśli na płaskim to na boczku
    a ten artykuł.. no nie wiem czy specjalnie zachęcający, jesli w chuście można nosić tylko przez pół godz...

Chusteryczka

Ja sie jeszcze zastanawiam jak położyć na pól godziny na płasko małą wiercipiętę która jak nie siedzi w chuście to (w zależności od etapu życia) turla sie, pełza, raczkuje... (osobiście posiadam taki egzemplarz)

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

po wszystkich lekturach okołoniemowlęcych, które mam za sobą, doszłam do stanu, w którym na hasło "niemowlę musi to czy tamto" parskam śmiechem i szukam innego źródła informacji.

Niemowlę nie może spać na plecach, bo się zachłyśnie.
    Niemowlę nie może spać na brzuszku, bo to zwiększa ryzyko niewyjaśnionej śmierci łóżeczkowej.
    Niemowlę nie może spać na boku, bo to szkodzi na stawy biodrowe.

I co Wy na to?

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

Eee nie demonizujcie ... Imho nie chodzi o rozplaszcznie na twardym na plasko - Zapewne chodzi o to aby dziecię spędzali tyle czasu w chuscie co i na podłodze czy na maciee ( bo tak być powinno) A korekta gazetowa pewnie przeinaczyla sens -tak bywa ;(
    Ale może niech sie autor wypowie co miał ( a) na myśli
    I super ze w artykule aż taki przegląd chust, nosidelek itp Brawo

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Cytat Zamieszczone przez joleczka
    Ja sie jeszcze zastanawiam jak położyć na pól godziny na płasko małą wiercipiętę która jak nie siedzi w chuście to (w zależności od etapu życia) turla sie, pełza, raczkuje... (osobiście posiadam taki egzemplarz)
    To wlasnie o to chodzi autorom cytowanego tekstu, podejrzewam (albo autorytetowi, na ktorym sie opieraja ) - zeby dziecko mialo co pewien czas mozliwosc ruchu, a nie tylko "bylo pionowo w chuscie".
    Wzmianka o 10 min sugeruje, ze ktos zapomnial, ze dziecie sie jednak przewija i karmi, wiec nie calkiem siedzi w tej chuscie 24/24

brakuje mi tu informacji o tym, ze:
    -pion pionowi nierowny, lepszy pion w dobrze zawiazanej chuscie niz niesymetryczne obnoszenie na rekach
    -chusta chuscie nierowna, to, co sie tyczy wiazanek nijak sie ma do kolkowych czy pouczy
    -z punktu widzenia fizjologii i anatomii nie ma przeciwskazan do noszenia w pionie nawet noworodkow, wrecz przeciwnie (tak, wiem...sa rozne autorytety)
    - tak samo ograniczeniem czasowym sa jedynie potrzeby dziecka (przewijanie, karmienie) czy rodzica (rodzaj wiazania czy chusty, rodzaj czynnosci)
    -dziecko noszone w chuscie w pionie wbrew pozorom "cwiczy" ruchy, nawet lepiej niz pozostawione do pofikania na podlodze.
    - dziecko po zaspokojeniu swoich potrzeb bliskosci z radoscia samo sie soba zajmie na kocyku.

Jana, a czyjego autorstwa byl ten artykul, bom ciekawa?
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka Awatar jana
    Miejscowość
    wrocław

Cytat Zamieszczone przez Kasia

Jana, a czyjego autorstwa byl ten artykul, bom ciekawa?
    Regina Hilsberg a o tym boku, to chyba w innym artykule było jednak

Ale pomijając pewne szczegóły cały artykuł na bebyonline też mi się podobał

Chustopróchno Awatar Budzik

No dobrze, jeśli autorowi(ce) chodziło o to, że dziecka nie można nosić cały czas w chuście (w pionie czy nie w pionie), że część dnia powinno spędzać na kocyku, leżaczku, generalnie - w różnych okolicznościach i pozycjach, to czemu tego tak nie napisał? Tylko daje zegarkowe wytyczne: pół godziny chusta, 10 minut przerwa. W takim wypadku rzeczywiście ktoś może się zastanawiać - co zrobić z dzieckiem np. na mieście, przecież nie położymy go na chodniku, bo właśnie minęło pół godziny i musi poleżeć na płaskim. A jeśli ja wychodziłam z maluchem na 2-3 godzinny spacer w chuście, a po powrocie dziecko spędzało większość dnia na kocu na podłodze - czy wyrządziłam mu tym jakąś krzywdę?

Chusteryczka Awatar lemonka

A ja mam pytanko nieco inne. Jakie linki powinnam przesłać koleżance, która chce nosić noworodka w chuscie? W pouchu konkretnie. Nie mam mozliwości spotkania się z nią w najblizszych trzech czy czterech tygodniach i tylko troche przez telefon jej opowiedziałam. Wiem, że bioderka maluszek ma OK więc pouch może być na początek. Ja tez tak zaczynałam
    Pomyslałam, że linki Klubu Kangura i Chustomanii na początek. Co więcej? Naszego forum nie chce jej teraz podsyłać bo tu za duzo jest informacji i dziewczyna sie pogubi. Zresztą ona nie ma wiele czasu na siedzenie przy kompie bo jest w małym amoku poporodowym
    Poradzcie cos proszę

