Strona 2 z 4 PierwszyPierwszy 1234 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 21 do 40 z 62

Wątek: plecak prosty - ocena nowe zdjecie post 17

Chusteryczka Awatar malgos
    Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Moim zdaniem też jest lepiej, ale poły powinny iść po udkach, a nie po dołkach podkolanowych, albo po łydkach. Też mam ten problem w plecaku z maluszkiem .
    M&M 2006 , M 2009, M 2013, M 2017

Chustoholiczka Awatar madzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez inka Zobacz posta

Moze sproboj plecaka z koszulka ( doble hammock) on jest taka jakby kieszonka tylko na plecach ( widzialam ze kieszonka Ci fajnie wychodzila).
    Ale przecież plecak prosty jest najlepszy dla maluszka, który jeszcze nie siedzi. Może i plecak z koszulką wygodny, ale raczej niezalecany dla małych dzieci.

Chustomanka Awatar RoxieSTB
    Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

no wlasnie chcialabym najpierw opanowac plecak prosty, pozniej inne wiazania. Nie mam pojecia jak go ulozyc na plecach zebym mogla prowadzic poly po udkach. Przegladam teraz stare tematy w poszukiwaniu wskazowek. Moj maly jest na prawde maly - niby skonczone 6 miesiecy ale tylko cos kolo 6.5kg i te jego udka sa malutkie.

Chustoholiczka Awatar madzi

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez RoxieSTB Zobacz posta
    no wlasnie chcialabym najpierw opanowac plecak prosty, pozniej inne wiazania. Nie mam pojecia jak go ulozyc na plecach zebym mogla prowadzic poly po udkach. Przegladam teraz stare tematy w poszukiwaniu wskazowek. Moj maly jest na prawde maly - niby skonczone 6 miesiecy ale tylko cos kolo 6.5kg i te jego udka sa malutkie.
    Widać na zdjęciu, że to kruszyna.
    Widzę, że ostatnio bardzo często się przewija się problem małe uda i jak tam zmieścić poły. Mam prośbę dla doraczyń - czy możemy prosić o zdjęcie z prawdziwym dzieckiem (a nie z lalą), małym, niesiedzącym dzieckiem w prawidłowym plecaczku prostym - gdzie miednica jest podkręcona, gdzie poły idą po udach. A gdyby był filmik to byłabym wniebowzięta . Dodatkowo zastanawiam się, kiedy jest mowa o podwieszeniu na dołkach, a kiedy jest prawidłowo podwinięta miednica, a kiedy jest za płytko

Chustomanka Awatar gienia
    Miejscowość
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

Mam ten sam problem - chusta w kolankach. Pytałam w innym wątku i Ania Nogajska radzi w takiej sytuacji wiązać niżej. Trochę pokombinowałam i faktycznie jest lepiej.
    pszczółka Gucio 12.10, pszczółka Maja 04.13

Chusteryczka Awatar Magenta
    Miejscowość
    Polska Pn

Domyślnie

ja też nie doradczyni, ale zanim ktoś się profesjonalnie wypowie:

spróbuj te pasy jak je juz do tyłu dajesz tak poprowadzać po chuście bardziej nie od razu pod kolanka, ale tak, żeby pupka wpadała, może to troszkę pomoże?(ja to widzę tak, że pasy z tyłu krzyżujesz na wysokości jajeczek synka, tak po chuście, a jak z przodu supel zawiążesz to się te pasy przybliżą w stronę kolanek i może sie uda nie aż tak pod dołkami)

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

dzieki dziewczyny. moze uda mi sie jeszcze raz dzisiaj malego zawiazac to wrzuce zdjecie

niestety dzisiaj nie udalo mi sie zawiazac malego. Ale jutro probuje od rana
    No i fajnie by bylo jakby ktos wkleil zdjecie zywego niemowlaka w prawidlowo zawiazanym plecaku. Bo takiego zdjecia jeszcze nie znalazlam...
    Ostatnio edytowane przez RoxieSTB ; 11-10-2013 o 23:56

Chustomanka Awatar FatalFuchsia
    Miejscowość
    Holandia

Domyślnie

Ta chusta w dołkach przejdzie sama - małe dziecko ma tak malutkie nóżki, że chcąc nie chcąc poła zawsze będzie lądowała w ten sposób, zwłaszcza w grubszych chustach na udzie po prostu nie ma tyle miejsca.
    U mnie odkąd młoda urosła, problem zniknął sam.

Poza tym Ty jesteś w stanie poczuć, czy synek wisi na dołach podkolanowych, czy nie, bez względu na to jak to wygląda na zdjęciu. Jeśli czujesz, że ciężar dziecka jest równo rozłożony na plecach to OK, jeśli chusta "wisi" Ci na ramionach albo ciągnie w talii, to na pewno można poprawić nóżki i całość.

Chustonoszka
    Miejscowość
    Londyn

Domyślnie

To ja się wypowiem - zżera mnie zazdrość że tak zgrabnie się wiążecie.
    Ja próbowałam już kilka razy i cierpliwości mi brakuje jak poraz kolejny mi chustami spod tyłka małego wychodzi. No nie idzie mi i tyle. Cierpliwości mam ogólnie bardzo mało i to nie pomaga. Brawo. Patrząc na Wasze zdjęcia natchnęło mnie znowu i spróbuję dziś jeszcze raz.

