Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 39

Wątek: Sekret formowanek

Chustoholiczka Awatar Lotna
    Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Domyślnie Sekret formowanek

Robimy podejście drugie, wyszły zębolce więc pupa wróciła do normy.

Zdradźcie proszę, jaki jest sekret formowanek. Bo ja nie rozumiem Trza pakować na pupę dwie różne rzeczy (pielusia i otulacz). Do tego odwłok wieeeeelki jak Madagaskar Dodatkowo trzeba wkładkę z polarka żeby sucho było...
    Co Was tak w formowankach kręci?
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustoguru Awatar ala
    Miejscowość
    tu i tam

Domyślnie Re: Sekret formowanek

my mamy formowanki z polarkiem w środku
    mnie w formowankach podoba sie to ze można zakładać je bez otulacza - trzeba jednak byc czujnym
    no i kupa się nie rozprzestrzenia
    DOULA

najczęściej zaglądam z telefonu, więc proszę o cierpliwość w odpisywaniu

Chustoholiczka Awatar hanti
    Miejscowość
    Warszawa-Żoliborz

mnie w moich formowankach kręci to że są bardziej chłonne niż jakiekolwiek pieluszki. Kluska przesypia w formowance całą noc a pupy wcale nie ma większej niż w kieszonce (polarek w środku mamy w standardzie )
    Doradca-Partner Akademii Noszenia Dzieci

Kuba (27.01.02), Lola (17.12.03), Kinia Antosia (5.08.06), Kamila Dyś (31.08.08)

and life's like an hourglass glued to the table,
    No one can find the rewind button girl
    So cradle your head in your hands.
    And breathe, just breathe, whoa breathe, just breathe

Chustoholiczka Awatar brikola
    Miejscowość
    Opole

my formowanki kochany bo są mega chłonne, do tego szybciej schną o wiele i mozna łatwiej wyprać-tj dokładniej jak ktoś czasem ręcznie pierze-jak ja to robię. Lwiakowi zaś nie przeszkadza, że ma trochę mokro a mi teraz zależy żeby czuł, ze coś jest na rzeczy bo chcę Go jakoś sensownie na nocnik przestawić, narazie robi kupy na rzeczony oraz po spanku siku, ale jeszcze nie kuma, tzn. nie daje żadnych oznak, ze chce.

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

A które to cuda mają polarek w środku? Miałam tylko Totsy bambusowe, GIGA pupa i schły okropnie długo :/
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chustomanka
    Miejscowość
    Rabka/Warszawa

FOrmowanki są super i powiem Ci, że odwłok duuuużo mniejszy niż np w Wonderoosach z dwiema wkładkami. Stasio nadal w nich nie chodzi bo miał tak duży zad, że wyginała mu się lordoza w nie tę stronę, a jedna wkładka to za mało.

W kieszeniach nadal lata Fran a my nabywamy co rusz jakąś formowankę

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Ja widzę taką zaletę formowanek, że jest możliwość zrobienia zestawu ze 100 % naturalnych materiałów - czyli np. bawełna plus wełniany otulacz.
    Ale nie używam, bo też mi przeszkadzało, to co Tobie, Ewlna. Sprzedałam wszystkie.

Chustomanka
    Miejscowość
    Wrocław

Duża zaleta-można samemu szyć (bądź zamówić u zdolnych forumek), z różnych wzorów i kolorów!!! Ja najpierw szyłam takie z polarem wewnątrz, żeby nie odparzały, teraz daję polar na zewnątrz-i nie muszę używać otulacza. Szyjąc samemu możesz też różnicować grubość wkładu-na noc mam takie z większą ilością warstw, na dzień-cieniutkie. Wszystkie szybko schną na kaloryferach - kieszonki i AIO na kaloryfer nie położysz (bo pul). No i te kolory.....A poza tym kieszonki są takie ... sztuczne. I wcale nie mniejsze-Zośka w PD mam dużo większą i szerszą pupę niż w formowance+dopasowanym otulaczu.
    Antek '05
    Zosia '07

Chustoholiczka Awatar rzufik
    Miejscowość
    StW

Ewlna, dokładnie to samo myslę, a jak ktoś mi porównuje do kieszonek - to kieszonek też nie lubię
    jakoś mi sie wydają za ogromne...
    a moja formowanka i kieszonka (szyte) sik jeden nawet przepuszczają bez otulacza, więc też nie używam.
    jak się ogarnę ze wszystkim to poszyję sobie AIO z polarem na zewnątrz. to już ma większy sens dla mnie

a ja Aio i kieszonki pulowe suszę na kaloryferze
    :/
    acz dobra wieść jest taka, źe wyjście z tego forum się jednak znalazło. r.i.p.

Chustofanka

A już myślałam rzufiku, że mam Ci gratulować!

Chusteryczka Awatar kobra
    Miejscowość
    Chicago

formowanki to jedyne pieluszki,z ktorych kupa sie nie rozprzestrzenia na nogawki, za to je lubie
    chyba je na noc wyprobuje, bo Kajtek prawie co noc kieszonki przesikuje
    Nothing you become will disappoint me;
    I have no preconception that I'd like to see you be or do.
    I have no desire to foresee you, only to discover you.
    You cannot disappoint me.

