Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 20 z 29

Wątek: Chusta kolkowa - od kiedy

Chustofanka Awatar herbal2
    Miejscowość
    Kraków / Frankfurt nad Menem

Domyślnie Chusta kolkowa - od kiedy

Na początku chcialam sie przywitać jako że to moj pierwszy post na Forum
    Na przelomie kwietnia i maja spodziewam sie mojej pierwszej dzidzi i podoba mi sie wiazanie maluszkow w chusty. Szperajac w necie trafilam na to Forum. Mam nawet zamowiona swoja pierwsza chuste mam nadzieje, ze bede potrafila sie w nia zamotac.
    Chcialam zapytac o chusty kolkowe - od kiedy mozna w nich nosic malucha? Chcialam taka chuste na szybkie wyjscie do sklepu, zniesienie dziecka ze schodow itp.
    Bede bardzo wdzieczna za odpowiedz.

P.S. Przepraszam za brak polskich znakow, ale cos mi sie poprzestawialo i wychodza "krzaki", a jeszcze nie wpadlam na to jak to zmienic.
    Cztery Aniołki w Niebie.

30 kwietnia 2009 - Julka, nasze wytęsknione szczęście

Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)

Chusteryczka Awatar kakot
    Miejscowość
    Kraków/Warszawa

Domyślnie Re: Chusta kolkowa - od kiedy

od urodzenia, z tym że na początku tylko w pozycji kołyski.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Tak jak napisała Kakot - na takie zastosowanie o jakim piszesz możesz używać kólkowej nawet dla maluszka Początkowo najlepiej w pozycji kołyski, potem z przodu czy na biodrze.
    Myslę, że pouch tez bylby dobrym rozwiązaniem.

Miejscowość

Ok, dziękuję za odpowiedzi, mialam watpliwosci czy od poczatku, bo gdzies w internecie przeczytalam, ze od 4 miesiaca, ale w takim razie zaczne jak tylko sie odwaze nosic tak malucha
    Cztery Aniołki w Niebie.

Jeżeli wierzysz, że pływanie wyszczupla to zobacz jak wieloryb wygląda.(Tytus de Zoo)

Chusteryczka Awatar Kanga
    Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

W takiej chuscie możesz nosić od początku- jak
    Tylko pewnie na nogach staniesz

Miejscowość

Cytat Zamieszczone przez Aga
    W takiej chuscie możesz nosić od początku- jak
    Tylko pewnie na nogach staniesz
    I pewnie jak przezwycieze obawe, ze uszkodze malucha... Bo tego sie boje wlasnie, ze bede cykor i nie dam rady sie zamotac z dzidzia

Kurcze blade, zobaczylam w sieci kieszonki Hotsling, suuuper, chyba też dobre dla niemowlaka? Ciekawe czy latwiejsze w obsludze od chust kółkowych?? I wzory fatnastyczne
    Cztery Aniołki w Niebie.

Chustoholiczka Awatar MartaS
    Miejscowość
    Warszawa

Cytat Zamieszczone przez herbal2

Kurcze blade, zobaczylam w sieci kieszonki Hotsling, suuuper, chyba też dobre dla niemowlaka? Ciekawe czy latwiejsze w obsludze od chust kółkowych?? I wzory fatnastyczne
    Herbal2 jestem na podobnym etapie jak Ty - wyboru pierwszej chusty dla moich niedługo rodzonych maluchów - bliźniaków.

I też właśnie dotarłam do kieszonek Hotslings i Slinglings. Są naprawdę śliczne. I zastanawiam sie co będzie lepsze na początek: kółkowa czy właśnie taka kieszonka? Może po prostu wypróbuję obydwie? Wyczytałam, że w kieszonce ciężko jest karmić dziecko piersią, ale z kolei jeśli tylko jest dobrze dopasowany rozmiar ( co przy kieszonkach jets bardzo ważne), baaaardzo łatwo się ją zakłada i układa w niej dzidziusia. Wyczytałam również, że w kółkowej i w kieszonce inaczej rozkłada się ciężar dzieci (mniej równomiernie) i dlatego wygodniej się w nich nosi mniejsze (lżejsze) dzieci niż większe (cięższe). Prawda to dziewczny?

Pzdr

Marta
    Ala i Hania 2009, Ewa 2012

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

http://klubkangura.com.pl/rodzaje-chust ... o-chustach tu zrobiłyśmy mały skrót o różnych chustach

generalnie idea noszenia w pouchach i w kółkowych jest podobna - w kółkowej masz więcej możliwości ( możesz np nosić dziecko ułożone z głową po przeciwnej stronie niż kółka i na biodrze czego nie zrobisz w pouchu ( na biodrze dopiero jak usiądzie - bo nie ma możliwości regulacji)

ja zawsze polecam pouche jako chusty dla mam tuż po porodzie - nic nie trzeba dociągać, wiązać dziecko się wsuwa do chusty i już łatwo można się przekonać czy idea chustowania dla was czy nie
    świetnie sprawdzają się też przy większych chodzących już dzieciach..

