Pokaż wyniki od 1 do 20 z 22

Wątek: Kółkowa do sprawdzenia

Mieszany widok

irish_dancer Kółkowa do sprawdzenia 19-09-2013, 22:31
annmay Ad 1. Spokojnie możesz wiązać... 19-09-2013, 23:13
wisteria "Na biodrze" w rzeczywistości... 20-09-2013, 07:34
Magenta oprócz noszenia na biodrze,... 20-09-2013, 08:32
irish_dancer Piękne zdjęcie :) mam... 20-09-2013, 08:39
samasia Ja też wiążę jak Iza:... 20-09-2013, 08:39
irish_dancer Aaa, oglądałam ten filmik... 20-09-2013, 08:51
    Chusteryczka Awatar irish_dancer
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie Kółkowa do sprawdzenia

Historia niedługa...nosiłam w tkanej Nati 2 miesiące po czym zaczął się płacz i wycie każde wiązanie zaczynało się krzykiem, więc na chwilę przerzuciłam się do wózka...ale się nie poddałam wypróbowałam 2X, ale jedna noga mi wisiała co mi się bardzo nie podoba. Pewnie nie umiem dobrze dociągnąć, bo się Młody wyrywa.

Zakupiłam, więc kółkową i dzisiaj pierwszy sukces! Dziecko mi się do Pani w sklepie uśmiechnęło będąc w chuście

Niestety po przyjściu do domu już nie dało się sfotograować, więc zdjęcia są niespecjalne. Mam jednak nadzieję, że coś na nich widać.

Powiedzcie proszę:
    1. czy on nie jest za nisko? mówi się o noszeniu na biodrze, a mam czasem wrażenie, że dzieci siedzą na talii
    2. przy dociaganiu nisko schodzą mi kółka. Co robię niewłaściwie?
    3. jak powinny być ułożone ręce? Młody ma zazwyczaj do dołu pod moją piersią i nie chce wyjąć
    4. czy Nati ring fale dunaj da się rozłożyć na ramieniu? na razie jakoś nie sięgam, ale może to kwestia wprawy
    5. mam wrażenie że chusta jest mocno naciągnięta pod tą nogą z tyłu. Czy można ją naciągnąć za mocno?

6. Dzieć ma 4 miesiące, więc chciałabym nauczyć się wiązać z odwróconą krawędzią, ale nie wiem o co w tym chodzi

Będę wdzięczna za wszelkie rady

Chustomanka Awatar annmay
    Miejscowość
    Warszawa - Żoliborz

Domyślnie

Ad 1. Spokojnie możesz wiązać go ciut wyżej, myślę, że będzie Ci wygodniej. Ja wole mieć małego bardziej z przodu, niż typowo na biodrze.
    Ad 2. Zanim włożysz małego w chustę, już po przewleczeniu poły przez kółka, popraw sobie chustę tak, aby mieć kółka wysoko na swoim ramieniu. Wówczas podczas dociągania nie zjadą Ci, aż tak nisko.
    Ad 3. Rączki do góry, przy buźce.
    Ad 4. Nie znam tej konkretnej chusty, ale każdą powinno dać się rozłożyć na ramieniu. Od razu przy zakładaniu chusty rozłóż sobie połę na ramieniu.
    Ad 5. Problem rozwiąże odwrócenie krawędzi. Dzięki temu banalnemu zabiegowi dzidzia będzie miała lepszą pozycję w chuście. Lepiej będą ułożone nóżki.
    Ad 6. W momencie kiedy rozłożysz sobie chustę z kółkami na ramieniu i na plecach druga część chusty trzymasz w ręku. Następnie chwytasz dolną krawędź chusty puszczając wcześniej trzymaną górną i otrzymujesz odwróconą krawędź Ponieważ ciężko to opisać proponuje znaleźć na youtube filmik IzyBK, gdzie jest super pokazane prawidłowe wiązanie chusty kółkowej.

