Dla mnie też argument eko był ważny. Nie wiem, czy ważniejszy od zdrowia i ekonomii, ale chyba co najmniej równorzędny.
Dla mnie tez aspekt ekologiczny i zdrowotny.Oszczednosc przy okazji.
C.03.06.2008,L. 04.07.2009,O.04.09.2012
ja zupełnie nie brałam pod uwagę kwestii ilości wyprodukowanych śmieci i tego, jak długo jednorazówki się będą rozkładać, dlatego mnie ten argument postawiony na pierwszym miejscu dziwi. Wcześniej nie zastanawiałam się nad tym jak długo rozkładają się zużyte podpaski, a pewnie podobnie jak pieluchy.
U mnie za wielo przesądził jeden argument, wyobraziłam sobie, że miałabym przez 1,5 czy 3 lata non stop chodzić w gigantycznej podpasce albo mieć naturalną tkaninę przy pupie, to drugie zwyciężyło. Do tego dizajnCórka używała wielorazówek od wyjścia ze szpitala, wiec nawet nie odczułam ile śmieci by jednorazówkami naprodukowała.
Pola 2011
Ja szczerze mówiąc nie wiedziałam, że te poliakrylany są takie szkodliwe. Słyszałam za to o przegrzewaniu jąder u chłapców i nie wiem co o tym myśleć. Mam dziewczynkę więc wszystko mi jedno, ale zastanawiam się czy to naprawdę ma wpływ na płodność? Czy wiecie coś o tym, żeby jakiś lekarz się wypowiadał na ten temat?
A co do rozkładania się pieluch: ja także brałam ten aspekt pod uwagę wybierając wielo, bo czy da się na cokolwiek przerobić taki zafajdany pampek? Palić też się ich nie powinno, choć ja mieszkam na wsi, i wiem, że tu mnóstwo ludzi spala pampki w piecu. Pozostaje tylko zostawić taką śmierdzącą pamiątkę przyszłym pokoleniom.
mysle ze tego tate w artykule najbardziej przekonal argument plodnosci
moze cos w tym jest
my coreczki wiec bez roznicy, aspekt smieci dla mnie sie nie liczyl jakos- produkujemy generalnie duzo smieci jak na 2 osoby...
u nas przemowil aspekt ekonomiczny i ladna nieodparzona pupka
ale wiecie co ludziom trzeba pokazywac co to wielorazowka w dzisiejszych czasach- pokazac taka kieszonke czy AIO bo robilam rozeznanie i kazdy ma uprzedzenie do obkupkanej tetry![]()
Niekorzystny wpływ podwyższonej temperatury na procesy plemnikotwórcze jest dość dobrze opisany. Zajawka tu: http://badanie-nasienia.pl/artykuly-...a/temperatura/ Nie wiem jednak, czy możliwe jest trwałe zahamowanie spermatogenezy w wyniku kiszenia się w pampersie. Gdzieś czytałam o potencjalnych zmianach hormonalnych, ale nie wnikałam w to na tyle głęboko, aby móc napisać coś więcej.
Co do tego argumentu - dla mnie PUL, zwłaszcza z poliestrem od pupy, jest niewiele lepszy pod tym względem (o ile w ogóle) od pampka. Kropka.
Społecznie: www.dobrzeurodzeni.pl
Super artykulikFaktycznie przemawia, szczególnie to wyliczenie taty
![]()
'12 Norbi86 > 66 kg !!!
'Masz w sobie coś, co możesz pokazać tylko wybranym.'