Miejscowość

Ja coraz bardziej sklaniam sie na poczatek do poucha - bo najalatwiejszy w obsludze, i najlatwiej przezwyciezyc obawe, ze cos sie zrobi maluchowi. Jesli bedzie mi i dziecku odpowiadal ten sposob noszenia to zawsze mozna wyprobowac kolkowa.

Ale teraz mam problem z wyborem rozmiaru - wydawalo mi sie, ze 3 bedzie ok, ale juz sama nie wiem.
    Moze cos doradzicie??
    Wzrost - ok165, waga przed ciaza 55-60 kg, teraz 79,5 wiec po ciazy pewnie gdzies kole 70..
    biust teraz to ok 104 cm i miseczka C. Nawet patrzylam na stronie Hotslings i tez wychodzi gdzies pomiedzy 3 a 4, no i mam dylemat...

Help
    Cztery Aniołki w Niebie.

Miejscowość

Ja coraz bardziej sklaniam sie na poczatek do poucha - bo najalatwiejszy w obsludze, i najlatwiej przezwyciezyc obawe, ze cos sie zrobi maluchowi. Jesli bedzie mi i dziecku odpowiadal ten sposob noszenia to zawsze mozna wyprobowac kolkowa.

Ale teraz mam problem z wyborem rozmiaru - wydawalo mi sie, ze 3 bedzie ok, ale juz sama nie wiem.
    Moze cos doradzicie??
    Wzrost - ok165, waga przed ciaza 55-60 kg, teraz 79,5 wiec po ciazy pewnie gdzies kole 70..
    biust teraz to ok 104 cm i miseczka C. Nawet patrzylam na stronie Hotslings i tez wychodzi gdzies pomiedzy 3 a 4, no i mam dylemat...

Help
    p.s.
    a przed chwila wklepalam wymiary do kalkulatora na chusta.pl i wyszla mi 5 To teraz juz kompletny metlik, chyba, ze rozmiarowki roznych firm roznia sie miedzy soba??
    Cztery Aniołki w Niebie.

Miejscowość
    Warszawa,Mokotów

tak tak niestety - chusty różnych producentów mają różne oznaczenia rozmiarowe..

Chustomanka
    Miejscowość
    Warszawa-Wola

Moze cos doradzicie??

Help
    p.s.
    a przed chwila wklepalam wymiary do kalkulatora na chusta.pl i wyszla mi 5 To teraz juz kompletny metlik, chyba, ze rozmiarowki roznych firm roznia sie miedzy soba??
    Herbal, to trochę za dużo dla ciebie będzie.
    Ja jestem "większa" o rozmiar i parę kilo i 5 z chusta.pl była za duża dla mnie, niewiele, ale jednak.
    BTW pouch, pierwsza chusta, ach, ja się nie odważyłam zamotać małego, dopóki 2 tygodni nie skończył. Zdjęcie w awatarku jest z 6. dnia życia Krzyśka i pierwszego pouchowego spaceru z tatą.
    Zakupu hotslingsa na pewno nie pożałujesz, fajne są jeszcze lucky baby z pluszem .
    No i chyba jak kupisz w sklepie internetowym nówkę, to zawsze możesz w ciągu 10 dni odesłać, jak ci rozmiar nie podpasuje, prawda?

Miejscowość

pinaska, dziekuje. Ja cos tak bardziej w strone 3 Hotslinga sie sklaniam, najwyzej bede wymieniac albo sprzedawac... Ja tez tak od razu pewnie nie zamotam tym bardziej, ze moj lekarz wrozy mi cesarke, po ktorej nie mam pojecia jak dlugo mozna dochodzic do siebie.

Jeszcze jedno pytanie - gdybym chciala, zeby maz nosil w takim pouchu, to musialby miec inny rozmiar prawda? Jest ok 20 cm wyzszy ode mnie no wi wszerz tez raczej wiekszy.
    Cztery Aniołki w Niebie.

z naszego doświadczenia wynika, że często nawet najlepszy kalkulator może zawieść ważne są wymiary biustu, obwód bioder, wzrost, ramiona... czasem trudno dobrać chustę przez stronę internetową - na szczęście większość producentów daje możliwość zwrotu chusty kiedy rozmiar się nie zgadza - najlepiej jednak iść i przymierzyć.

Jeżeli chodzi o męża - bardzo rzadko się zdarza aby ta sama chusta była dobra na mame i tatę - jeżeli ktoś zamierza nosić od początku w pozycji kołyski i ma być to zarówno mama i tata ( a czasem i babcia) to polecamy chustę kółkową, która , o ile jest dobrze założona niewiele się różni w sposobie noszenia od chusty pouch.
    www.mamuka.pl wyłączny dystrybutor chust Bebelulu -
    chusty wiązane, kółkowe i pouch a także pościele, śpiworki, patchworki, biżuteria dla mam, zabawki i masa różności dla kobiet w ciąży, po porodzie i małych dzieci...
    www.planetadziecko.pl - ciekawy konkurs!