Pozdrawiam i miłego noszenia.
    PS. Dobrze, że zrezygnowałaś z 2X. Dziecko nigdy nie będzie w tym wiązaniu miało prawidłowej pozycji

Doradca Noszenia ClauWi®

Chustofanka
    Miejscowość
    wschód W-wy

Domyślnie

"Na biodrze" w rzeczywistości jest nad biodrem. Tak jak starsze dziecko bez chusty siedziałoby u mamy w talii podparte od dołu wystającym biodrem. Przesuń dziecko bardziej na przód, żeby się nie wykrzywiało omijając twoje ramię. (Sądzę po moim-się nie mieści z boku)
    Banda czworga '97,'99,'06,'13 kropka tutaj

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

oprócz noszenia na biodrze, można w kółkowej nosić też z przodu, mi to bardzo odpowiadało, zobacz jaka duża dzidzia, a było mi całkiem wygodnie, z małym dzieciątkiem będzie jeszcze fajniej:

ramię koniecznie rozłóż, bo Ci się w szyję wpije, również polecam filmiki pani Izy

Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Piękne zdjęcie mam nadzieję, że dojdę do tego etapu! Dziękuję za porady.

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Ja też wiążę jak Iza: http://www.youtube.com/watch?v=XD0Mkp2Zh2M, z odwróconą krawędzią.
    Najpierw sobie przygotowuję chustę tak, żeby sięgała do pępka i żeby kółko było wysoko na ramieniu.
    Potem biorę Zosię i zarzucam na ramię.
    Przekładam jej nóżki przez chustę (jeszcze jej nie rozwijam na plecki).
    Teraz sadzam Zosię na zwiniętej chuście już we właściwym miejscu na biodrze i pilnuję, żeby kółka jeszcze nie zjechały z ramienia - jak zjeżdżają, to staram się podciągnąć. Jeszcze się da, bo chusta jest nierozwinięta.
    Potem rozciągam chustę na plecy Zosi, a resztę wpycham pod pupę.
    TERAZ trzeba pamiętać (często zapominam o tym ), żeby rozłożyć ramię chusty na ramieniu. Jak zapomnę i dociągnę bez rozkładania na ramieniu, to zaraz czuję, że mi się chusta wpija w szyję, więc muszę z powrotem poluzować, rozłożyć i znowu dociągnąć.
    I ostatni krok: Podnosząc Zosię do góry, dociągam po kolei, od szyi po pupę. Podnieść trzeba, bo wtedy ciężar dziecka nie jest na chuście i łatwiej się dociąga - i kółka tak mocno chyba nie zjeżdżają.

A masz chyba chustę z ramieniem prostym, więc będzie elegancko Ja najpierw kupiłam z ramieniem zakładkowym i nie podpadło mi zupełnie.

A tak w ogóle to kółkowa jest suuuper! Jak się rozłoży ramię i mocno dociągnie, tak że dziecko nie wisi, tylko się mocno do ciebie przytula, to jest naprawdę wygodnie. Można łazić po domu, można wyjść do sklepu, można wozić w koszu wózka, w razie gdyby dziecko chciało sobie popatrzyć na świat (u nas teraz co chwilę! Wożę pod wózkiem tkaną i kółkową i wybieram w zależności od tego, jak daleko jesteśmy od domu )
    Ostatnio edytowane przez samasia ; 20-09-2013 o 08:45

Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Aaa, oglądałam ten filmik tyle razy i nie dotarło do mnie to odwrócenie
    Poćwiczymy dzisiaj na zakupach...kurcze...powoli czuję, że to uzależnia i jeszcze naoglądałam się Girasolowych kolorów...już wiem czemu można mieć chustowe marzenia

Chustomanka Awatar onka
    Miejscowość
    Szczecin

Domyślnie

Samasia, twój opis jest świetny. Patent z poprawianiem zwiniętej jeszcze chusty bardzo mi się podoba. Zawsze mam z tym problem, że kółka zjeżdżają z ramienia zanim zacznę dociągać.

Uprawnienia umieszczania postów