Kto bije, żeby nauczyć, uczy bić.
    flickr-moje zdjęcia

Chusteryczka

Cytat Zamieszczone przez Budzik
    No dobrze, jeśli autorowi(ce) chodziło o to, że dziecka nie można nosić cały czas w chuście (w pionie czy nie w pionie), że część dnia powinno spędzać na kocyku, leżaczku, generalnie - w różnych okolicznościach i pozycjach, to czemu tego tak nie napisał? Tylko daje zegarkowe wytyczne: pół godziny chusta, 10 minut przerwa.
    Właśnie o to mi chodziło, ja zanim nabyłam swoja pierwszą chustę mnóstwo starałam sie poczytać i dowiedzieć na temat, często słyszałam że to nie jest dobre bo... (i tu padała cała litania różnych opinii wyrwanych z pojedynczych artykułów) na szczęście wiedziałam czego sie spodziewać i umiałam odpierać ataki. Dawanie tak dokładnej instrukcji stwarza wrazenie że niezastosowanie sie do niej moze wyrządzić krzywdę. Wiem bo już trzy osoby w firmie przyleciały mnie poinformować o cyt. "najnowszych badaniach" i zapytać jak z raczkującym dzieckiem radzę sobie żeby poleżała 10 min.
    Może głupota osób pytających, ale jeśli czegoś sie nie zna to często bierze sie za wytyczną jest to co napisane.

Chustomanka Awatar tonieja
    Miejscowość
    Wawa

Cytat Zamieszczone przez Kasia
    -dziecko noszone w chuscie w pionie wbrew pozorom "cwiczy" ruchy, nawet lepiej niz pozostawione do pofikania na podlodze.
    Kasiu, mogłabyś napisać więcej na ten temat.

Chustomanka Awatar Kasia
    Miejscowość
    Düsseldorf, Niemcy

Z przyjemnoscia Rozwine ten temat za dni kilka, bo na razie walcze z tekstem "na juz", korzystajac z tego, ze Marcin "wysypia" nasze biedne dziecko w chuscie w pionie i mam dwie godziny na klepanie

Chodzi w najwiekszym skrocie o to, ze noszone dziecie inaczej odbiera bodzce ruchowe niz lezace na plask. Wiecej roznorodnych bodzcow dziala stymulujaco na blednik, a zmysl rownowagi napedza do dalszego rozwoju cala reszte mozgu.

dalej jeszcze pociagne, oki?
    Kasia z Chustomanii *

*Chustomania ® - portal dla rodziców i szkolenia dla doradców noszenia

Chustomanka Awatar tonieja
    Miejscowość
    Wawa

Niezmiernie mnie to ciekawi więc czekam na dalszy ciąg.

Chustofanka

też się nad tym zastanawiałm ile dziecko dziennie może być w chuście... ale kiedyś nosili przez czały czas... przecież pracując w polu nie odkładali dziecka na bok, żeby sobie między grządkami na płasko poleżało....

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

już prędzej odwieszali na gałąź, żeby jakiś zwierz nie przyszedł i nie zeżarł. I żeby mrówki oraz inne robactwo mniej obłaziło

Chusteryczka Awatar visenna2
    Miejscowość
    Warszawa Białołęka

Jakoś nigdy nie zastanawiałam się jak długo ma byc w chuście... Chce to jest w chuście a nie chce to nie jest i to dla mnie jedyna wytyczna, a autorytety z gazety na dżewo wysyłam.

Cytat z artykułu:
    "CHUSTA
    To rozwiązanie tam, gdzie wózek nie zdaje egzaminu. Wymaga asekurowania malucha rękami i zdwojonej uwagi, by o coś się nie uderzył. Może służyć jako kocyk, hamak, moskitiera. "

To ma być zachęcające? Bo jak dla mnie to antyreklama...
    ChustoHolizm
    Zuzia 21.12.2005
    Ania 26.06.2008
    Mateusz 04.08.2011

Doradca - Partner Akademii Noszenia Dzieci

Chustoholiczka

Cytat Zamieszczone przez visenna2
    Cytat z artykułu:
    "CHUSTA
    To rozwiązanie tam, gdzie wózek nie zdaje egzaminu. Wymaga asekurowania malucha rękami i zdwojonej uwagi, by o coś się nie uderzył. Może służyć jako kocyk, hamak, moskitiera. "

To ma być zachęcające? Bo jak dla mnie to antyreklama...

yyy nie wiem czym się sugerował autor pisząc to zdanie? o co cho?

Chustonówka

Cytat Zamieszczone przez manna
    też się nad tym zastanawiałm ile dziecko dziennie może być w chuście... ale kiedyś nosili przez czały czas... przecież pracując w polu nie odkładali dziecka na bok, żeby sobie między grządkami na płasko poleżało....
    Odkładali, odkładali.
    Moja babcia: dziecko zamotane, kostka cukru zawinięta w szmatkę w buźkę i do redliny. A mama z tatą w pole.
    Babcia Szanownego Małżonka: dziecko w pasiak, skórka od chleba w rękę i w miedzy kładli.
    To był dopiero twardy chów.

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa/Bikówek

moja mama mi z kolei opowiaała o powszechnym zwyczaju motania niemowlętom nózek na prosto - coby proste rosły, bo jakze to zeby dziecko takie rozkraczone lezało.
    Honorata, mama Ninki 21.09.2008

Uprawnienia umieszczania postów