Chusteryczka Awatar nautika
    Miejscowość
    Chorzów

Domyślnie

Całkiem zgrabne i ładne wiązanie. Tymi udkami już tak się nie przejmuj, tym bardziej, że teraz dziecina poubierana, więc nic się tam nie powinno zbyt mocno odciskać.
    Na tym ostatnim zdjęciu jest też na fajnej wysokości, jak by zasnął to położy głowę na Twoich plecach i nie powinna mu opadać.
    Spróbuj mocniej dociągnąć górną krawędź, te pierwsze 10cm mocniej.
    Madzik 2012 - Grzybeczek potocznie zwany Armagedonem
    Kacper 2016 - Paskud
    Maksymilina 2019 - Gustlik

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

Nie przesadzajcie, to nie jest już taki maluszek

Ja widzę te rzeczy:
    - krawędź która idzie pod pupą dziecka jest u Ciebie zawsze widoczna na ramieniu, Powinna być schowana pod połę. Jeżeli ją podczas dociągania wyciągniemy na zewnątrz to chusta rozłazi się na boki i dziecko kiwa się w chuście na boki. Brak stabilizacji bocznej. Moim zdaniem synek nie wierci się bo chce widzieć więcej tylko dlatego, że siedzi w bardzo luźnym tobołku.
    - bardzo mocno dociągnięta jest sama krawędź, a już dalej chusta jest luźna, jakby w ogóle nie było dociągania. Zawsze z krawędzią trzeba złapać ciut więcej materiału, aby nie wbijać brzegu chusty w ciało dziecka
    - na koniec wiązania powinnaś w okolicy ud spróbować skorygować położenie miednicy. Na każdym zdjęciu obydwie stopy są ułożone w ten sam charakterystyczny sposób. Wydaje mi się, że ta rotacja stóp idzie od biodra i robisz ją podczas krzyżowania chusty pod pupą. Nie koryguj stóp łapiąc za nie, bo ta rotacja zaczyna się już w biodrze.
    - gdy dziecko zaśnie dobrze jest mu zaciągnąć chustę na głowę. Da się to zrobić Taka wisząca głowa nie jest dla dziecka zbyt przyjemna.
    W jednym z kolejnych postów jest opisany plecak dla niemowlaka, są tam zdjęcia, instrukcje. Poczytaj.
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

poddaje sie, nie potrafie porzadnie zawiazac plecaka, nie mam sily kombinowac, dociagac. Maly na plecach lezy grzecznie ale w tobolku dostaje bialej goraczki. Poczekam az usiadzie i wtedy przerzuce go do nosidla.

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Roxie, a próbowałaś wrzucać go "na samolot" z chustą i dopiero wtedy na plecach podwijać chustę pod pupę? Starym sposobem, że tak powiem (na starych filmikach tak wrzucane są starsze dzieci do plecaka). Może to zadziała, skoro w tobołku nie chce ?

Ja z tego samego powodu chwilowo przesiadłam się do didytaia, przynajmniej nie wysuwa mi się chusta z każdym wierzgnięciem i mogę dociągnąć (a o dziwo, mały jest spokojniejszy w dd i W TYM nie wierzga wcale), bo wtedy całe wiązanie bierze w łeb i guzik z pętelką mi wychodzi, a nie prawidłowa pozycja.

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

chwilowo to musze odpoczac od plecaka. Bo jak tylko zaczynam wiazac cisnienie mi skacze, mlody to wyczuwa i sie jeszcze bardziej denerwuje. Za to jak juz jest na plecach - miodzio - dziecko przyklejone, usmiechniete, nic tylko motac...
    A mozna 'na samolot' wrzucac niesiadajace dziecko?

Chusteryczka
    Miejscowość
    pomiędzy Łodzią a Warszawą

Domyślnie

nie trzeba od razu "na samolot". Można posadzić dziecko na biodrze i przesunąć na plecy
    Trener Szkoły Noszenia ClauWi®, http://www.clauwi.pl

Chustoguru Awatar Isolt
    Miejscowość
    Warszawa- Żoliborz

Domyślnie

jaka to chusta? bardzo piękna!
    Ignaś 07.2013
    Marynia 03.2015
    Hela 03.2018

BLW = Bobas Lubi Wypaćkanie

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Isolt Zobacz posta
    jaka to chusta? bardzo piękna!
    Na ostatnim zdjęciu girasol Rainbow dreammer. Pozostałe girasol keshet

Miejscowość
    Kraków

Domyślnie

Roxie,nie poddawaj się . Ja mam mocne postanowienie nauczenia się plecaczka (tego z koszulką też ,podobno najwygodniejsze wiązanie). To, że jest gorszy dzień, nie oznacza, że należy rzucać to wiązanie w kąt, może odpocząć chwilę i za chwilę do niego wrócić. Powolutku, dwa kroczki w przód, jeden w tył, ale ogólnie do przodu. Nauczymy sie w końcu i ty i ja .

Chustoholiczka Awatar AneczkaG
    Miejscowość
    Katowice

Domyślnie

I ja
    Właśnie dzis odważylam się i po raz pierwszy ( w sumie to drugi) wrzuciłam na plecy. Tylko łapka nam jedna wyszła górą, więc nawet nie wiązalam, tylko przekonywałam Młodego, że mu się powinno podobać
    M. 2000- uczę się, nie przeszkadzać!!!, P. 2003 - pięknię się, nie przeszkadzać!!! i F. 2013 - czy ktoś się ze mną pobawi???

Miejscowość
    staffordshire

Domyślnie

probuje w kazdej chwili gdy oboje jestesmy w dobrym nastroju wtedy zwykle po 5 minutach maly zasypia mi na plecach a ja moge 'rzezbic' wiazanie. Wychodzi mi chyba troche lepiej, ale za kazdym razem prawa noge maly ma duzo wyzej - nie moge sobie z tym poradzic. I nie wiem czy to dlatego ze on krzywo lezy na plecach - czy ma te noge tak wysoko podwinieta.

Uprawnienia umieszczania postów