Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 21 do 23 z 23

Wątek: Dlaczego ... i jak to wykonać na spacerze albo zakupach?

Chustopróchno Awatar Mayka1981
    Miejscowość
    Krapkowice

Domyślnie Re: Dlaczego ... i jak to wykonać na spacerze albo zakupach?

Cytat Zamieszczone przez manna
    Odkładali, odkładali.
    Moja babcia: dziecko zamotane, kostka cukru zawinięta w szmatkę w buźkę i do redliny. A mama z tatą w pole.
    Babcia Szanownego Małżonka: dziecko w pasiak, skórka od chleba w rękę i w miedzy kładli.
    To był dopiero twardy chów.
    a moja mama mi mówiła, że za czasów mojej babci to się palec w wódce moczyło albo gałganek z makiem do cyckania dawało.
    To ja wierzę, że dzieciaki spały jak aniołki
    A. 27.01.2009 B. 22.09.2010 M.14.07.2015
    Akredytowana Doradczyni po kursie Akademii Noszenia Dzieci chustomama.pl

Chustopróchno Awatar Budzik

Cytat Zamieszczone przez steffburton
    moja mama mi z kolei opowiaała o powszechnym zwyczaju motania niemowlętom nózek na prosto - coby proste rosły, bo jakze to zeby dziecko takie rozkraczone lezało.
    To się nazywało powijaki, czytałam bardzo szczegółową instrukcje (z ilustracją), jak zawinąć dziecko w powijaki: cienkimi jak bandaż pasami zawijano najpierw każdą kończynę osobno, sztywno wyprostowaną, potem rączki przyciskano do tułowia i owijano razem w szersze pasy materiału, nóżki złączone razem też ciasno owiązywano. Żeby się nie krzywiły i nie ulegały urazom. Makabra. I dzieci leżały tak owinięte przez pierwszych kilka miesięcy. Wyobrażam sobie jak musiały się drzeć, jakie potworne musiały mieć odlezyny i odparzenia (bo nie sądzę, żeby łatwo było zachować higienę w takich warunkach, chociażby często zmieniać pieluszki przy całej tej procedurze zawijania, odwijania i tak w kółko).

A co do kładzenia dziecka "w redlinę" to tak właśnie robiono - albo na miedzę. Fajnie jest opisana taka historyjka w "Kajtkowych przygodach" Marii Kownackiej - jak to matka przy wykopkach położyła małego Wawrzonka na szmacie, dała mu w rączkę skórkę od chleba a sama poszła zbierać ziemniaki. Z norki wyszła myszka, zabrała dziecku chleb a bocian, broniąc skórki, dziobnął malucha w głowę. Taka literacka dygresja

Chustofanka
    Miejscowość
    Warszawa

Eee tam można bez ruchu położyć żeby sobie po chustowaniu odpoczęło, i nawet nie trzeba pilnować. W szpitalu na Niekłańskiej jak Marcelowi RTG klatki piersiowej robili położyli mu na ramionach wypełnione ołowiem worki... Za diabła się ruszyć nie mógł i tylko bidak wył potwornie

Uprawnienia umieszczania postów