Miejscowość

Czy to poczatki choroby zwanej chustomania??

Dalej szperalam w necie za roznymi chustami kolkowymi.
    Mam mozliwosc kupic chuste didysling i nie wiem ktora wybrac.

Podobaja mi sie pawie - jest tylko rozmiar 1, a wiec 180 cm i nie wiem czy styknie dla meza, ktory ma ok. 186 cm wzrostu.
    A moze jakies indio?? Jest np indio szmaragd. Sa tez indio z lnem...
    I jest jeszcze katja czyli z welna, prawda?
    Moze ktos ma doswiadczenia z roznymi kolkowymi didymosami??
    Bo pewnie kazda z tych chust bedzie sie nosic ciut inaczej?

Na poczatku napalilam sie na pawie, potem przeczytalam super recenzje indio... No i badz tu madry...
    Cztery Aniołki w Niebie.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Czy to poczatki choroby zwanej chustomania??

Dalej szperalam w necie za roznymi chustami kolkowymi.
    Mam mozliwosc kupic chuste didysling i nie wiem ktora wybrac.

Podobaja mi sie pawie - jest tylko rozmiar 1, a wiec 180 cm i nie wiem czy styknie dla meza, ktory ma ok. 186 cm wzrostu.
    A moze jakies indio?? Jest np indio szmaragd. Sa tez indio z lnem...
    I jest jeszcze katja czyli z welna, prawda?
    Moze ktos ma doswiadczenia z roznymi kolkowymi didymosami??
    Bo pewnie kazda z tych chust bedzie sie nosic ciut inaczej?

Na poczatku napalilam sie na pawie, potem przeczytalam super recenzje indio... No i badz tu madry...
    Wszystkie chusty, które opisałaś noszą świetnie. Jako kólkowe tez sprawdzą sie doskonale, ponieważ w takiej chuście nie bedziesz nosić godzinami - szczególnie jak Ci juz dziecko podrośnie i zacznie ważyć Kółkowa to raczej chusta "podręczna".
    Indio - jest z tych wszystkich najbardziej miękkie i mile w dotyku, pawie - maja bardzo dobra nośność i oryginalny wzór (który albo sie kocha, albo nienawidzi ), pasiaki didka - noszą super - i masz mozliwość poszalenia z kolorami.
    Wybierz tą, ktora Ci się najbardziej spodoba

Chustoholiczka Awatar Agnen
    Miejscowość
    Poznań

Wybierając między pouchem a kółkową na początek wzięłabym kółkową. W pozycji pionowej chustę kółkową dociąga się na dziecku , dzięki temu trzyma i układa się praktycznie jak tkana w np. kieszonce, więc szybko mozna zacząć nosić w pionie (powiedzmy ze od kiedy trzyma głowę pewnie). Poucha nie dociągasz, więc nie dopasujesz pozycji pionowej tak dobrze, raczej nie nosiłabym w pionie w pouchu dziecka które jeszcze nie siedzi. Za to dla chodzących dzieci na szybkie zamotanie pouch jest niezastąpiony

W Poznaniu też nosimy!
    Doradca Akademii Noszenia
    Doradca noszenia ClauWi®

nawróć się!

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Aha - gdybym miała kupowac dla siebie i pod katem noworodka - wybrałabym indio

Miejscowość

Agnen, chyba faktycznie kolkowa zamiast poucha - z pouczem ciezko dobrac rozmiar szczegolnie jak sie jeszcze jest z brzuszkiem.
    Myrra dzieki, alez bede myslec intesywnie Wszystkie wymienione mi sie podobaja, w czwartek naradze sie z mezem, moze on podejmie ostateczna decyzje co do koloru. Zostaja pawie w fiolecie, indio szmaragd i indio bialo niebieskie.

A, jaki rozmiar 1 czy 2?
    Na stronie didka podaja dlugosc chust: Größe 1: 170-180 cm Größe 2: 200-210 cm ,
    Od rozmiaru noszonych ubran 46 doradzaja 2, tylko jaki w takim razie rozmiar malza?
    Ja mam 165 cm wzrostu, maz 185.
    Cztery Aniołki w Niebie.

Chusteryczka
    Miejscowość
    Cieszyn

Co do rozmiaru, to zalezy, bo jeśli Ty bedziesz wiecej nosić, brałabym 1 (nie beda Ci się ogony majtać). No ale na męza to raczej 2. Ale z drugiej strony taka piękna chusta to ogon może być dluższy (żeby było co prezentować ). Więcc raczej 2.

Uprawnienia umieszczania postów