Pokaż wyniki od 1 do 20 z 52

Wątek: niecałe 3 msc i Bondolino - Wasze doświadczenia i opinie poproszę :)

Mieszany widok

Chustoguru Awatar Pat
    Miejscowość
    Warszawa-Białołęka

Domyślnie

Z moich doświadczeń wynika, że pozycja dziecka w nosidle nie zależy od obecności zaszewek, tzn. można uzyskać taką samą pozycję dziecka w nosidle z oraz bez "pupowpadek". Są zwolennicy i przeciwnicy rozwiązania z zaszewkami. Według zwolenników "pupowpadki" ułatwiają wpadnięcie pupy w worek utworzony z panelu nosidła, co ma niby poprawiać zgięcie. Warto jednak pamiętać, żeby nie przedobrzyć. Jeśli pupa dziecka wpadnie zbyt głęboko, robi nam się to samo, co w tybetanie, czyli dziecko siedzi na kości krzyżowej i jest podwieszone za doły podkolanowe.

Zaszewki nie są złe, ale dla mnie mają one przede wszystkim znaczenie estetyczne - niewielkie zaszewki sprawiają, że panel ładnie się układa na dziecku, nie marszczy się po bokach itp.

Nie ma się co czarować - nosidło zawsze da gorsze parametry zgięciowo-odwiedzeniowe. Taki ich urok. Powiedzmy, że mają inne zalety

Chustomanka Awatar gienia
    Miejscowość
    Grodzisk Mazowiecki

Domyślnie

No i dlatego w chuście noszę, a temat nosideł drążę
    pszczółka Gucio 12.10, pszczółka Maja 04.13

Chustomanka Awatar olmis

Domyślnie

bondek bondkowi nierówny, miałam dwa, pierwsze miało dużo mniej materiału w pasach naramiennych, także jak trafiło do mnie później inne, byłam szczerze zdziwiona objętością tych pasów, nie wiem czy to różnica w modelach, czy np. liczbie prań? Nie wydaje mi się, bo to bardziej napompowane było bardziej zużyte, oba były z poszerzanym panelem, także z tych nowszych. Wersja Light też nie była napompowana.
    Niemniej - albo na wymiar nosidło, albo mierzyć przed zakupem, nie tylko do dziecka, ale i do siebie.
    starsza siostra - 08.08.08, młodsza siostra - 06.10.10
    -----------------------
    Instruktorka Masażu Shantala, Doradczyni Akademii Noszenia Dzieci (lubuskie, Zielona Góra); www.nowoczesnerodzicielstwo.com.pl

Chustopróchno Awatar Andzia
    Miejscowość
    Walia/ UK

Domyślnie

Matko fajnie sie po 2 latach dowiedziec że sie nieprawidłowo dziecko nosi

Ja cały czas pasy w MT na pupie krzyzuje i dopiero pod nózkami prowadzę.

Kurcze skoro osoba szyjąca taką instrukcje ma no to myślałam że jest to pozycja włąściwa.

Chustopróchno Awatar Andzia
    Miejscowość
    Walia/ UK

Domyślnie

dubel

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

c.d. postu #1

do Bondo Bartuś okazał się za mały, główkę miał akurat na wysokości początku pasów, denerwował się chłopak, no i kręgosłup mało stabilny, brak wsparcia po bokach był widoczny...

ale! kółkowa podpasowała i jemu i mamie tylko podpowiedzcie: pokazałam na biodrze, z rączkami schowanymi oczywiście, dobrze? teraz pomyślałam czy nie poziom jednak... nosi się na biodrze czy właściwie bardziej z przodu? podlinkujecie jakiś filmik, który mogłabym mamie Bartka podesłać, żeby sobie ćwiczyła? przejrzałam instruktażowy wątek, ale nic mi w oko nie wpadło - po polskiemu oczywiście i jakieś preferowane szerokości chusty, składy...? miałam hm by metis z nati diament z bambusem, a ona węższa, choć bajecznie się dociąga no ale nie wiem właśnie czy nie za wąska...
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Chustopróchno
    Miejscowość
    Warszawa, Skorosze

Domyślnie

powiem Ci tak - można na brzuchu, można na biodrze i można "wpół drogi".

najważniejsze jest, żeby było dobrze i że dbać o obydwa kręgosłupy.

mały - wiesz co i jak.
    pionowo, właściwa pozycja, podwinięcie, ...

duży - zmieniać strony!!
    nie nosić dłużej niż kwadrans.
    zawsze, ale to zawsze - układać chustę porządnie na ramieniu, dociągać, przestawać nosić, kiedy zaczynamy "kompensować", czyli stać "trochę krzywo"...
    unosić dziecko przy dociąganiu

Chustoholiczka Awatar martaj
    Miejscowość
    POZ

Domyślnie

dzięki! a widzisz, zapomniałam o zmianie stron powiedzieć! choć ja z tych noszących jednostronnie byłam no ale rzadkość bo i tak wolałam wiązankę i unoszenie dziacka przy dociąganiu! coś wspomniałam, ale warto to nazwać rzecz po imieniu

a filmik dobry podrzuci ktoś?
    Asieńka (2011) Justysia (2014) Czaruś (2017)

Uprawnienia umieszczania postów