zatłuścic moze sie polar, welur syntetyczny i takie podobne - co robia sucho w kieszonkach, naturalne pieluszki bawelniane, bambusowe nie ywmagają odtluszczania, bo i tak wchlaniają wilgoc, z zatluszczonego materialu wilgoc leci bokiem, a nie przelatujeprze polar w kieszonce, np.
Polecam odlozyc na jkis czas pulowe otulacze, z mojego doswiadczeni - pul zawsze przegrywa w konkurencji z dobrą welną, zalanolinowana (to tez tluszcz i tez ma za zadanie nie przepuszczac wilgoci - tym razem na zewnątrz).
I jeszcze jedno - pomimo dobrych opinii, JA (!) uwazam, ze flip to jeden z najgorszych otulaczy - przeciekal mi i byl niewygodny
edit: dopisek
dobry otulacz welniany - mam na mysli porzadne gacie, a nie zapinany o kroju flipa, nawet jak formowanke mozna wykręcać, welna przytrzyma wilgoć, po drugie taki fason gaciowy lepiej przykrywa pieluszkę i sa mniejsze szanse na przecieki. Nie zwalnia to oczywiscie od obowiazku przewijaniaino kaluż
i mokrych ubran nie bedzie
![]()
u nas sprawdzaja sie 2 wkladki bambusowe lub reczniczek bambusowy i jest super, zero przesikan![]()
Ale jestem zła! Od niedawna mamy 3 kieszonki (do tej pory otulacze były tylko) i prawie za każdym razem co zakładam to jest przeciek... I nie wiem, czy źle zakładam czy dziecko mi zeczęło więcej sikaćDziś wsadziłam dwa wkłady (kokosi ręcznik bambusowy i taki wkład chyba bambusowy, mniejszy niż ręcznik) i po niecąłych 2h przesikany! PUL wilgotny puścił wilgoć na bodziaka i znów przebieranie
Każą kieszonkę mam inne firmy, z różnymi opcjami od pupy.
Co robię źle? Istnieją dzieci niestworzone do kieszonek? Otulacze też ostatnio przesikuje tzn. wkład nie wyrabia i robi się mokra lamówka, ale jednak nie tak często co kieszonki!
Córa ma 12mc, jest normalnych gabarytów (dość wysoka, niecałe 10kg).
Myślałam, że kieszonki zachęcą mnie do zabierania ich na wyjścia, ale w takim układzie jestem mocno zdegustowana...
"Szczęście dla ludzkości, że nie możemy zmusić dzieci, by ulegały wpływom wychowawczym i dydaktycznym zamachom na ich zdrowy rozum i zdrową ludzką wolę." J. Korczak
Mój 14 mies przesikuje wkład czarny i PULowy otulacz z Pupusa, na drzemkę daję mu pod spód jeszcze wkład z mikrofibry. I są takie dni, że po półtorej godziny już mamy do zmiany ubranie. Tetrę daję czasami jak wiem, że na krótko (np. niedługo i tak będzie przewijanie do spania), ale zawsze dwie albo dorzucam wkład z mikrofibry pod spód. Skorzystam z rad zawartych w wątku i spróbuję nabyć wełnę i może formowankę do tego.