Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 29

Wątek: wiązania samochodowe

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie wiązania samochodowe

Zimą zwłaszcza, dla maluszka pod kurtką. Pytam, bo będę starszaczkę odwozić autem, potem przesiadka do busa i transport do pkola.

Co wiążecie? I jak? Na dużym mrozie?

Bo mi wychodzi, że możliwa tylko kółkowa noszona pod kurtką, albo 2X, bo zawiązuję luźno chustę w domu na sobie, a po wyjściu z auta wsadzam malucha i szybko dociągam, od biedy nawet w na przednim siedzeniu, a kończę w innym ciepłym miejscu (sklep, autobus)...

Nie bardzo wyobrażam sobie inne wiązanie w takich warunkach...
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

wiązałam kółkową, lub używałam poucha. Pod kurtką. Wkładanie odbywało się w samochodzie, po wyjęciu z fotelika wożonego na przednim siedzeniu pasażera. tylko musiałam odsunąć trochę fotel od kierownicy
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chustoholiczka
    Miejscowość
    KRAKÓW okolice

Domyślnie

didytaia wiązałąm na siedząc w samochodzie

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Podepnę się maluszka pod kurtką a 1,5 roczniaka

Chusteryczka Awatar IzaBK
    Miejscowość
    Pruszków/Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Magenta Zobacz posta
    Podepnę się maluszka pod kurtką a 1,5 roczniaka
    kółkowa na kurtce lub nosidło ergo.
    G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998

NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
    Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl

konsultacje także poprzez SKYPE

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

Dziękuję

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa Tarchomin

Domyślnie

ja też kółkową przerabiałam przy takich odbiórkach
    teraz młoda już cwana wbiega do Kuby do przedszkola
    moze sie tam bawic i szalec
    to nie chce w chuscie siedziec
    straszne to teraz odbieranie starszaka z 1,5 roczną siostrą prawie

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

zdecydowanie kółkowa
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chusteryczka Awatar owieczka33
    Miejscowość
    Warszawa BMW ;)

Domyślnie

Nie będę orginalna- kółkowa.

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez owieczka33 Zobacz posta
    Nie będę orginalna- kółkowa.
    A ja na krotkie to wolalam 2x. Kolkowa mi jakos w prowadzeniu samochodu przeszkadza, ciagle zawadza, a ja lubie miec swobode dla rak. 2x jakos nie, moze dlatego, ze na dwoch ramionach?

Poza tym, jak na szybko, to zdarza mi sie zostawic Sumire w samochodzie, szczegolnie jak spi i jak pada (widze samochod w miejscu skad odbieram Kaline, zreszta u nas wies i kolo przedszkola nie ma zywej duszy poza dziecmi i mamami).
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soh Zobacz posta
    Poza tym, jak na szybko, to zdarza mi sie zostawic Sumire w samochodzie, szczegolnie jak spi i jak pada (widze samochod w miejscu skad odbieram Kaline, zreszta u nas wies i kolo przedszkola nie ma zywej duszy poza dziecmi i mamami).
    na tym forum to już lepiej napisać, ze się gardzi jaglanką niż że zostawiasz dziecko samo w aucie

a w temacie - kółkowa albo pouch
    co tam komu bardziej pasuje do ciucha

Chustoholiczka Awatar luliluli
    Miejscowość
    Eire

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    na tym forum to już lepiej napisać, ze się gardzi jaglanką niż że zostawiasz dziecko samo w aucie

a w temacie - kółkowa albo pouch
    co tam komu bardziej pasuje do ciucha

Wiedzialam, ze bedzie OT
    M 2010
    F 2012
    HM 2019

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Kurcze no. Kilka razy spróbowałam z kółkową i .. owszem, mota się szybko, na krótkie wypady faktycznie jest super, ale ja mam przesiadkę z mojego auta do następnego busa, dojazd (20 min), odstawienie dziecia, powrót juz komunikacja miejską. Ostatnio całość trwała prawie 2h, bo to drugi koniec miasta i o ile w tamtą stronę jazda szybka (15-20 min busem), o tyle powrót dłuuugi, bo autobus się spóźnił. Ramię czułam, jednak to asymetryczne wiązanie na długie wyjścia nie za bardzo. Dobrze chociaż, że transport powrotny miałam za darmo, bo kasowniki wysiadły .

Chyba jednak spróbuję z 2x . Bo kangura motać w samochodzie to nie bardzo chyba się da (nie próbowałam), a rozbierać się do koszulki, żeby podociągać kangura czy kieszonkę na zewnątrz auta, to przy 7 stopniach nie bardzo...

edit. a plecaczek próbowałyście? Ja mam duże auto (citroen picasso grand), może dam radę jakoś w środku? W końcu nie przecież nie zarzucam dziecia, tylko "przetaczam" go po swoim ramieniu.

Wiem, ze kombinuję, ale jeszcze trochę takich kursów będę musiała zrobić, a nie chcę, żeby kręgosłup mi wysiadł, i tak mam lekka skoliozę .

edit. wózek nie wchodzi w grę, to jest malutki bus .
    Ostatnio edytowane przez malgos ; 07-09-2013 o 13:02

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Moim zdaniem 2x Ci niewiele pomoże, cały ciężar jest na ramionach i kręgosłup szyjny musi mocno "walczyć".

Ja zakładałam w aucie nosidło na plecy to i plecak się pewnie jakoś da, chociaż dociąganie nie będzie łatwe. A jak nie dociągniesz to plecy też będą bolały Ale wiesz, jak o tym myślę to coraz bardziej realne mi się wydaje, że to może się udać
    Tylko wtedy co: chcesz wiązać na kurtce?

