Strona 3 z 3 PierwszyPierwszy 123
Pokaż wyniki od 41 do 59 z 59

Wątek: Oddychanie PUL-u vs jednorazowki

Chustoholiczka Awatar samasia
    Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    mi. to nie wiesz, ze PUL to wlasciwie to samo co pampersy? Cerata sama i w ogole jak mozna w to dziecko wsadzac? A juz chlopca to w ogole!!!

Tylko welna na zewnatrz i organiczna bawelna od pupy! Inaczej nie masz prawa powiedziec, ze pieluchujesz zdrowo i ekologicznie! No!
    To serio czy tak żartem? Ja kupiłam właśnie trzy pierwsze wielorazówki - kieszonki z PUL-em - i uważam, że i tak przesadziłam z tą ekologicznością

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

obawiam się, że wiele osób tak właśnie uważa. bynajmniej nie uznając tego za żart.

nie sądzę, aby Ananke się przejęła tak jak pisze, że się przejęła żartem.

ajtam.
    skoro PUL to zuo, to przerzucam się do opcji, że najważniejsza jest dla mnie oszczędność, a nie zdrowie
    czyli gumy używamy i do kałuż i do żucia i do pupy i... no jeszcze do paru rzeczy. czyni nas ona szczęśliwszymi

tada!

Chustofanka
    Miejscowość
    wschód W-wy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Siencja Zobacz posta
    Eeeee... ale jesteś pewna że mogłabyś prać pieluchy osoby dorosłej? Tak tylko się zastanawiam, bo teraz sobie pomyślałam...
    Mmmm. Na razie potrzebuję dla osoby tylko czasami moczącej się w nocy, wielo mogłoby się sprawdzić.
    Tak na całość to już lepsze pampersowe, chociaż są ogromnym śmieciem
    Banda czworga '97,'99,'06,'13 kropka tutaj

Chustomanka Awatar gosica502

Domyślnie

skoro PUL to zuo, to przerzucam się do opcji, że najważniejsza jest dla mnie oszczędność, a nie zdrowie
    [/QUOTE]
    i ekologiczność mi jeszcze też

Chustoholiczka Awatar espejo
    Truscaffkowa Marzenka
    starszy i młodszy .... bardzo mi urośli

Chustomanka Awatar wiki100
    Miejscowość
    Lublin jeszcze

Domyślnie

Mówcie, co chcecie, a mnie przekonał woreczek PUL na piekluszki, wczesniej miałam na gumie i nie śmierdział, a PUL śmierdzi
    Chudzinka- Ufoludek - 2001, Krasnoludek - 2009, Pimpuś -2012

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Ja bym chciała zobaczyć badania na poparcie tezy, że wełna jest bardziej ekologiczna i zdrowsza od PUL-a, bo produkty nie dzielą się z automatu na naturalne/zdrowe i sztuczne/niezdrowe. Wełna jest produktem odzwierzęcym, więc dla wegan w ogóle odpada. No i jeśli pochodzi od owiec z przemysłowych hodowli (od razu mówię, że nie wiem, czy pochodzi ), to nie jest to ani humanitarne, ani ekologiczne.

Domyślnie

Ale w sumie nikt nie pisał raczej tu o ekologiczności wełny tylko o zdrowotności i przepuszczalności

Miejscowość
    Warszawa Jelonki

Domyślnie

Było o ekologiczności też

Cytat Zamieszczone przez Ananke Zobacz posta
    Tylko welna na zewnatrz i organiczna bawelna od pupy! Inaczej nie masz prawa powiedziec, ze pieluchujesz zdrowo i ekologicznie! No!

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

a u nas wełna Antka uczula od razu. przy Ignacym stosowałam, przy Antku nie zamierzam ze względu na reakcje pupy (tak, próbowałam..)
    PUL oddycha i nie ma chemii w przeciwieństwie do pampersów. Pat czy Twój młodszy ma dziś urodziny? sto lat!
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Domyślnie

A że zdrowo i ekologicznie, no jest

Mojej właśnie czerwieni się pupa po tym jak jej włożę otulacz wełniany, a jak do tego coś z froty bambusowej to po jednej pieluszce już czerwona. Dziwne mi się to wydawało bo przy pulu i tetrze np tak nie ma wiec to nie jest kwestia mokrosci od pupy.. Mowisz Monia ze moze być uczulenie?

