Chyba nigdy tak dużo nie czytałam, co w podstawówce. Musierowicz, Montgomery po kilka razy. Generalnie wszystko, co było w osiedlowej dziecięcej bibliotece, całkiem nieźle wyposażonej![]()
Chyba nigdy tak dużo nie czytałam, co w podstawówce. Musierowicz, Montgomery po kilka razy. Generalnie wszystko, co było w osiedlowej dziecięcej bibliotece, całkiem nieźle wyposażonej![]()
Dostępne od ręki
Moje włóczkowe- nowa odsłona
Moje włóczkowe wolne chwile - galeria zdjęć
A. IV 2008 i B. VII 2014
To ja ciut pomarudzę, bo moja dwunastolatka przyniosła wczoraj listę lektur szkolnych. I na niej same starocie.
Julka jest dosyć oczytana (czyta ze 40-50 książek rocznie), nauczycielka prosi o przynoszenie propozycji książek, które chcą czytać, które dzieciom się podobają i co?... Nie jest w stanie wyjść poza kanon książek sprzed 25 i więcej lat, które ma pewnie "od zawsze" opracowane.
Ja rozumiem konieczność zmierzenia się z "klasyką literatury młodzieżowej" (ona była młodzieżowa jeszcze zanim ta nauczycielka była młodzieżą, już jak ja je czytałam, to były dobrze okrzepłymi pozycjami), ale po co dzieciom robić nadzieję, że mogą mieć lektury pisane współczesnym językiem, dotyczące realiów życia, które znają i przyjemne do czytania?
edytuję, bo znalazłam następującą rzecz:
Rozporządzenie Ministra Edukacji Narodowej z dnia 23 grudnia 2008 r. w sprawie podstawy programowej wychowania przedszkolnego oraz kształcenia ogólnego w poszczególnych typach szkół. (Dz.U. 2009/4/17) w załączniku nr 2 (Podstawa programowa kształcenia ogólnego dla szkół podstawowych) określa wykaz lektur dla II etapu edukacyjnego: klasy IV-VI.
Wykaz lektur:
- Frances Hodgson Burnett Tajemniczy ogród;
- Jan Brzechwa Akademia Pana Kleksa;
- Carlo Collodi Pinokio;
- Roald Dahl Charlie i fabryka czekolady;
- Antonina Domańska Historia żółtej ciżemki;
- Irena Jurgielewiczowa Ten obcy;
- Stanisław Lem Bajki robotów;
- Clive Staples Lewis Lew Czarownica i stara szafa;
- Astrid Lindgren Bracia Lwie Serce;
- Kornel Makuszyński Szatan z siódmej klasy;
- Aleksander Minkowski Dolina Światła;
- Ferenc Molnár Chłopcy z Placu Broni;
- Lucy Maud Montgomery Ania z Zielonego Wzgórza;
- Edmund Niziurski - wybrana powieść (np. Niewiarygodne przygody Marka Piegusa, Sposób na Alcybiadesa);
- Joanna Olech Dynastia Miziołków;
- Joanna Onichimowska - wybrana powieść (np. Duch starej kamienicy, Daleki rejs);
- René Goscinny, Jean-Jacques Sempé Mikołajek (wybór opowiadań z dowolnego tomu);
- Henryk Sienkiewicz W pustyni i w puszczy;
- Alfred Szklarski - wybrana powieść (np. Tomek w krainie kangurów);
- Dorota Terakowska Władca Lewawu;
- Mark Twain Przygody Tomka Sawyera;
- John Ronald Reuel Tolkien Hobbit, czyli tam i z powrotem;
- Juliusz Verne W 80 dni dookoła świata;
- Moony Witcher Dziewczynka z szóstego księżyca;
Nauczycielka mogła wybrać ciut lepiej, ale nie za wielkie ma pole manewru
I żeby nie było, że nie wiem, o czym piszę; z tej listy nie czytałam tylko ostatniej pozycji![]()
Ostatnio edytowane przez aniakom ; 06-09-2013 o 15:44
Julka 2001, Zosia 2007
Kanony lektur to porażka,ale w sumie przerabianie każdej książki może zabić radość z jej czytania.
W gimnazjum fajnie przerabia się m.in.Sapkowskiego,fragmenty Tolkiena,Musierowicz,Kamińskiego (,,Kamienia na szaniec")
Ale Libera? Bahdaj? To już nie ta bajka i nie ta epoka.
Tylko,ze nauczyciel nic nie moze z tym zrobić.
Nawet jak jest wybór,to przerabia się książki,które są dostepne w bibliotece,bo inaczej uczniowie ich nie przeczytają.
Tosia sporo czyta, więcej niż ja w jej wieku.
W III klasie/9 lat był szał zwierzaczków z wielkimi oczmi czyli Holly Webb.
W IV/10 lat:
Rick Riordan Percy Jackson i Bogowie Olimpijscy, Olimpijscy Herosi, uwielbia tą serię, łyka kolejne tomy, a potem wraca do nich, na fali była też Mitologia, konkurs mitologiczny
Moje Bullerbyn, cała seria
Dzienniki Nikki, w miarę
68 pokojów, okładka zraziła, ale w końcu b. się podobało
Felix, Net i Nika, lubi, ale nie uwielbia
raz do roku w skiroławkach, potajemnie, rzecz jasna.
a oficjalnie lykalam dzika mrowke, nienackiego, siesicka, minkowskiego, niziurskiego, serie o old surehandzie, winetu i skarbie ze srebrnego jeziora, sienkiewicza i basnie 1001 nocy. bardzo lubilam tajemniczy ogrod i zdaje sie ze zaczelam wkrotce po ukonczeniu 12 lat wciagac rzeczy w stylu dziwne losy jane eyre i narzeczonej z lammermoor
Troche Jerzycjady przeczytała, tak z 6 części, Anie z Zielonego Wzgórza i kolejne, Emilkę ze Srebrnego Nowiu dwie części, Małą Księżniczkę, Tajemniczy Ogród, Narnię przeczytała jak miała 7 lat, obecnie czyta Z Ziemii na Księżyc Verne'a ale wyjątkowo woooolno. Serię Magiczne Drzewo, w wolnych chwilach wraca do opowiadań o Mikołajku, albo Opowiadań Mrożka.
Ostatnio edytowane przez jewa ; 25-10-2013 o 09:48
Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci, współpraca z LennyLamb i TULA
Krzyżykowy świat EwyChustowanie na Podlasiu
JEWA
BLOG PORADNI
ja pochłaniałam "Pana Samochodzika""Czarne stopy" i komiksy jakieś... thorgala i takie tam...
ale tez wszelkie "Anie..." bo mama bardzo lubi tego typu książki i mi podsuwała.
Ania - mama Wiktora (22.08.2008) i Dariusza (02.07.2012)