Aska - mama Kajetana (19.10.2007)

Miejscowość
    Ballycanew, IRL

Hmmmm u nas BG nie przeciekały, nawet bez dodatkowych wkładów na noc. Jedynie problem mamy taki,że rozpięta na maxa ciśnie w nóżkach a inne kieszonki mi nie pasują ( oprócz Yettowych )

Tak pomyślałam że może foremki.. ale tyle z tym zachodu, dodatkowych warstw że mi się odechciewa
    Anto 25.08.2008
    Zosia 24.10.2011
    Fasolka Listopad 2019

Chusteryczka Awatar Musli
    Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez rzufik
    Ewlna, dokładnie to samo myslę, a jak ktoś mi porównuje do kieszonek - to kieszonek też nie lubię
    jakoś mi sie wydają za ogromne...
    a moja formowanka i kieszonka (szyte) sik jeden nawet przepuszczają bez otulacza, więc też nie używam.
    jak się ogarnę ze wszystkim to poszyję sobie AIO z polarem na zewnątrz. to już ma większy sens dla mnie

a ja Aio i kieszonki pulowe suszę na kaloryferze
    I ja tez na kaloryferze susze. W zyciu bym nie wpadla ze zle czynię...
    nie ma mnie, wracam w niedzielę

blog http://szandorowemusli.blogspot.com
    dziergadełka http://musli-ruszyczmiejsca.blogspot.com

Miejscowość
    Łódź

My mamy formowanki imse vimse i faktycznie pupa ogrromna A Alek musi miec duzo ruchu (asymetria) wiec zakladam wczoraj na noc, no i przesikal...

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

kieszonki, o których tu mowa są one size, czyli na mniejszym lub wyjątkowo drobnym dziecku będą dawały dużą pupę. formowanki są z reguły w kilku rozmiarach, dlatego i pupa jest mniejsza.

za każdym razem te nasze dyskusje o wielkości pupy mnie fascynują jak pytam dostawców o wielkość "odwłoka" to się w czoło pukają. muszę wyjaśniać, że polki to wyjątkowe estetki . np. w niemczech to w ogóle nie jest problem: pieluszka ma byc chłonna i w miarę tania. to wszystko....

sama zaopatrzyłam julkę w pieluszki "w rozmiarówce". i co? po 5 tygodniach jedziemy na one size, bo z "s" już wyrosła
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Miejscowość
    StW

Aneczko, to nawet nie kwestia estetyki tylko "pupy wyżej niż głowa" i niedopiętego bodziaka i do tego dwóch warstw rzepów np.
    a Aio bywają rozmiarowe i wydają się git (tyle ze mnie chłonne, oczywiście z wykluczeniem moich ulubionych - czyli do znudzenia: itti bitti snap-in-one )
    a jakie miałaś rozmiarówkowe dla Julki?
    i za przyrost dziecia

Chustoholiczka Awatar Biedronka
    Miejscowość
    Sobótka/Wrocław

Ja formowane lubię za to że są chłonne
    więc nic nowego nie wymyśliłam

kocham tots bots flexi
    formowana dobierana rozmiarowo
    malutka pupcia , zero odwłoku a chłonie że hej
    moje stado : Janiu 09.11.2005 Dymek 19.05.2008 i Mąż Mateusz
    Doula - wsparcie w okresie ciąży i podczas porodu WROCŁAW
    http://centrumrodzicielstwa.pl we Wrocławiu ( kiedyś www.szkolarodzenia-natura.pl )

Chustoholiczka Awatar calineczka
    Miejscowość
    100km od Torunia i 100km od 3Miasta

ja tam nie lubie formowanek.
    mamy tots botsa suffle-śliczny jest mięciutki, milutki...
    i 4 frotkowe IV.
    zakładam tylko wtedy jak juz nie mam innych pieluch, bo my na EC to nie lubimy tyle warstw
    zwlaszcza zima
    i przy braku czasu (dziecku brak czasu, nie mnie) na ceregiele z rozbieraniem/ubieraniem.
    a chłonność to już nam niepotrzebna... zresztą nie wydaje mi się, żeby jakaś super była

Miejscowość
    Łódź

Cytat Zamieszczone przez annamamaalexa
    kieszonki, o których tu mowa są one size, czyli na mniejszym lub wyjątkowo drobnym dziecku będą dawały dużą pupę. formowanki są z reguły w kilku rozmiarach, dlatego i pupa jest mniejsza.

za każdym razem te nasze dyskusje o wielkości pupy mnie fascynują jak pytam dostawców o wielkość "odwłoka" to się w czoło pukają. muszę wyjaśniać, że polki to wyjątkowe estetki . np. w niemczech to w ogóle nie jest problem: pieluszka ma byc chłonna i w miarę tania. to wszystko....

sama zaopatrzyłam julkę w pieluszki "w rozmiarówce". i co? po 5 tygodniach jedziemy na one size, bo z "s" już wyrosła
    Dzięki Anno
    Tyle ze u nas niestety wielkośc pupy ma ogromne znaczenie, Alik ma asymetrie ulozeniowa i musi jak najwiecej ruchu miec. A jak ma imse vimse-lezy jak kloda i sie wscieka ze nei moze sie na brzuszek przewrocic... Dlatego mamy eccobotsa, a po za tym tera albo flanela i otulacz.
    Jak to w końcu jest z tym pulem na kaloryferze?

Miejscowość
    StW

musli, pul podobno niszczeje bedąc suszonym na kaloryferze i pranym w wysokiej temperaturze, nie wiem, chłonność traci? , "kruszeje" bo to przecie sztuczne jest... tak samo gumki wszelkie...
    na razie uszkodzeń nie widze, więc spokojnie do końca sezonu grzewczego suszyc na kaloryferze zamierzam (często pulowe otulacze wieszam na rurze odkaloryferowej tylko)

Uprawnienia umieszczania postów