Chustoguru Awatar MonikaK
    Miejscowość
    Wrocław

Domyślnie

Może niestety. Antoś tak samo reaguje na bodziaki wełniane, choć kupowałam z merynosów te najmiększe i najdelikatniejsze. I tak moja wełniana filozofia (że wełna taka zdrowa i przewiewna i cud miód) poszła się schować a szkoda, bo kupiłam Antośkowi jak był malusi sporo wełnianych ciuszków..
    Ignacy 2009, Antoni 2011, Szymon 2014, Józek 2016, Franciszek 2018... fasolka 2020

https://manymum.blogspot.com/

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gosica502 Zobacz posta
    Cytat Zamieszczone przez mi. Zobacz posta
    i ekologiczność mi jeszcze też
    fakt. też.
    ale widzę w tym głównie doszukiwanie się i dzielenie włosa na czworo, więc sama rozumiesz

nas wszystkich wełna gryzie tak, że o żadnych merynoskowych ubrankach, cudnych otulaczykach i chustach z tymiż nie ma mowy. zatem jestem skazana na eko i ekono czynniki w pieluchach

natomiast odparzenia dziecięcej pupy mam (póki co) za sobą w sumie trzy - dwa u większego, jedno u mniejszego.
    wszystkie w okolicach intensywniejszego stosowania jednorazówek, tak teraz myślę...

Domyślnie

W gruncie rzeczy to jak zwał tak zwał, każdy używa tego co dla siebie uważa za najlepsze, widzi na co dziecko dobrze reaguje i nie ma co dumać niewiadomo nad czym. Wełna ma na pewno naturalniejsze pochodzenie niż PUL i pewnie bardziej to powietrze przepuszcza no ale widać nie dla wszystkich jest najlepsza

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

=-
    W gruncie rzeczy to jak zwał tak zwał, każdy używa tego co dla siebie uważa za najlepsze, widzi na co dziecko dobrze reaguje i nie ma co dumać niewiadomo nad czym. Wełna ma na pewno naturalniejsze pochodzenie niż PUL i pewnie bardziej to powietrze przepuszcza no ale widać nie dla wszystkich jest najlepsza
    I może postawmy po tym kropkę, bo zaraz się może okazać, że PUL jest bardziej przewiewny od wełny i że syntetyki są generalnie zdrowsze od materiałów naturalnych. Od każdej reguły są wyjątki i powinniśmy się z tym liczyć. Wełna nie dla każdego jest dobra - wiadomo.

Co do ekologiczności itepe - nie wiem, czy to dotyczy wszystkich firm produkujących otulacze wełniane, ale dla przykładu Storchenkinder ma podobno wełnę z hodowli kontrolowanych.

I nie dzielmy już włosa na czworo, bo mimo wszystko przypuszczam, że produkcja syntetyków nie ma z ekologią wiele wspólnego.
    O, a może ktoś już wymyślił PUL biodegradowalny?

Monia, tak, Maksio świętuje Dzięki!

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

Stowka, Maksiu!

Dla mnie ekologiczne = nie generuje sterty pieluch zuzytych, zeby bylo jasne

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

mi., dzięki

Dla mnie ekologia to również proces produkcyjny, pochodzenie materiałów, zużycie przeróżnej chemii w procesie produkcji, ścieki i odpady itp. Ale chyba nie rozkminimy tego tematu tutaj, chyba że są tu jacyś specjaliści od produkcji tekstyliów

(Nie, żebym uważała, że rozkminienie tego tematu jest niezbędne w tej dyskusji Odniosłam się jedynie do przypuszczenia, że wełna otulaczowa może być mniej ekologiczna od PULu.)
    Ostatnio edytowane przez Pat ; 23-08-2013 o 12:07

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Pat007 Zobacz posta
    =-

I może postawmy po tym kropkę, bo zaraz się może okazać, że PUL jest bardziej przewiewny od wełny i że syntetyki są generalnie zdrowsze od materiałów naturalnych. Od każdej reguły są wyjątki i powinniśmy się z tym liczyć. Wełna nie dla każdego jest dobra - wiadomo.

Co do ekologiczności itepe - nie wiem, czy to dotyczy wszystkich firm produkujących otulacze wełniane, ale dla przykładu Storchenkinder ma podobno wełnę z hodowli kontrolowanych.

I nie dzielmy już włosa na czworo, bo mimo wszystko przypuszczam, że produkcja syntetyków nie ma z ekologią wiele wspólnego.
    O, a może ktoś już wymyślił PUL biodegradowalny?

Monia, tak, Maksio świętuje Dzięki!
    Jak dla mnie Pat to możemu tu kropke postawić Nie odczuwam potrzeby dalszego drążenia tematu

Dla mnie ekologia to jak dla mi. zadowolenie z tego że nie wywalam co miesiąc paru worów komunalnych pampersów. Myślę że natura te trzydzieści czy ile tam mam pulowych pieluch jakoś przeboleje

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Dla mnie ekologia to jak dla mi. zadowolenie z tego że nie wywalam co miesiąc paru worów komunalnych pampersów. Myślę że natura te trzydzieści czy ile tam mam pulowych pieluch jakoś przeboleje
    Szczerze mówiąc, mnie by to też urządzało
    Wełna przyszła do nas akurat z innego powodu.

Uprawnienia umieszczania postów