Chustofanka Awatar soh
    Miejscowość
    Japonia

Domyślnie

mi - ja i tak lekki przypadek jestem, bo mamy dookola prowadza samochody z dziecmi w wisiadlach, czasem nawet na plecach!
    A Sumi i owszem, zostawiam, bo u nas jak pada, to sciana deszczu, wiec nie bede jej przeciez na te 30s (tyle trwa odebranie Kaliny) wyciagac z samochodu, szczegolnie jak spi :-/ Nie mowiac o tym, ze przemoklaby do pieluchy w tym czasie, bo zonglowanie dziecieciem i parasolem jednoczesnie nie jest takie proste. Co kraj to obyczaj, warunki tu inne, kultura tez, i tyle w tym temacie chyba.

A jaglanka gardze - po dziecinstwie i wpychaniu na sile mam odruch wymiotny na sam zapach. Sorry

Wracajac do tematu - z 2x jedyny taki problem, ze dziecie moze sie zaczac bawic kierownica i wtedy mam ryk jak wysiadam z samochodu. Zwykle szybko przechodzi. Ostatecznie da sie dociagnac i pod kurtka, przy odrobinie wysilku.
    Robilam tez plecaczki z krotkiej chusty przy samochodzie (jak nie pada to wysiasc, znalezc srodek, przewiesic na drzwiach zeby ziemi nie dotykalo i srodka nie zgubic, dziecie na plecy, chusta na dziecie i dociagnac), ale moj samochod to malenstwo, wiec w srodku nie ma szans. Ale na jazde busem potem wolalabym jakies wiazanie z przodu, zeby usiasc w busie tak i juz nie kombinowac.

Generalnie - wzielabym chuste. Zawsze mozna pokombinowac, zmienic wiazanie w trakcie, zawiazac w domu 2x, jak nie dobrze, to plecak, siodelko z pentelka mozna, ostatecznie z kieszonka sie pomeczyc. Przy kolkowej to kicha, bo nie ma opcji. A moze pomyslec o ergonomiku, coby ciezar na biodra puscic i plecy odciazyc?
    Soh i same corki - Majka (08/2007), Kalina (09/2009), Sumire (07/2012), i Amelka (02/2015)

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Mój mały na ergonomika za mały (2 miesiące,już trzyma jako tako główkę, ale to i tak za mały jest), mam co prawda manduce z majteczkami, wkładałam do niego malucha w szpitalu, jak był obandażowany, ale tylko na 10 minut, do uśnięcia, na takie długie akcje 2 godzinne się nie odważę...

Wiązanie na zewnątrz samochodu mozliwe tylko gdy jest ciepło, na chłód 6-7 stopniowy nie chcę wyciagać malucha w samym pajacu i pakować do chusty, dociągać... Zresztą sama musiałabym się rozebrać z kurtki, zeby dobrze dociągnąć kieszonkę, nie mówiąc już o kangurze.

No nie wiem, muszę pokombinować. A ten didytai... muszę poczytać, co to takiego. Bo brzmi jak MT od didka.. Dla maluchów się nada?

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

No właśnie obejrzałam filmik z wiązaniem didytaia. Hmm... chyba muszę kupić i spróbować, zobaczyć, jak nam będzie. Przyznam, że kusi trochę, poczytałam, że raczej dla starszych dzieci, ale... ale na tym filmiku pozycja dziecka wygląda lepiej, niż w moim ostatnim kangurku, przynajmniej u góry jest dociągnięte, ja mam z tym problem.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Anna Nogajska Zobacz posta
    Moim zdaniem 2x Ci niewiele pomoże, cały ciężar jest na ramionach i kręgosłup szyjny musi mocno "walczyć".

Ja zakładałam w aucie nosidło na plecy to i plecak się pewnie jakoś da, chociaż dociąganie nie będzie łatwe. A jak nie dociągniesz to plecy też będą bolały Ale wiesz, jak o tym myślę to coraz bardziej realne mi się wydaje, że to może się udać
    Tylko wtedy co: chcesz wiązać na kurtce?
    Chcę/Muszę wiązać pod kurtkę, w aucie zawsze zdejmuję kurtkę, jadę w samym swetrze, bo mi wiecznie gorąco jak prowadzę. Takiego maluszka nie potrafiłabym wiązać na kurtkę.

Chusteryczka
    Miejscowość

Domyślnie

Malgoś, proszę nie zakładaj Manduci Z tych majteczek robi się regularne wisiadło, tułów dziecka praktycznie zapada się w sobie. Do tego stopy są oparte o panel i to jest bardzo niekorzystne.

Diddy Tai, jak każde nosidło polecamy od wieku siedzącego. Ale jeżeli nie masz innego wyjścia to faktycznie będzie jednym z najlepszych rozwiązań- możesz zwęzić panel. Dobrym sposobem jest wywijanie pasów jak w kangurku- daje to dodatkową stabilizację obręczy barkowej.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Wiem, Aniu, to z manducą zdarzyło się raptem 3-4 razy w szpitalu, jak płakał po kilka godzin, mi ręce już mdlały, a chusta była wykluczona, bo miał ranę po oparzeniu, zabandażowaną, nie chciałam dociskać jej chustą jeszcze, do tego były upały.

Nad didytaiem myślę i szukam. Plecaczki ćwiczymy na razie po domu, jakoś chyba lepiej mi wychodzą ostatnio, niż kangur, mały nie wierci się tam mocno.

Uprawnienia umieszczania postów