Znalazłam takie zdjęcie
Czy tak właściwie powinno dziecko być ułożone w chuście? Wydawało mi się, że chusta powinna układać się w połowie udek malucha, a nie pod kolankami - czy nie zaburza to przepływu krwi w nóżkach?
Czy się mylę?
Znalazłam takie zdjęcie
Czy tak właściwie powinno dziecko być ułożone w chuście? Wydawało mi się, że chusta powinna układać się w połowie udek malucha, a nie pod kolankami - czy nie zaburza to przepływu krwi w nóżkach?
Czy się mylę?
Oh witam Panią blogowąserdecznie
Fotka już była, ale nie chce mi się szukać wątku.
Sama pozycja jest pokazana fajnie, jednak chusta tak jak piszesz powinna przebiegać po udkach. Dołki pod kolanowe są wrażliwe i ich uciskanie może powodować zaburzenia krążenia krwi.
Często gęsto u maluszków trudno temu zapobiec, ponieważ udka są dość krótkie.
Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
Kacper 2016 - Paskud
Maksymilina 2019 - Gustlik
Dziękijedna mama - też blogowa - opublikowała to na facebooku z komentarzem, że o jaka piękna pozycja dziecięcia, i żę wskazane noszenie bo tak ładnie sobie dziecię w niej siedzi... od razu wydało mi się to podejrzane, że tak wisi..
Pozdrawiam!![]()
nie, nie tak ma być.
za duże zgięcie (dziecko jest podwieszone na dołkach podkolanowych), odwiedzenie ładne, ale raczej ustawione do zdjęcia, bo wiadomo, że zgięcie i odwiedzenie są ze sobą sprzężone
no i chusta NIE ma być skitrana w dołkach podkolanowych.
A jak się przyjrzycie dokładniej, to zobaczycie jak fatalna jest pozycja kręgosłupa noszacej.
co nie zmienia faktu, że zdjęcie jest urocze![]()
podwieszenie za dołki podkolanowe jest nie z powodu za duzego zgięcia, ale z powodu że dziecko jest "podtrzymywane" przez tiul, który nie nadaje się do noszenia dzieci
Ja lubię to zdjęcie, zdecydowane preferuję u noworodka taką pozycję, w przeciwieństwie do rozdeptanej żaby lub zwisujakkolwiek do noszenia zalecam raczej coś grubszego i bardziej skośnokrzyżowego
G- X 2009 E- VI 2003 M- XII 1998
NaturalnaMama.pl - ot, zwykły sklep.
Certyfikowany Doradca Noszenia ClauWi, Instruktor Shantala: PogotowieChustowe.pl
konsultacje także poprzez SKYPE
Wow, ale fota!Klimat fajny, ale to podwieszenie mi się nie bardzo podoba.
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
http://kachaskowo.blogspot.com
a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
bociany dzieci nie noszą, ja tak(zapożyczone z nosime.sk)
Kachasek rządzisztiulowe wisiadło przodem do świata, brami ja prawdę okropnie
![]()
http://kachaskowo.blogspot.com
a najlepsze me dzieła: Michał 06-06-2007 i Klaudia 17-09-2011
bociany dzieci nie noszą, ja tak(zapożyczone z nosime.sk)
Ale, to jest dobry pomysł, nawet do mniejszych dzieci jakby jeden z drugim zobaczyli jak to się wrzyna, to może by dotarło![]()
fotka rzeczywiście rozczulająca, ale mi się wydaje, że dzieciaczek jest jednak ciut za nisko i wisi w tym tiulu![]()
Natalia (03.10.2008), Bartuś (15.04.2013)
i Alicja- aniołek... (06.04.2014- 11 tc.*)
ale zdjecie robiło szał na fb swego czasu
a najbardziej mnie powalało jak rózne sklepy internetowe to pokazywały
i pisaly: tak powinna wygladac pozycja w nosidle i chuscie
gdzie wiadomo ze nosidlo i chusta to 2 rozne sprawy
To jeszcze moje trzy grosze, nawet jak mnie zbijecie:
- zgięcie jest zbyt duże z powodu podwieszenia za dołki podkolanowe, kolanka są niemal pod brodą dziecka
- dziecko jest podwieszone na dołach podkolanowych
- stopy bardzo źle ułożone, grzbietem do rodzica, czyli na pewno zła rotacja również w stawie kolanowym i biodrowym
- dziecko jest bardzo zapadnięte w sobie, ponieważ chusta jest bardzo luźna- stąd też wynika nieco zbyt duże zgięcie (nie mam tu na myśli samego zgięcia kończyn dolnych, ale ogólnie pozycja zgięciowa tego dziecka jest zbyt głęboka
- nie ma elementu przeniesienia ciężaru dziecka na rodzica, więc bardzo obciążone stawy i struktury kostno-mięśniowe
- mięśniowo dziecko w ogóle nie jest aktywizowane, wisi jak worek ziemniaków- właśnie z powodu tego zapadnięcia się w sobie
- nosząca ma fatalną postawę ciała, cały ciężar dziecka spoczywa na jej ramionach, mama mocno koryguje miednicą wypychając ją do przodu
- rzeczywiście fotka jest kontrastem do rozjechanych żab w nosidłach itd. ale zastosowanie tego tiulu i brak stabilizacji dziecka psuje wszystko. Gdyby zamiast tiulu była skośnokrzyżówka dziecko nie zapadłoby się w sobie.
Wniosek: nie widzę tu żadnego pozytywu, nie wolno tak nosić dzieci!
Ostatnio edytowane przez Anna Nogajska ; 07-09-2013 o 10:14
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl
Mnie to sie wydaje, ze tak to dziecko lezy, jak spi na brzuszku, czyli horyzontalnie. Moj tak spal. No ale wtedy grawitacja dziala zupelnie inaczej.
Daniel Ikenna 30.05.2010, Obinna Samuel 18.11.2011, Celestin Ejike 01.08.2014
Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl