Cytat Zamieszczone przez Pat Zobacz posta
Zdjęcia dzieci w tych nosidłach są koszmarne, ale pomijając ten fakt - zawsze najlepiej uszyć sobie nosidło na wymiar, SZCZEGÓLNIE dla niemowlaka, bo tutaj każdy centymetr się liczy. Na początek radzę MT, a jeszcze lepiej chustoMT. Nasze forumowe mamy uszyją MT w cenie podobnej do tej zalinkowanej. O jakości zalinkowanych nosidełek się nie wypowiadam, bo ich nie znam, ale byłabym daleka od uogólnienia, że wszystko, co tanie, to złe.

Nosidło ergonomiczne trudniej jest dopasować, a poza tym sposób mocowania pasów naramiennych (w połowie panelu) sprawia, że istnieje ryzyko zbytniego lokalnego dociśnięcia kręgosłupa (w odcinku piersiowym) do osoby noszącej. Szczególnie w przypadku małych niemowląt ma to spore znaczenie. Można też oczywiście przegiąć w drugą stronę, co najlepiej widać na zdjęciu ergo na plecach - między dzieckiem a plecami osoby noszącej jest tyle miejsca, że zmieściłby się jeszcze jeden bobas. Jak zawsze, jest to kwestia praktyki. Osoba z wprawą poradzi sobie z dobrym dopasowaniem ergo, ale jednak z różnych powodów polecam na początek MT.

Jeśli Twoje dziecię akceptuje chusty i Ty się z nimi dobrze czujesz, radzę poczekać jeszcze trochę z nosidłem (najlepiej do momentu aż dziecko samo usiądzie). Chyba że potrzebujesz czegoś na szybkie akcje, typu zejście z dzieckiem do samochodu, szybkie zakupy itp.
Co do szycia na wymiar to zastanawia mnie tym bardziej, na ile to wystarczy, skoro będzie takie dopasowane?

Nosidło podejrzewam będzie niemal wyłącznie dla męża, bo ja nie mogę nosić za bardzo. Od biedy wkładam na biodro w kółkowej, to jedyna opcja dla mnie, ale to i tak się nie sprawdza w praktyce, bo muszę być ostrożna tak czy siak. Więc zostaje mąż, mąż nie wiąże chust, a mt się niekoniecznie podobają, więc (jak to właśnie ustaliłam) odpada też opcja że awaryjnie mały będzie noszony w mt póki dobrze nie usiądzie. A nie usiądzie pewnie długo, tak podejrzewam, bo jest rehabilitowany na lekkie obn. napięcia w brzuchu :/